Categories: GenelSağlıkYaşam

ANJİYO İLE İNME (FELÇ) TEDAVİSİ

Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, beyin damarlarının aniden tıkanması ya da yırtılması neticesinde beynin hasar alması sonucu ortaya çıkan belirtilerin, 24 saat ya da daha uzun sürmesine İnme (Felç) adı verildiğini belirtti.

24 saatten kısa sürede düzelen durumlar için ise geçici iskemik atak (GIA) olarak adlandırıldığını, geçici iskemik atak yaşandığında belirtilerin geçici olduğunu belirten Nöroloji Uzm. Dr. Bozkurt kalp anjinası (göğüs ağrısı) sonrası kalp krizinin gelmesi gibi, geçici belirtilerin ardından ağır bir felç durumu oluşabildiğini belirtti. Geçici iskemik atak (GİA)  geçiren insanların %5-10’u 1 ay içerisinde %15-20’si 1 yıl içinde büyük bir inme geçirdiğine vurgu yaptı.

Nöroloji Uzm. Dr. Bozkurt, Dünyada her yıl, 20 milyonun üzerinde inme vakası gerçekleştiğini ve yaklaşık 8 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi:

‘’Altmış yaş üstü nüfusta kardiyovasküler hastalıklardan sonra serebrovasküler hastalıklar dünyada ikinci sırada ölüm nedenidir. Sakatlık ve işgücü kaybının ise birinci nedenidir. Toplumda gelişen inmelerin yaklaşık yüzde 80’i iskemiye, yaklaşık yüzde 20’si de kanamaya bağlı olarak gelişmektedir.

Yaygın olarak görülen inme belirtileri; vücudun tek tarafında görülen yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik ve güç kaybı, bilinç bulanıklığı veya hafıza kaybı, düzgün cümleler kuramama, peltek konuşma veya hiç konuşamama, yutkunma güçlüğü, dengesizlik, tek gözde veya her iki gözde görme kaybı, şiddetli ve ani başlayan baş ağrısı, baş dönmesi olarak sıralanmaktadır. İnme risk faktörleri ise; tütün mamulleri ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar, diyabet, yüksek kolesterol, obezitedir. Akut iskemik inme tedavisindeki birinci hedef, kanlanmanın tekrar sağlanması; böylece nörolojik bozulmanın, uzun süreli iş görmezliğin ve inmeye bağlı ölümlerin azaltılmasıdır. Tıkalı damarın açılabilmesi için hastaya ilk 4-6 saat içerisinde damardan kan sulandırıcı özelliği olan bir ilaç verilebilir. Beyinde de tıkalı damarı açmak için kullanılan yöntemlerden bir diğeri de anjiyodur. Anjiyo işlemi kasıktan, femoral damara girilerek kateterler vasıtasıyla, pıhtı olan damarın, anjiografik incelemeyle görüntülenmesi ve özellikli stent ve aspirasyon yöntemleriyle pıhtının çıkartılması işlemidir. İnme ve diğer tüm damar hastalıklarından korunmak için ise sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteleri ihmal etmemek, sigara kullanmamak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek oldukça önemlidir.’’ dedi.

HABER MERKEZİ

Recent Posts

BAŞKAN UMUT YILMAZ, BEBEK UMUT YILMAZ’I ZİYARET ETTİ

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, 31 Mart 2024 tarihinde dünyaya gelen Umut Yılmaz bebeği evinde…

10 saat ago

“SOYUT FİGÜRATİF VE SOYUTLAMA” TEMALI RESİM SERGİSİ

Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay, tuval üzerine akrilik teknikle…

2 gün ago

CAPİTAL GÖNLÜ ZENGİN 50 İŞ İNSANI LİSTESİNDE SANKO 6. SIRADA

İş dünyasının saygın yayın organlarından Capital dergisinin geleneksel “Gönlü Zengin 50 İş İnsanı” listesi açıklandı.…

2 gün ago

ÇÖPLERDEN ELDE EDİLEN ÇİLEK SERASI İLK HASADINI VERDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan, Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda üretilen elektrikle ısınan…

2 gün ago

“ÇATIŞMA ORTAMINA İZİN VERMEYELİM”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu, Suriyeli göçmenlere yönelik tepkilerin…

3 gün ago

BÜYÜKŞEHİR’DEN MİLLİ TAKIMA YARI FİNAL İÇİN TAM DESTEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Hollanda ile oynayacağı…

3 gün ago