DOLAR

32,3767$% 0.17

EURO

34,9961% -0.27

STERLİN

41,0005£% 0.26

GRAM ALTIN

2.324,32%0,22

ÇEYREK ALTIN

3.990,00%-0,26

TAM ALTIN

15.946,00%-1,16

ONS

2.233,48%0,04

BİST100

9.065,22%-0,16

BİTCOİN

2263885฿%-0.80229

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

Türk askeri Fırat’ın doğusuna geçti

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları, Suriye'de Fırat'ın doğusunda güvenli bölge birinci safha uygulamaları kapsamında ilk ortak kara devriyesine başladı.

Milli Savunma Bakanlığı ortak devriyeye ilişkin, "TSK ve ABD personeli, kara araçları ve İHA’ların iştirakiyle ilk müşterek kara devriyesine  Akçakale güneyinde, Suriye tarafında başladı" ifadelerine yer verdi.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin 30 kilometre doğusunda Türk bayraklı 6 zırhlı araçtan oluşan TSK konvoyu, ortak kara devriyesine katılmak için sınırı geçerek Suriye tarafında bekleyen ABD askeri konvoyuyla buluştu.

TSK ve ABD unsurları, sınırdan Telabyad kırsalında güneye doğru hareket etti. Devriye faaliyetine helikopterle hava desteği de verilmeye başlandı. Sınır hattındaki hava ve kara hareketliliği sürüyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca ilk ortak kara devriyesine başlandığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Suriye'nin kuzeyinde ve Fırat'ın doğusunda güvenli bölge tesisi faaliyetleri kapsamında TSK ve ABD askeri personeli, kara araçları ve İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) yer almasıyla ilk ortak kara devriyesine Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin güneyinde, Suriye tarafında başladı."

İHA'LAR UÇUŞ YAPTI

Türkiye, bir yandan Suriye sınırında terör koridoruna izin vermeyeceğini vurgularken, diğer yandan Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan Güvenli Bölge için ABD ile varılan takvimi de titizlikle yürütüyor. Milli Savunma Bakanlığı’nda ABD-Türkiye askeri heyetlerin yaptığı uzun soluklu toplantıların ardından, 7 Ağustos’ta Güvenli Bölge mutabakatına varıldı.

Mutabakatın ardından Şanlıurfa Akçakale’de Müşterek Harekât Merkezi kurularak faaliyete geçirildi. Çalışmaları, Harekât Merkezi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden bir general ve ABD’li bir general ile onlara bağlı subaylar sürdürüyor.

İlk olarak Güvenli Bölge’de TSK’ya ait İHA’lar uçuş yaptı. Ardından keşif ve gözetleme çalışmaları kapsamında ABD ile üç ortak helikopter uçuşu yapıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, “Helikopter uçuşlarını tahkimatın tahribi dahil arazide yapılan, yapıldığı iddia edilen her şeyi bizzat görmek için bir imkân ve fırsat olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Havadan yapılan devriyelerin ardından Güvenli Bölge çalışmalarında önemli bir aşamaya geçiliyor. Türk askerleri ile ABD askerleri zırhlı araçlarla ilk kez birlikte bölgeye girerek oluşturulan güzergâhta devriye gezecek.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Yedi Başak Yemen kampanyası için SMS hattı devrede

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.