DOLAR

32,4925$% -0.16

EURO

34,9806% 0.4

STERLİN

40,7463£% 0.41

GRAM ALTIN

2.431,54%0,36

ÇEYREK ALTIN

4.045,00%-0,19

TAM ALTIN

16.149,00%-0,07

ONS

2.330,17%0,63

BİST100

9.716,77%-0,05

BİTCOİN

2098352฿%-0.56155

a
alan18-kopya

ÇALIŞAN GAZETECİLER!..

Birileri için sıradan bir gün olsa da, her 10 Ocak tarihinde mesleğim adına ayrı bir sevinç ve gurur yaşıyorum. Çünkü, Türk Basınına bu günü armağan eden ekibin önde gelen isimlerinden Hasan YILMAER’in öğrencisiyim ben…

Peki ya, Hasan YILMAER kimdir?

Ömrünün 68 yılını bu mesleğe veren adam gibi adam olan bir Gazetecidir…

Türk Basınında adını altın harflerle yazdıran "Şeyh'ül-Muharririn/yazarların üstadı" Burhan Felek, Abdi İpekçi gibi meslek büyükleri ile de çalışmış büyük bir gazetecidir.

Mesleki tecrübelerini zaman zaman kendi ağzından dinleme fırsatı bulduğum

Bab-ı Ali’nin Hasan ağabeyi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı/Günü ile ilgili şunları anlatmıştı.

Hukuk Fakültesi mezunu olarak bu mesleğe gönlünü kaptıran Hasan YILMAER, bu kimliği ile Gazeteciler Sendikası’nın Başkanlığını üstlendiğinde Gazetecilik Mesleğini tanımlayan bir yasa yoktu. O dönemlerde Gazeteciler, sosyal haklardan uzak patronların iki dudağı arasında görev yapmak durumundaydı.

Bunun için zorlu bir mücadele verilmesi gerekiyordu. 1960 ihtilalinin ardından sendika şemsiyesi altında yapılan mücadele olumlu sonuç verdi.

4 Ocak 1961’de 212 Sayılı yasa kabul edilerek, Resmi Gazetede yayınlandı.

Bu yasa ile Gazetecilik mesleği yeniden tanımlandı. Patronlara, yeni yükümlülükler getirildi. Gazeteciler, bu yasa ile vasıfsız işçilerden ayrıldı. İş sözleşmelerinde işin tanımı yapılması ve verilecek sosyal haklar hüküm altına alındı.

 

Ancak o günün Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazetelerinin patronları bu gelişmeden rahatsız oldu.

Patronlar bu yasaya ortak bir bildiri ile karşı çıkarak gazetelerini 3 gün kapatacaklarını duyurdular.

 

Türk Basın Tarihine Dokuz Patron Olayı olarak geçen bu gelişme karşısında, Hasan YILMAER ve arkadaşları geri adım atmadı.

10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla, Gazeteciler Sendikası binası önünde toplanarak, İstanbul Valiliğine yürüdüler. (Bu yürüyüşün fotoğrafları Hasan Yılmaer’in arşivinden benim elimde bulunuyor) Aynı gün Gazeteciler Sendikasında yapılan toplantıda, patronların restine rest kararı alındı.

Bu restin adı “BASIN” adlı bir gazetenin yayınlanması kararıydı.

BASIN gazetesi, 11 Ocak günü yayına başladı. Patronların üç günlük boykotu süresince devam etti. Gazetenin son sayısında yer alan başyazıda da,Basın emekçileri olarak elde edilen haklarımızın korunması konusunda elbirliğiyle mücadele edeceğiz” denildi.

12 Mart 1971 askeri müdahalesine kadar “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanan 10 Ocak, Bayramolmaktan çıkarıldı ve Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılmaya başlandı.

Şimdilerde, 10 Ocak tarihinin gerçek kahramanı bilinmiyor…

Siyasiler, bu konuda pozitif mesajlar yayınlansa da mesleğimiz maalesef yerlerde sürünüyor.

Beyefendiliği, bilgeliği ve Gazeteci Duruşu ile hem benim hem de bir çok gazetecinin idolü olan Hasan ağabey 19.Ekim.2013 tarihinde aramızdan ayrıldı.

O şimdi Marmaris’teki ebedi istirahatgâhında eşi Naime hanım ile birlikte uyuyor.

Ama çalıştığı gazetelerde, yıllarca ders verdiği Anadolu ve Galatasaray Üniversitelerinin İletişim Fakültelerinde yetiştirdiği sayısız gazetecilerin gönlünde yaşıyor.

Yurdun dört bir yanından ona ve eşine dualar yağıyor.

Hem kendisinin, hem de eşinin mekanları cennet olsun…

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

İŞTE BU. Teşekkürler, GGC Yönetimi

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.