DOLAR

32,5458$% 0.01

EURO

34,9615% 0.32

STERLİN

40,7573£% 0.41

GRAM ALTIN

2.428,10%0,22

ÇEYREK ALTIN

4.050,00%-0,41

TAM ALTIN

16.180,00%-0,21

ONS

2.323,08%0,33

BİST100

9.682,18%-0,41

BİTCOİN

2062370฿%-4.14528

a
alan18-kopya

GAZİANTEP SANAYİ KENTİ Mİ?

Yazımızın içeriğine geçmeden önce geçen hafta ki ilk yazımda gündemin aciliyetine yönelik öngörülerimi siz kıymetli okurlarımızla paylaştım. Konuşacak onca konu, çözüme kavuşacak onca sorun var iken ne acıdır ki kin  ve nefret kusan güruhlar gözümüzü açmamıza fırsat vermemektedir. Oysa bilmezler ki biz bu kutlu devletin neferleri olarak bu şanlı milletin hem bölgesel hem de ulusal bütün sıkıntılarına fikir üretecek ve çözüm bulabilecek nitelikteyiz.

Şimdi gelelim bu hafta ki yazımıza. Gaziantep dillerde telaffuz edildiği gibi bir sanayi kenti mi?

Üzülerek belirtmek isterim ki 5 bölge organize sanayiye sahip bu kent bir sanayi kenti değildir. Bu üretim şekli ve tekniği ile de olma şansı yoktur. Çünkü Gaziantep sanayisi katma değeri yüksek teknolojik imalat yapmaya yönelik değildir. Yoğunlukla halı, iplik ve gıda sektörlerine hizmet eden Gaziantep sanayisinin ülke ekonomisine sağlamış olduğu ihracat rakamları, bunun karşılığında hammadde ve teknoloji ithalatı karşısında yetersiz kalmaktadır.

Gaziantep sanayisinin öncelikli kalemlerinden olan tekstil sektöründe bile, tarihin çok eski dönemlerinden beri hammaddesini kendisi üreten Gaziantep’ten hammaddesini ithal eden Gaziantep’e dönüşmüştür. Yani daha açıklayıcı olmamız gerekirse ürettiği halının ipliğini kendi beslediği küçük baş hayvanlardan temin eden Gaziantep’ten hayvancılığı ve tarımı bitmiş Gaziantep’e dönüşmüştür.

Dolayısıyla Gaziantep sanayisine geniş çaplı baktığımızda makina, ekipman üretiminde yetersiz, hammadde ve teknolojik imalat üretiminde ise yok sayılan bir Gaziantep sanayisi gözler önüne çıkmaktadır. Kısacası sanayi kenti olabilmek için binlerce insana istihdam yaratmak, katma değeri düşük ürünler üretmek yetmiyor.

Oysa ki resmin gerçek yüzüne bakacak olursak; özünde kendini yansıtabilecek potansiyeli olan tarım ve hayvancılık kenti Gaziantep karşımıza çıkmaktadır. Ne zaman ki tarım arazilerini emlak konut rantına peşkeş çekmekten vazgeçer, sermayeyi betonarmeye yatırmaktan kurtulursak Gaziantep ekonomisine hatırı sayılır bir iyilik yapmış oluruz.

İnsanoğlunun temel ihtiyaçları karşılanır ve tarım ürünleri ihracatında gereken noktaya ulaşır isek o zaman düşünsel yönümüzü de aktif kılıp teknolojik üretimlere de niyetlenebiliriz. Tarım ürünleri ihracatımız katma değeri yüksek ürün üretimine gerekli hammadde ithalatının önüne geçtiğinde Gaziantep şehir olarak, Türkiye Cumhuriyeti devletimizde ülke olarak ciddi kazanımlar elde etmiş olacaktır.

Sözün özü gelin hep birlikte bu kenti öz kimliğine kavuşturalım. Rant yiyen kitlelerin ellerine kurban bırakmayalım. Mikro anlamda Gaziantep’e, makro anlamda ülkemize sahip çıkalım. Çünkü bu coğrafya dünyanın en verimli tarım topraklarına sahiptir.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

BAĞIMLILIK RİSK RAPORU

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.