DOLAR

32,6070$% 0.39

EURO

34,7416% -0.01

STERLİN

40,4905£% -0.29

GRAM ALTIN

2.498,54%0,59

ÇEYREK ALTIN

4.268,00%0,41

TAM ALTIN

16.993,00%0,43

ONS

2.381,68%0,12

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2019685฿%1.25171

a
alan18-kopya

GAZİANTEP’TE KADINLARIN YUVALAMA MESAİSİ

Gaziantep‘te, yöreye özgü yapılan ve yüzyıllardır sadece Ramazan Bayramında kahvaltıda tüketilen ‘yuvalama‘ için kadınlar hummalı bir şekilde çalışıyor.

Gaziantep’in tescilli lezzetleri arasında yer alan ve geleneksel olarak sadece Ramazan bayramında kahvaltılarda tüketilen yuvalama yemeğini yapan kadınlar bir araya gelerek imece usulü çalışıyor. Ramazan bayramına sayılı günler kala kent genelinde hemen hemen her evde; içerisine pirinç unu, yumurta ve çekilmiş kuzu eti konulup yoğrulduktan sonra tek tek nohut büyüklüğünde yuvarlanan yemek bayram sabahı çorba gibi pişirilerek kahvaltıda tüketiliyor.

İMECE USULU İLE HER GÜN BİR KOMŞUNUN YUVALAMASI YAPILIR

Gaziantep’e özgü yapılan yemeği için imece usulü çalıştıklarını söyleyen Birgül Kılıç, her gün bir komşuları için toplanıp yuvalama yaptıklarını söyledi.

Yuvalamanın çok zahmetli ve meşakkatli olduğunu dile getiren Kılıç, tek başına bir kişinin çok zorlanacağını o yüzden de kadınların bir araya gelerek bu yemeği hazırladıklarını anlattı.

Bayram sabahlarının vazgeçilmez yemeği yuvalama için günler öncesinden hazırlık yaptıklarını ifade eden Birgül Kılıç, “Bayram günü sabah namaz vaktinde kalkarız. Eşlerimiz namaza gider onlar camiden gelene kadar yuvalamayla sofrayı hazır ederiz. Bayram yuvarlaması bizim için çok önemli bir yemek çeşididir. Bayrama özel bir yemek olan yuvalama aslında bir yardımlaşma örneğidir” dedi.

BAYRAM SABAHLARININ OLMAZSA OLMAZI

Yuvalama yemeğinin oldukça zahmetli bir yemek olduğunu hatırlatan ve yemeği hazırlayabilmek için birkaç kadının bir araya gelmesi gerektiğini belirten Hatice Uygur, yemeği sadece Gaziantep’teki kadınların bildiğini ve bayram sabahları kahvaltıların vazgeçilmezi olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Yuvalama bizim yöremize özel bir yemektir. Bunu sadece Gaziantep’te yapılır ve genellikle pirinçle yapılır. İçine et de konulur ve hamur olarak yoğrulur. Bayramlardan bir hafta önce yuvalama hazırlıkları yapmaya başlıyoruz. Bu bizim artık olmazsa olmazlarımızdan. Hayatımızın içerisine yerleşmiş bir kültür. Bunu bayram günü yapmazsak eksiklik hissetmiş oluruz. Bayram günü sabah erkenden kalkar nohutla etimizi haşlarız. İçine de pirincimizi ve yoğurdumuzu katarız. Bayram sabahında geleneksel olarak ilk bu yemeğimizi pişiririz. Sabah kahvaltıda bu tüketilir gelen misafirlerimize de bunu ikram ediyoruz.”

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

“ZİMEM DEFTERİ YERİNE BU SENE ALIŞVERİŞ ÇEKLERİ HANELERE KATKI SUNUYOR”

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.