DOLAR

32,5146$% -0.09

EURO

34,9624% 0.33

STERLİN

40,6544£% 0.19

GRAM ALTIN

2.432,64%0,41

ÇEYREK ALTIN

4.047,00%-0,15

TAM ALTIN

16.158,00%-0,01

ONS

2.326,56%0,48

BİST100

9.716,77%-0,05

BİTCOİN

2085357฿%-0.50238

a
alan18-kopya

GAZİANTEPLİ HATTATLAR KİTABI YAYIMLANDI

Gaziantep’in kültürel zenginliklerinden bir tanesi daha gün yüzüne çıkarıldı. Memluklu döneminden bu yana Gaziantep’te hat sanatıyla iştigal etmiş hattatların biyografilerinin ve eserlerinin yer aldığı “Antepli Hattatlar” kitabı yayımlandı.

Gaziantep’in doğal bitkileri, biyolojik çeşitliliği, tabiat zenginlikleri, ekoturizm, tıbbi bitkiler, flora, atık pil ve akümülatörler, çevre kirliliği, geri dönüşüm, kent tarihi üzerine bir çok çalışması bulunan, uzun yıllar İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nde biyolog, 2013 – 2016 yılları arasında Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yapan ve şimdi Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Sekreterliğine getirilen Ergun Özuslu Gaziantepli Hattatları kitabında topladı.

İki yıllık bir araştırma sonucu Gaziantep’i kültürel zenginliklerinden birini daha gün ışığına çıkaran Özuslu, kitabında Memluklu döneminden bu yana Gaziantep’te hat sanatıyla iştigal etmiş hattatların biyografilerinin ve eserlerinin yer aldığını söyledi.

Gaziantep’i hattatların birçoğunun çok sayıda Mushaf yazdığını ve bu eserlerin de kitapta yer aldığını belirterek,” Geçmişte Şakir Sabri Yener’in bir çalışması beni bu kitabı yazmaya yönlendirdi. Gaziantep’te hattatların olduğunu öğrenince, şehrimizde kaç tane hatta olduğunu ve neler yaptıklarını araştırmaya başladım. Araştırmalarımda, Osmanlı tarihine baktığımda Gaziantep’te doğan, yetişen 50’ye yakın Hattat olduğunu tespit ettim. Böylece şehrimizde Hat sanatıyla iştigal etmiş olanların biyografilerini bu kitapta topladık” dedi.

Kitabın Gaziantep’te Hattatlar konusunda yazılan ilk kitap olduğunu ifade eden Özuslu,” Hattatlar en çok Şehzadelerin yetiştiği Payitaht şehirlerde çıkmıştır. Padişahlar bunlara çok destek vermiştir. Gaziantep’te var mı, yok mu ? diye tereddüt yaşıyorduk. 50’ye yakın Hattat olduğunu öğrendik. Bu kitap Gaziantep’in kültürünün geçmişten günümüze ne kadar zengin olduğunu gösteren bir belge niteliğindedir aynı zamanda” diye konuştu.

Gaziantep’te günümüzde yaşayan ve çalışmalarına faal olarak devam eden 7 Hattat bulunduğunu sözlerine ekleyen Ergün Özuslu şöyle konuştu:

“ Gaziantep’te Hat sanatıyla iştigal edenlerin belgeleri taşlara oyulmuş kitabeler ile eski levhalarda yer alıyor. Camilerimizde levha kalmadığından yada bir çoğunun tahrip olmasından dolayı belge ve bilgilere ulaşmakta bir hayli zorlandık. Bir kaynakta bir camide bir Hattatın iki eserinin olduğunu okuyorum, o camiye gidiyorum ama levha yok. Restore edilirken kaybolmuş. Kitabelerde olanlar var ama onların da bazılarında isim var, bazıları ise isimsiz. Onları da araştırdık, bulabildiklerimize kitapta yer verdik, bulamadıklarımıza ise maalesef veremedik. Örneğin, Gaziantep kalesine girişte bir kitabe var. O kitabeyi Memluklular zamanında Kayıtbay isimli komutan yaptırmış ama yapan Hattat’ın ismi yok. Bu kitapla Gaziantep’e önemli bir eser daha kazandırmış olduk”

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

GECE KULÜBÜNDE SİLAHLAR KONUŞTU

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.