DOLAR

32,3701$% 0.15

EURO

35,0016% -0.27

STERLİN

41,0097£% 0.26

GRAM ALTIN

2.325,01%0,25

ÇEYREK ALTIN

3.989,00%-0,24

TAM ALTIN

16.057,00%0,20

ONS

2.233,48%0,04

BİST100

9.075,59%-0,05

BİTCOİN

2264505฿%-1.07808

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti
  • bire1haber.com
  • Ekonomi
  • BU TARIM POLİTİKASI HEM ÇİFTÇİYİ HEM TÜKETİCİYİ KADERİNE TERK ETMEKTİR

BU TARIM POLİTİKASI HEM ÇİFTÇİYİ HEM TÜKETİCİYİ KADERİNE TERK ETMEKTİR

CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar hükümetin tarımda izlediği yüksek maliyetli üretim yüksek maliyetli satış politikasını tepki gösterdi. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin TBMM Genel Kurulunda dile getirdiği yüksek maliyetli üretim ve yüksek fiyatlı satış politikasının tarım ve hayvancılığa ağır darbe vuracağını söyleyen Uçar;  “Bu politika hem çiftçiyi hem de tüketiciyi kaderine terk etmek manasına gelir. Hükumet tarımda mazot, gübre, tohum ve yem maliyetlerine acil müdahale etmeli” dedi.

CHP İl Başkanı Neşet Uçar, çiftçilerin geçtiğimiz yıl üre ve dap gübresini geçtiğimiz yıl 2.000 TL’den alırken bu yıl gübre fiyatları neredeyse 6 katına çıktığını belirterek şöyle konuştu:

“Çiftçilerimiz üre ve dap gübresini geçtiğimiz yıl 2.000 TL’den alırken bu yıl gübre fiyatları neredeyse 6 katına çıktı. Üre ve dap gübresi 14.500 -15.000 TL civarlarında satılması çiftçilerimizin ekimde gübre kullanmamasına veya daha az gübre kullanılan ürünlere yönelmesine neden oldu. Yükselen girdi maliyetleri özellikle buğday gibi kritik öneme sahip ürünlerin ekiminde ciddi düşüşe neden oldu. Hükumetin gübre fiyatlarına zamanında müdahale etmemesi önümüzdeki yıl raflara yansıyacak. Uzmanlar gübresiz tarım nedeniyle ekimden alınan verimin düşmesini bekliyor ve olası bir gıda krizine dikkat çekiyor.  Verimin düşmesi gıda krizine neden olabileceği gibi en iyimser tabloda raf fiyatlarına doğrudan yansıyacak. Bunun yansımanın bedelini de maalesef hep birlikte ödeyeceğiz.”

MAZOTUN LİTRESİ GEÇTİĞİMİZ YIL 6 LİRA İKEN 2021 ARALIK AYI İTİBARİYLE 10,50 TL YE YÜKSELDİ

“Dolardaki yükselişin hükumet tarafından mazot fiyatlarına doğrudan yansıtılması çiftçilerimizin  geçtiğimiz yıl dönümünü 1.200 liraya sürdüğü tarlasını bu yıl yaklaşık 3.000 liraya sürmesine neden oldu.”

TOHUM FİYATLARI İKİYE KATLADI.

“Buğday tohumu geçtiğimiz yıl 3 lira iken bu yıl 5,5 TL’ye , arpa tohumu 2,5 TL’den 5,00 TL’ye, kırmızı mercimeğin tohumu 7 TL’den 13,5 TL’ye  yükseldi. Özellikle arpa tohumunda meydana gelen artışın yem fiyatlarına yansıması halinde hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimizi de zora sokacak. Yem fiyatları karşısında çiftçilerimiz desteklenmezse ya hayvanlar kesilecek ya da et ve süt fiyatlarına fahiş zamlar gelecek.”

GAZİANTEP’İN BİRÇOK YERİNDE SULAMA ELEKTRİKLİ MOTORLARLA YAPILIYOR. ELEKTRİK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ

“Çiftçi tarlasını sulamak için kullandığı elektrik enerjisini yüksek fiyattan alıyor. Döviz kurlarındaki yükselme ve paramızın değerini yarı yarıya kaybetmesi elektrik fiyatına da doğrudan yansıdı. Üretici tarlasını sulamak için kullandığı elektriğe geçen yıla göre iki kat fazla para ödüyor.”

ÇİFTÇİLERİMİZ BORÇLANIYOR. BORÇLAR ÖDENEMEDİĞİ İÇİN TARIM ARAZİLERİ İCRA YOLUYLA SATILAN ÇİFTÇİ TOPRAKSIZLAŞIYOR. SON 18 YILDA 654 BİN ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN AYRILDI

“AKP hükumetinin 20 yıldır sürdürdüğü tarım politikası ile tarımda sermayeleşme derinleşmiş ve çiftçimiz kendi toprağında köleleştirilip, üretimden uzaklaştırmıştır. Çiftçilerimiz  ilk defa bu hükumet döneminde borcunu borçla ödemekte ve atasından miras olan arazilerinin icra yoluyla satılarak borçların ödenmesine katlanmak zorunda bırakılmıştır. 2002 yılında 2.4 milyar TL olan çiftçi borçları, 2020 yılında 56 kat artarak 134 milyar TL’ye ulaşmış ve bu durum son 18 yılda 654 bin çiftçinin üretimden ayrılmasına neden oldu.”

CHP İKTİDARINDA ÇİFTÇİ KENDİ SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE SÖZ HAKKI SAHİBİ OLACAK.

“CHP iktidarında çiftçilerimizin sorunları karşısında yalnız bırakılmasına son vereceğiz, AKP hükumetinin izlediği neoliberal politikaları sonlandıracağız. Türkiye’nin de çiftçilerimizin de çözülemeyecek hiç bir sorunu yoktur, çiftçinin sorununu çözme kabiliyeti olmayan liyakatsiz yöneticiler vardır. CHP iktidarında sorunları tüm paydaşlarla bir araya gelerek, çiftçilerimizi karar alma süreçlerine dahil ederek sorunları çözeceğiz.”

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

GAZİANTEP’TE HALK EKMEK İHTİYAÇ OLDU

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.