“AYDINLIK YARINLAR İÇİN TMMOB VAR ! BİZ VARIZ !
TMMOB'a bağlı Odaların başkan ve temsilcileri 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü'nde bir araya geldi.
TMMOB Gaziantep 19.Dönem İl Koordinasyon Kurulunun Dayanışma Günü toplantısına TMMOB'a bağlı odaların başkan ve temsilcileri katıldı. Toplantıda, önceki dönemlerde TMMOB İKK Sekreteri olarak görev yapanlara teşekkür plaketleri verildi. Dayanışma gününde birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı.
TMMOB İKK Sekreteri Burkay Güçyetmez, 19 Eylül 1979 tarihinde hak kayıpları ve ücret adaletsizliklerini protesto etmek için 100 bine yakın mühendis, mimar ve şehir plancısının katılımı ile gerçekleşen iş bırakma eyleminin yıldönümünün, "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutlandığını belirterek, "Meslektaşlarımız 45 yıl önce zorlu yaşam koşullarına, mesleklerinin itibarsızlaştırılmasına karşı büyük bir mücadele verdi. Aradan 45 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki, koşullarımız gün geçtikçe daha da kötüleşiyor. Buna artık dur demek istiyoruz" dedi.
RANTÇI POLİTİKALAR GELECEĞİMİZİ YOK EDİYOR
TMMOB İKK Sekreteri Güçyetmez, açıklamasında, mühendis, mimar ve şehir plancılarının her geçen gün kötüleşen çalışma şartlarına dikkat çekti. Güçyetmez, "Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin tüm faturası meslektaşlarımıza, emeği ile geçinen toplumsal kesimlere kesilmektedir. Kamusal yatırımlar ortadan kaldırılıyor, rant ve kar hırsı bilimsel bilginin önünde tutuluyor, Cumhuriyet’in tüm ilerici değerleri ve birikimi piyasacılıkla talan ediliyor. Yıllardır uygulana gelen rant eksenli politika ve uygulamalar ülkemizi ve geleceğimizi adım adım yok edip, biz mühendis, mimar ve şehir plancıları da zorlu bir yaşam mücadelesine sürüklüyor" dedi.
MESLEĞİMİZ DEĞERSİZLEŞTİRİLİYOR
Güçyetmez, şöyle devam etti: "Bugün hala, işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir. Bir dönemin en gözde mesleklerinden olan mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı sistematik olarak değersizleştiriliyor. Aldığımız ücretler bizleri açlığa mahkum ediyor. Bu düzen hem meslektaşlarımıza hem halkımıza nefes almayı bile çok görür hale geldi. Kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze kalıyor. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü ve iş riski de giderek artıyor.
İŞSİZLİK EN ÖNEMLİ SORUN
Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakını yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan doğrudan etkileniyor. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının büyük çoğunluğu asgari ücrete çalışıyor. İş bulamayanlar, meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur kalıyor. Staj sorunu nedeniyle işe girişlerde ve tecrübe süreçlerinde daha yolun başında çalışma hayatı tıkanıyor. Yurtdışına göç eden her meslektaşımız da gelecek umudumuzdan bir kayıp oluyor. Ülkesinin geleceği, bilim ve teknik için hiç çekinmeden elini taşın altına koymuş emekli meslektaşlarımız ise neredeyse açlığa terk edilmiş durumda.
BİLİMDEN VE DEMOKRASİDEN YANA OLAN TMMOB VAR
Yaşanan büyük felaketler mesleğimizin ve meslektaşlarımızın toplumsal önemini sayısız kere gösterdi. Çok açıktır ki; mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz. Bu bilinç ve sorumlulukla hareket ediyor, tarihimizin her döneminde olduğu gibi bugün de bu sorumluluğu almaktan, ülkemiz ve halkımız için taşın altına elimizi koymaktan çekinmiyoruz. Bunun için çok çalışıyoruz. 'Dayanışma Günü' olarak ilan ettiğimiz bu önemli günde herkes duysun, herkes bilsin ki; Bu ülkede bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavır koymaya çalışan, başka bir geleceğin tahayyülünü umudunda taşıyan TMMOB var! Biz varız!
SESSİZ KALMAYACAĞIZ
Meslek alanlarımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini teslim almaya çalışan hiçbir zor ve baskıya karşı sessiz kalmayacağız. Dün ne yaptıysak bugün de iyiden ve güzelden yana olanı, umutlu ve aydınlık olanı seçeceğiz. 45 yıl önce üretimden gelen gücüyle tarihin akışına müdahale eden meslektaşlarımızın izinde, mesleğimizin ve ülkemizin geleceği için durmaksızın mücadele edeceğiz."
TMMOB'DAN BİRLİK VE BERABERLİK TABLOSU
Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü'nde bir araya gelen TMMOB'a bağlı odaların başkan ve temsilcileri birlik ve beraberlik görüntüsü verdi. Toplantıda, TMMOB İKK Sekreterliği görevini geçmiş dönemlerde yapan; Mehmet ÇETE, Ali PERİ, Karaca BOZGEYİK, M.Beyhan ÖLÇER, Metehan GÜNDÜZ, B.Sıtkı SEVEROĞLU, Abdülkadir DENİZ, Aykut KOCALAR ve Aslı TEZEL’e TMMOB İKK adına 19.Dönem Sekreteri Burkay GÜÇYETMEZ tarafından teşekkür plaketi verilirken, önümüzdeki dönemde kentin ve ülkenin sorunlarına karşı daha etkin bir çalışma içinde olunacağı vurgulandı. TMMOB İKK Sekreteri Burkay Güçyetmez, "Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu olarak Mesleki birikimlerimizi toplum yararına kullanmaya, kamunun ve ülkenin çıkarlarının gözetilmesinde; yurdun doğal kaynaklarının, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal üretimin artırılmasında, kentimiz ve ülkemiz için gerekli gördüğümüz tüm girişim ve etkinliklerde bulunmaya devam edeceğiz. TMMOB İKK olarak tüm üyelerimizin 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Gününü kutluyoruz’’ dedi.