DOLAR

32,4992$% 0.13

EURO

34,8852% 0.31

STERLİN

40,5578£% 0.15

GRAM ALTIN

2.474,65%0,52

ÇEYREK ALTIN

4.229,00%0,49

TAM ALTIN

16.914,00%0,48

ONS

2.371,48%0,51

BİST100

9.530,47%-0,18

BİTCOİN

2002583฿%-3.7697

a
alan18-kopya

EN DEĞERLİ TARİHİ PARASINI DEPREMZEDELER İÇİN SATIŞA ÇIKARDI

Gaziantepli para koleksiyoneri Esat Kaplan, Devr-i Alem Para Müzesi‘ndeki Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına ait en değerli 13 parayı, depremzedelere yardım amacıyla 300 bin TL’ye satışa çıkardı. Kaplan, deprem felaketi nedeniyle herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek, “Herkes elinde ne varsa ortaya koymalı. Ben de depremzedeler için müzemdeki en değerli paraları depremzedeler için satışa çıkardım” dedi.

Uzun yıllar yaşadığı Hollanda’dan, 22 yıl önce Türkiye’ye dönüş yapan ve Hollanda’da başladığı para koleksiyonuna memleketinde de devam eden Esat Kaplan, 33 yılda biriktirdiği 200 ülkeye ait banknot ve madeni paraları kurduğu Devr-i Alem Para Müzesi’nde sergilemeye başladı.

Roma, Bizans, Emeviler, Abbasiler, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait para ve sikkelerin de bulunduğu 4 ton ağırlığında koleksiyona sahip olan Esat Kaplan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk paralarını depremzedelere yardım amacıyla satışa çıkardı.

“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Koleksiyonunda yer alan Cumhuriyetin ilk yıllarına ait en değerli 13 parayı depremden etkilenen vatandaşlar yardım amacıyla 300 bin TL’ye satışa çıkaran Kaplan, böylesine zor bir dönemde herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini, kendisinin de bu şekilde yardım faaliyeti içerisine girdiğini ifade etti.

Esat Kaplan, değerli paraları almak isteyen bağışçıların belirlenen bedeli AFAD’ın koordinesinde belirlenen yere bağışlayarak dekontu kendisine ulaştırması halinde paraları teslim edeceğini belirterek,” Biz burada bu paraları satalım yardım edelim demiyoruz. Alacak bir kişi var ise bizimle iletişime geçsin. AFAD’ın koordinesinde belirlenen yere parayı bağışlasın. Dekontu bize getirsin yeterli. Para istemiyorum, dekontu göreyim yeterli” diye konuştu.

Kaplan, şöyle konuştu: ”Müzemiz, dünyanın en büyük müzelerinden birisidir. Koleksiyonumuz çok büyük ve dünyadaki en büyük koleksiyonlardan birisidir. Kilogram olarak düşündüğümüzde 4 ton bir ağırlığımız ve yine adet olarak da 700-800 bini geçkin tarihi eser paramız mevcuttur. Bölgemizde çok büyük bir afet oldu. Asrın felaketi dediğimiz bir deprem yaşadık. Depremzedelerimizin ilk günden beri yanındayız. Deprem afetinin etkilediği tüm il ve ilçeleri gördük. Herkesin el ele verip bu yaraları sarması gerekiyor. Biz de koleksiyonumuzda bir set oluşturduk. 300 bin TL değerinde bir set. Bunu almak isteyen bir iş insanı, STK, bir şirket, kim olursa bunun değerini depremzedeler için bağışlasın ve bağış makbuzunu bize getirirse biz de koleksiyonumuzun bu sunum setini kendisine verelim, dedik. Setimizde İsmet Paşa’nın paraları var. İsmet Paşa’nın paraları kolay kolay bulunmayan paralardır. Yine bu sette mor binliğimiz var. Fındık toplayan kızlarımız var. Edirne Meriç Nehri üzerindeki 10 liramız vardır. Cumhuriyet’in ilk parası vardır. Koleksiyonumuzda Cumhuriyet’in önemli paraları var. Biz bu işin maddi değerinden çok manevi değerindeyiz. Maddi olarak her şey yapılabilir ancak maneviyatın daha büyük öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Biz istiyoruz ki herkes benim gibi elini taşın altına koysun. Bunu yapalım ki şehirlerimiz yeniden ayağa kalksın. Biz gönlümüzden kopanı, elimizde var olanı vermek istiyoruz. Vicdanı olan tüm insanların bu konuda duyarlılık göstermesi gerektiğine inanıyorum”

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

ŞEHİTKAMİL’DEKİ KÜTÜPHANELER YENİDEN HİZMET VERMEYE BAŞLADI

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.