DOLAR

32,5617$% 0.14

EURO

34,8790% 0.57

STERLİN

40,3496£% 0.43

GRAM ALTIN

2.414,54%-0,74

ÇEYREK ALTIN

4.096,00%-0,67

TAM ALTIN

16.337,00%-0,67

ONS

2.309,13%-0,76

BİST100

9.645,02%-0,50

BİTCOİN

2161164฿%0.32222

a
alan18-kopya

33 KADIN BELGESELİ VE ELEŞTİRİLER

Yeryüzünde, birçok kadın girişimci kendi başarı hikayelerini geçmişten günümüze yazdı, yazmaya devam ediyor. İş hayatına farklı bir bakış açısı getiren, üreten ve ürettikçe kazanan, kazandıkça ekonomiye ve toplumun her kesimine faydalar sağlayan, toplumsal yaşamda güçlüklere karşı direnerek ve kararlılıkla yollarına devam eden birçok kadın girişimci rol model olarak alınıyor ve gelecek nesillere de ilham kaynağı oluyor.

Bu çerçevede, Gaziantep’te “33 Güçlü Kadın” belgeselinin çekimlerinin yapıldığını basından ve çevremden duyduğumda, projede yer alan kadınların örnek alınarak, iş, sanat ve hayatın her safhasına yeni atılacak kadınlarımıza, kızlarımıza rol model olacakları düşüncesiyle heyecanlandım.

Projeyi hayata geçiren, belgesel çekimlerini yapan kimdir tanımam, bilmem. Henüz karşılaşmadığım için de proje hakkında çok geniş bilgilere sahip değilim. Şayet, karşılaşırsam, daha geniş bilgileri, hedeflerini ve bu yola çıkmasına neyin etken olduğunu mutlaka soracağım. İşim gereği de projeyi, artısıyla, eksisiyle yine bu sütunlara taşıyacağım.

Dünyada kadın işgücü istihdamı artması, toplumsal değişim, eğitim seviyesinin yükselmesi, daha çok kadının işgücü piyasasında yer alması için benzer projelerin hayata geçirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ancak, şehrimizde hayata geçirilen “33 Güçlü Kadın” belgeseli ile ilgili kadın kuruluşları tarafından bir takım iddialar ortaya atılarak yapılan eleştirileri de görüyorum.  

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de her üç kadından ikisi ekonomik hayatın dışında. Bu kadınların 11 milyonu bakım sorumluluğu nedeniyle iş gücüne katılamıyor. Üstelik kadın işsizliği, erkek işsizliğinden yüzde 39 daha fazla iken, belgeselde yer alan kadınların hayat hikayeleri, birilerine rol model olacaksa ve daha fazla kadının iş hayatına atılmasına vesile olacaksa, bunun kime ne zararı olur ?

Eleştirileri yapanlar, eğer proje içerisinde yer almadıkları için yapıyorlarsa yazık gerçekten çok yazık.

Pozitif ayrımcılık yapılarak, kadınların gerek iş, gerek siyaset ve gerekse de hayatın içerisinde daha fazla yer almaları için büyük çaba harcanırken, “Ben, biz, bu listede yada organizasyonda yoksak, bu organizasyon da olmamalı” diyerek yapılan bir işi baltalamaya çalışmak çok anlamsız.

Tavsiyem, projenin içerisinde yer alsanız da, almasanız da birbirinize destek olun, omuz omuza verin. Yaptığınız eleştiriler, karalama kampanyaları, kadınların birlikteliğine, örgütlülüğüne, geleceğine zarar verir, kadınların toplumdaki yerinin güçlenmesine engel olur.

Türk kadını, her anlamda güçlüdür, yoklukta da, varlıkta da birlik beraberlik içerisinde hep dimdik ayakta kalmayı başarmıştır.

Unutmayın ki; Milli mücadelenin en önemli aktörlerinden olan Türk Kadını, birbirini kıskanmadan, “ Ben yoksam o da olmasın” demeden çektiği zorlukları, yüklendiği sorumlulukları ve gösterdiği kahramanlıkları ile tarihe ışık tutmaktadır.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, “Dünyada hiç bir milletin kadını -Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar emek verdim diyemez!” sözüyle Türk kadınının birlik olduğu takdirde neler başarabileceğini dünyaya ilan etmiştir.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

BERÂAT KANDİLİ

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.