DOLAR

32,3408$% 0.24

EURO

35,1064% -0.13

STERLİN

40,8470£% -0.45

GRAM ALTIN

2.308,92%1,39

ÇEYREK ALTIN

3.972,00%0,14

TAM ALTIN

15.887,00%0,15

ONS

2.221,21%1,22

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2286705฿%3.10181

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

5 KATLI BİNA ÇÖKTÜ, FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Çağdaş Mahallesi’nde yapımı devam eden 5 katlı bina, henüz belirlenemeyen bir nedenle çöktü. Binanın yapım aşamasında olmasından dolayı içeride kimsenin olmaması büyük bir felaketi önlerken, çöken enkazın altında kalan üç otomobil ise kullanılamaz hale geldi.

Alınan bilgiye göre, yapımı yeni devam eden 5 katlı bina sabah 04.30 sıralarında büyük bir gürültüyle çöktü. Çökme sırasında apartmanın yanında bulunan iki evde büyük hasar oluştu.

BOMBA PATLADI SANDIK

Çıkan gürültü ile büyük korku yaşayan ve uykudan uyanan mahalle sakinlerinden Uğur Budak, “Ben bomba patladığını ya da uçak düştüğünü zannettim. Hemen çocukları alıp kendimizi dışarı attık. Dışarı çıktığımızda 5 katlı bina bizim binanın üzerine doğru çökmüş” dedi.

DEFALARCA ŞİKAYET ETTİK HİÇ BİR İŞLEM YAPILMADI

Sabahın erken saatlerinde gürültüyle uyandıklarını çökmeden sonra mahallenin toz bulutuyla kaplandığını söyleyen evi zarar gören bir başka mahalle sakini Emine Kıllıoğlu ise,” Önce bomba patladı zannettim. Sonra dışarıdan insanların sesini duydum. Apartmanın yıkıldığını gördüm. Bizi evimizin içerisinden çıkardılar. Damda da oğlum uyuyordu. Onu da itfaiye indirdi. Biz bu binayla ilgili defalarca şikayette bulunduk. Hiçbir işlem yapılmadı. 10–15 gün yapıma izin verilmedi sonra he ne olduysa çalışmalar yeniden başladı. Evimize giremiyoruz. Çok şükür yaralanan olmadı” diye konuştu.

İMO’DAN AÇIKLAMA: “BİNANIN BOŞ OLMASI BÜYÜK BİR FELAKETİ ÖNLEDİ”

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Çağdaş Mahallesi’nde çöken 5 katlı bina ile ilgili yapılan ön incelemelere göre hiçbir mühendislik hizmeti alınmadan ve bilim, fen ve sanat kaidelerine uyulmadan inşa edildiğini söyledi. Çeliktürk, Mahalle sakinlerinin, çürük bina ile ilgili Şahinbey Belediyesi’ne yaptığı şikayetlerin gereğinin yapılmadığını iddia etti.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi teknik heyeti,  Şahinbey İlçesi Çağdaş Mahallesi’nde yapımı yeni tamamlanan ve 01.08.2021 tarihinde sabah saat 04.00-05.00 sularında kendi ağırlığı altında çöken binada inceleme yaptı.

İMO Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inceleme sonrası hazırlanan raporu kamuoyu ile paylaştı. Çeliktürk, “Çevre sakinlerinin verdiği bilgilere ve yapılan incelemelere göre, yaklaşık 25 yıl önce tek katlı olarak yapılan yapının üzerine hiçbir mühendislik hizmeti alınmadan, tüm yönetmelik, kural ve standartlar çiğnenerek 5 katlı yığma bina yapılmıştır. Kurallara aykırı yapılan bu bina kendi ağırlığını taşıyamayarak yıkılmıştır” diye konuştu.

BETON KALİTESİ ÇOK DÜŞÜK

 Çeliktürk, açıklamasına şöyle devam etti: “Çöken binanın yapımında, taşıyıcı eleman olarak briket ve delikli tuğla (taşıyıcı özelliği olmayan basit tuğla) kullanılmış olup düşey taşıyıcı elemanlar (kolon, perde, taşıyıcı duvar vs) kullanılmadan doğrudan doğruya kirişlerle duvarlara bindirilmiştir. Ayrıca binada kullanılan beton kalitesinin çok düşük olduğu, döşeme kalınlıklarının çok az ve donatı (demir) kullanılmadığı veya çok az kullanıldığı teknik heyetimiz tarafından belirtilmiştir. Ayrıca alt katta otopark veya başka amaç için kullanılmak üzere daha geniş bir alan oluşturmak için en az 2 tane taşıyıcı duvarın kaldırıldığı çevre sakinlerinden öğrenilmiştir. Öyle ki şuanda enkaz altında en az 2 veya 3 aracın olması bu iddiayı doğrulamıştır.

ÇEVRE BİNALARDA CİDDİ ZARAR VAR!

Bina yıkılırken 3 cephesindeki yapılara ciddi zararlar vermiştir. Bu evlerin sakinleri ile birlikte teknik heyetimiz binaların hemen her katını ayrı ayrı inceleyip çatlak haritaları çıkarılmış ve hasar tespitinde bulunulmuştur. Binaların acilen boşaltılması gerektiği apartman sakinlerine bildirilmiştir. Zira yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, oturmalardan ve iş makinelerinin oluşturacağı titreşimlerden dolayı çatlakların büyüyeceği ve binaların yıkılma tehlikeleri ile karşı karşıya kalınacağı kuvvetle muhtemel olacağı bilgisi bina sakinlerine aktarılmıştır.

ENKAZ ALTINDAKİ LPG’li ARAÇLARA DİKKAT!

Ayrıca enkaz kaldırma çalışmaları yapılırken çevre binalara zarar vermeden yıkım ve enkaz kaldırma tekniklerine uyulması gerektiği yetkililere bildirilmiştir. Bunun yanında enkaz altındaki bulunan en az 2 aracın LPG(tüplü) araç olması ve yakıtlarının dolu olması, yapılacak enkaz kaldırma çalışmasını çok daha önemli kılmıştır. Olası bir patlama; can kayıplarına, yaralanmalara neden olacağı gibi mevcut yapılara daha fazla zarar verecektir.  Bunun yanında o çevrede bulunan birçok yapının bu veya buna benzer işlem gördüğü hem mahalle sakinleri tarafından bize aktarılmış hem de teknik heyetimiz tarafından tespit edilmiştir.

DENETİMLERDEN TAVİZ VERİLMEMELİ !

Çeliktürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Binanın boş olması büyük bir felaketi önlemiştir. Ülkemiz ve şehrimizin deprem kuşağında olduğu gerçeğini unutmamız gerekiyor.

Mevcut yapıların henüz herhangi bir deprem olmadan kendi ağırlığı altında yıkılması, olası bir deprem durumunda yaşanabilecek felaketler bizleri çok endişelendirmektedir. Bugün o enkaz altında insanlar yaşam mücadelesi de veriyor olabilirdi ama şükür ki bir can kaybı ve ciddi bir yaralanmanın olmaması bizleri sevindirse de bu durumdan dersler çıkarmamız gerektiği gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu tür vahim olayların bir daha yaşanmaması için denetimle görevli yetkili kurumların denetim görevini tavizsiz bir şekilde ve zamanında yerine getirmesinin önemi bir kez daha gözler önüne serilmiştir.”

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

GAZİANTEP’TE ORMANLIK ALANDA ÇIKAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.