DOLAR

32,5909$% 0.35

EURO

34,8667% 0.36

STERLİN

40,6224£% 0.04

GRAM ALTIN

2.505,49%0,86

ÇEYREK ALTIN

4.275,00%0,60

TAM ALTIN

16.997,00%0,30

ONS

2.393,25%0,60

BİST100

9.676,79%1,60

BİTCOİN

2109623฿%1.88525

a
alan18-kopya

“AYAĞIN TOPAL OLSUN YÜREĞİN OLMASIN LENK”

Timur, sultan olduktan sonra hemen hemen hiç savaş kaybetmeyen nadir sultanlardan biridir. Bir savaşta ayağından yaralandığı için “Aksak Timur” anlamına gelen “Timurlenk” lakabıyla da bilinen Timur’a bir gün maiyetinden bir grup insan sorar:

– Sultanımız! Bugüne kadar hiç yenilmediniz. Acaba bunun sırrı nedir?  

Timur bu soruya yanıtı şöyledir:

Sultan olduğum zamana kadar defalarca kez kardeşlerimle ve amca çocuklarımla taht kavgasına girdik ve defalarca kez yenildim. Son mağlubiyetimde askerlerim dağılmıştı ve ben de mağlup olup atımla birlikte ormana kaçmıştım. Onlar da atlarıyla peşimden geldiler. Ben atımı saldım ve bir taşın altına saklandım. Beni bulamayınca gittiler. Onların gittiğinden emin olmak için birkaç saat daha saklandığım yerde bekledim.

Çıktıktan sonra kendi kendime düşündüm. Beş seferdir savaşıyor ve başarısız oluyordum. Artık bir köye gidip yerleşmeyi ve orada çiftçilikle uğraşmayı, sultanlığın benim harcım olmadığını düşünüyordum. O sırada bir buğday tanesini almış yuvasına gitmekte olan bir karınca ilişti gözüme. Yuvasını da görüyordum. Yuvasına girmek üzereyken onu sınamak istedim ve sertleşmiş bir toprak parçasını alıp yuvasının önüne koydum. Toprak parçasının üzerinden çıkarken buğday tanesini düşürdü, almak için indi ve buğday tanesini yeniden yuvasına doğru çıkardı. Toprağın üstü dik olduğu için bir daha düşürdü ve bir kez daha getirdi buğdayı. Bunu dört kez yaptığını görünce kendi kendime “Benden fazla mı deneyeceksin?” diye sordum. Ama beşinciyi de denedi, altıncıyı da. Pür dikkat karıncayı izliyor, ne zaman yılacak ve pes edecek diye bekliyordum. Fakat karınca 66 kez denedi ve 67’nci denemesinde buğday tanesini yuvasına girdirmeyi başardı.

İşte o an kendi kendime “Ey Timur! Hani sen eşref-i mahlûkattın? Hani sen yaratılmışların en şereflisiydin?” diyerek bir hışımla ayağa kalktım. “68’i, 69’u deneyeceğim. Bu başım bu gövdede olduğu sürece denemekten vazgeçmeyeceğim” dedim ve ondan sonraki ilk savaşımı kazandım. 6’ıncı tahta geçmiş oldum. O gün bu gündür hiç yenilmedim. Bana bir karınca sabır ve kararlılığı öğretti. Ve o yüzden benim mürşidim bir karıncadır.

Bir karıncayı kendisine mürşid edinen bir Hakan’dır Timur. Zira her iş yürekte başlar, yürekte biter. İnsan olmayı bile başaramamış yüreksizlere zaten bir sözüm yok ama en azından yüreği olanlara da Ahmet Şafak’ın Timur için yazdığı şu dizeleriyle seslenmek istiyorum:

Bir karıncayı kendisine mürşid edinen bir Hakan’dır Timur. Zira her iş yürekte başlar, yürekte biter. İnsan olmayı bile başaramamış yüreksizlere zaten bir sözüm yok ama en azından yüreği olanlara da Ahmet Şafak’ın Timur için yazdığı şu dizeleriyle seslenmek istiyorum:

“Kalk haydi kalk Timur şu dünyaya bak Timur 

Büyük adam olmanın yolu büyük düşünmek 

Ayağın topal olsun yüreğin olmasın lenk”

Lenk: Topal

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

SÖZLEŞME İMZALARKEN HERŞEY PROFESYONEL, YA SAHADA ?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.