DOLAR

32,3867$% 0.2

EURO

35,0987% -0.02

STERLİN

41,0565£% 0.35

GRAM ALTIN

2.324,20%0,22

ÇEYREK ALTIN

4.010,00%0,07

TAM ALTIN

16.138,00%0,82

ONS

2.233,48%0,04

BİST100

9.114,97%0,39

BİTCOİN

2271658฿%-0.23214

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

ESNAF KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Koronavirüs Bilim Kurulu tavsiyesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 gün sürecek “Tam kapanma” tedbiri alındığının açıklanması üzerine, 29 Nisan saat 19.00’dan itibaren işyerlerini kapatmak zorunda kalacak olan küçük esnafta kara kara düşünmeye başladı.

Gaziantepli küçük esnaf, zaten bir yılı aşktın bir süredir ekonomik olarak can çekiştiklerini, alınan tedbir kararlarıyla birlikte sıkıntılarının daha da büyüyeceğini ifade ettiler.

Tam kapanma kararı sonrası 17 günlük ihtiyaçlarını almak için çarşı pazara akın eden Gaziantepliler birçok noktada salgın kurallarını da yok sayarken, esnaf ise kiralarını bile ödemekte güçlük çektiklerini ifade ederek, devlet tarafından herhangi bir destek sağlanmadığı takdirde iflasa sürükleneceklerini söylediler.

“ZİNCİR MARKETLER İKİYE KATLANDI, KÜÇÜK ESNAF PERİŞAN”

Yasaklardan en fazla küçük esnafın etkilendiğini ifade eden lokantacı Ali Söğüt, “Böyle yasaklar olamaz. Yasak kapsamında marketler açık olacak ama küçük esnaf kapalı olacak. Peki dükkanını açamayan bu esnaf ödemelerini nasıl yapacak. Esnaf ne yiyecek, ne içecek bu konuda hiç kimse bir çözüm önerisi getirmedi ve açıklama da yapılmıyor.  Banka ödemelerimiz, dükkan giderlerimiz, vergiler bunlar nasıl ödenecek. Bankalar açık deniliyor ama neye yarar, ben para kazanmadıkça nasıl bankalara ödemelerimi yapacağım. Türkiye’nin büyük bir kısmı işçi sınıfından oluşuyor. Biz para kazanamazsak yanımızda nasıl işçi çalıştıracağız. İşsizlik bu şekilde artacak, aynı zamanda hırsızlık ve illegal işler de artacak. İnsanları evlere hapsetmek de iyi bir şey değil. Zincir marketler, organize sanayi bölgesi hiç zorluk çekmedi. Kazançlarını ikiye katladılar. Hükümetin kendileri mitinglerini kongrelerini yaptılar, vaka sayısı artınca da, bunun faturasını esnafa yıktılar’ ’diye konuştu.

Alınan kararın yanlış olduğunu dile getiren giyim mağazası sahibi Uğur Erbağcı, “Ayın 30’unda insanlar ödemelerini yapacak, alacaklarını toplayacak ama 29’unda her şey kapanıyor. Bunun yanı sıra işçiler 17 gün boyunca çalışamayacak ama patronlar SGK primlerini ödemeye devam edecek. Alınan bu kararın hiçbir yerinde adalet yok’ ’dedi.

‘MADEM TAM KAPANMA KARARI ALDINIZ, O ZAMAN BİZE DESTEK VERİN’

Giyim sektörü esnaflarından Ayşe Demir ise 17 günlük yasak kararının kendileri için çok zor olduğunu belirterek “Ben toptan bebek kıyafetleri satıyorum. Bazı yurt dışı gönderimlerimiz de oluyor. Böyle bir kapanma durumunda mal gönderemezsek, ödeme de yapılmaz. Biz kendi ödemelerimizi nasıl yapacağız. Evde boş boş oturacağız. Kısıtlama kararını çıkarıyorsunuz, o zaman bize destek ödemeleri yapın, biz de kendi giderlerimizi karşılayalım’’ şeklinde konuştu.

Gaziantepli kuyumcu esnaflarından Ahmet Ortakan da çok zor durumda olduklarını ifade ederek, “Pandemi nedeniyle düğünlerin yapılmaması ve turistlerin gelmemesinden dolayı hafta içi zaten iş yapamıyoruz. Bir de bu 17 günlük kapanma ile iyice zor duruma girdik, dükkan masraflarımız devam ediyor, çocuklarımıza ne götüreceğiz onu düşünüyoruz. Dükkanlarımız devlete ait, en azından kiralarımızı karşılasınlar’’ dedi.

Böyle bir kısıtlama kararının doğru olmadığına dikkat çeken kent sakinlerinden Ali Ayhan Özçubukçu ise, “Bu şekilde bir tam kapanma kısıtlamasının uygulanması için insanların ihtiyaçlarının karşılanması sonrası rızalarının alınması gerekir. Ayrıca kentimizin fiziki yapısı da belli zaten. Kenar mahallelerde insanlar bir odada 8-10 kişi yaşıyor. İstatistiklerden de anlaşıldığı gibi, bu tip kapanmalardan sonra boşanma davaları da artıyor, şiddet olayları da artıyor. İnsanlardaki geçim sıkıntısı farklı olumsuz şekillerde kendisini dışa vurabiliyor. Esnafın ve vatandaşın 17 günlük ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Batı ülkeleri bunu yapabildi. Ama bizimkiler ağızlarını açtıklarında, ‘Almanya bizi kıskanıyor, Amerika bizi kıskanıyor’ diyorlar. Neremizi kıskanıyorlar onu da anlayabilmiş değilim” şeklinde konuştu.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

DÜNYAYA ŞİFA ARABAN’DAN DAĞITILACAK

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.