DOLAR

32,3676$% 0.14

EURO

34,9761% -0.3

STERLİN

40,9658£% 0.19

GRAM ALTIN

2.324,05%0,21

ÇEYREK ALTIN

3.963,00%-0,72

TAM ALTIN

15.950,00%-0,29

ONS

2.233,48%0,04

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2281291฿%0.78565

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

625 KALEM İLAÇTAKİ SIKINTI

Burada yazacaklarım bazı meslektaşlarımın hoşuna gitmeyebilir . Ama ben doğruları yazmakla mükellefim. Sorun piyasada bazı kalem ilaçlarda sıkıntı yaşanması.

Peki bu sıkıntı ekonomik nedenler ve artan maliyet mi ??

625 kalem derken bunların bir kısmı birbirinin eş değeridir bu arada. Burada sıkıntının asıl sebebi kur dersek bu tamamen yalandır. Ha kurun etkisi varmıdır ??

Bazı etken maddelerin fiyatı artmış olabilir ama bu yüzde beş’i bile geçmez.

Bazı etken maddelerin üretiminde de sıkıntı vardır mesela parasetemol üretimi yüzde 60’lara düşmüştür. Enoxaparin üretimi üçte bire düşmüş dolayısıyla arz ve talepten dolayı fiyat yükselmiştir.

Ama bunların 100’de 10’u bulmaz piyasada az olan ve sıkıntılı olan ilaçlarla içinde ki oranı.

Bu olmayan ilaçları incelediğimizde bir çoğu fiyatı düşük akut ilaçlardır ve malfazlaları da çok değişmemiştir.

Yani akut derken ani hastalıklar, sürekli olmayan. Enfeksiyon, soğuk algınlığı gibi.

Kronik ilaçlarda çok büyük bir sorun bulunmamaktadır.

Pandemi başladığında insanlar evlerinden çıkmadıkları ve kısıtlamalar olduğu İçin enfeksiyon ve ani hastalık sayısı azaldı, bu hastalıklara yakalananların da çoğu hastanelere gitmedi.

Bu ön görülemez süreçte bir çok akut ilacın miadı geçti ve firmalar bayağı zarar etti. Ama kroniklerde bir sorun olmadı, şuanda zaten kronik ( raporlu ve sürekli kullanılan) ilaçlar da bir sıkıntı görülmemekte. Firmalar dolayısıyla Zarar edince süreci de ön görmedikleri için akut ilaç üretimini çok minimize ettiler.

Haziran ayından bu yana kısıtlamaların olmamasından dolayı özellikle okulların açıldığı bu günlerde akut ilaç tüketimi patladı. Firmalar hazırlıksız olduğu İçin üretimi yetiştiremiyor. Bir aya kalmaz sorun çözülür.

Eğer dedikleri gibi sorun ekonomik olsa pahada ağır ilaçların piyasada bulunmaması gerekirdi. Veya ilaçlarda mal fazlasının kalkması gerekirdi, öyle bir durumda söz konusu değil. Olayı kura bağlamak firmalara haksızlıktır. Sağlık bakanlığını da yanlış yönlendirmektir.

ÖNERİ: İstatistik kurumun hastalıklar üzerinde araştırma yaparak tüketilebilecek yaklaşık ilaç adetini hesaplaması. Bakanlık tarafından firmalara en az belirlenen adet kadar üretim yapılmasının istenmesi. Bu üretim yapıldığı taktirde miada giden ilaç olursa maliyet zararının devlet tarafından karşılanması makul olacaktır. Aksi takdirde benzer sorunlar sürekli yaşanacaktır.

Gecesini gündüzüne katıp vatandaşlarımıza ilaç sunan sektöre lütfen haksızlık etmeyelim. İhracatta ve üretimde rekor üzerine rekor kıran ilaç sektörümüze sahip çıkalım ve ekonomiye olan katkısı katlanarak artsın. Ben biliyorum ki bizim ilaç sektörümüz ekonomiyi sağlıktan sonra tutmaktadır.

Aksi olsaydı ihracattaki gelirleri daha fazlayken iç piyasaya ilaç sürmezlerdi . Bakanlığımızdan ricamız kasıtlı haberlere bakıp ilaç krizini yanlış okumamasıdır.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

ACİL VE ECZANELERİN NÖBET YOĞUNLUĞU

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.