DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

STERLİN

40,2943£% -1.04

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

TAM ALTIN

16.908,00%-0,09

ONS

2.391,52%0,54

BİST100

9.693,46%1,77

BİTCOİN

2080344฿%2.60566

a
alan18-kopya

Çocuklara ölüm kavramı

Çocuklarla konuşmakta en sevimsiz ve çok zorlandığımız bir konudur ölüm. Fakat dış dünyada karşılan durumlar ile birlikte çocuklardan bu soruyu alamamak kaçınılmaz bir durumdur.

Ölüme dair soruları genel olarak ilk akraba ve yakın çevreden bir kayıplarından sonra duyarız. Yetişkin birisinin ölümüne şahit olan bir çocuğun kendisine sorduğu ilk soru Annem-Babam da ölecek mi?

Daha sonra ise ben merkezci olarak kendine soracağı bir soru olacak ‘’Ben ne olacağım?’’ arkasından gelecek sorular ise;

Sen ölecek misin?

Ölü insanlara ne olur?

Neden insanlar ölür?

 

Bu dönemdeki çocukların ölümü öğrenirken daha somut örneklere ihtiyacı vardır. Ölümün bedensel aktivitelerin son bulmasını açıklayarak başlayabilirsiniz. Ölümü somutlaştırarak anlatmanın en güzel yollarından biri evcil hayvanlardan veya ölmüş olan doğa hayvanlarından bahsedebilirsiniz.

Ölmüş olan bir balığı ya da dışarıda görmüş olduğu bir sinek, arı, kelebek vb. hayvanlar üzerinden örneklendirmeye başlamak güzel bir karardır. Bak artık hareket etmiyor, nefes almıyor, kalbi atmıyor çünkü ölmüş ve artık canlı değil gibi somut örnekler ile ölümü anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.

 

Çocuklara ölümü anlatırken kaçınmanız gereken en önemlisi belirsiz kavramlardan uzak durmaktır. Bu kavramlar daha çok çocuğun aklını karıştırır. Ölümü göçmek, uyutulmak ya da uyumak gibi kelimelerle açıklamak çocukların dünyasında ölümü yanlış değerlendirmelerine ve yorumlamalarına yer verecektir. Göçmüş olan birinin tekrar gelebileceğini, uyumuş olan birinin tekrar uyanabileceğini düşünebilir. Burada önemli olan ölümün geri dönüşü olmayan kesin bir olgu olduğunu bildirmektir.

Ölümle uykuyu eş tutan bir düşünce olduğunda dünyasında çocuk zaman içerisinde uyumaktan korkabilir ya da uyuyacağı zaman öleceğini düşünebilir.

 

Çocuk yakınındaki bireyin ölümü nedeniyle üzüntü duyuyor ve ağlıyorsa bu sürede duygularını baskılamamak çok önemlidir. Bununla birlikte yas ortamlarında bulunmasını ya da oyun oynamasını  engellemek çocuğun ölüm sürecini anlamasını daha da zorlaştırır.

 

Yaşın ilerlediği dönemlerde anlattığınız somut örnekleri geliştirmeniz gerekebilir.  Önceliğiniz yaşamın önemi olmalıdır. Çocuğunuzun ölümle ilgili sorularına cevap vermeden önce

-Neden yaşıyoruz?

-Yaşamamızın amacı nedir?  Gibi soruların cevaplarını yanıtlamak, yaşamın güzel yanlarını, amacını kendi dünyasında anlamlandırmaya başlayacaktır. Bu şekilde ölümün yaşamın sonu olarak görmeye başlayan çocuk kafasındaki soruları kendiliğinden yanıtlamaya başlayacaktır.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

VAY BE!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.