DOLAR

32,4982$% 0.25

EURO

34,6089% 0.29

STERLİN

40,5262£% 0.37

GRAM ALTIN

2.478,89%-0,16

ÇEYREK ALTIN

4.255,00%0,23

TAM ALTIN

16.992,00%-0,68

ONS

2.373,89%-0,38

BİST100

9.553,71%-1,30

BİTCOİN

2050876฿%-4.35421

a
alan18-kopya

İstanbul seçimleri yenileniyor

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. Seçimler sadece Büyükşehir için tekrarlanacak. YSK'nın kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi. YSK ayrıca sözkonusu edilen sandık sorumlularıyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunacak...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK),AK Parti’nin İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi için yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu kabul ederek, seçimin iptali ve yenilenmesine karar verdi. Karar 7’ye karşı 4 oyla alındı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin 23 Haziran’da tekrarlanması kararlaştırıldı. 36 gün sonra verilen kararla CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası da iptal edildi.

4’E KARŞI 7 ÜYENİN OYUYLA ALINDI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK),Ak Parti’nin olağanüstü itirazını görüşmek üzere saat 14.30’da toplandı. 5 saat süren toplantıda, daha önce alınan ara karar uyarınca İstanbul ilçe seçim kurullarından gelen sonuçlar incelendi. Siyasi parti temsilcilerinin görüşlerinin alınmasının ardından oylamaya geçildi. Oylama sonucunda; İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Karar 4’e karşı 7 üyenin oyuyla alındı. YSK Başkanı Sadi Güven de karara muhalefet eden 4 isim arasında yer aldı.

MAZBATA DA İPTAL EDİLDİ

Seçim yarışını önde bitiren CHP’li Ekrem İmamoğlu, 17 Nisan’da mazbatasını alarak, göreve başlamıştı. YSK seçim yenileme kararı ile birlikte İmamoğlu’nun mazbatasının iptaline de karar verdi. Bu karar sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu da boşalmış oldu. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi Meclisinde seçim yapılacak. Bu seçim sonucunda belirlenecek belediye meclisi üyesi 23 Haziran seçimine kadar belediye başkanlığı görevini yürütecek.

GEREKÇE: KAMU GÖREVLİSİ OLMAYAN SANDIK KURULU ÜYELERİ

Peki iptal gerekçesi neydi? YSK’nın iptal gerekçesi iki hususa dayanıyor. Sandık kurullarında görev yapan bazı başkan ve üyelerin yasanın açık hükmüne rağmen kamu görevlileri arasından seçilmemesi ve yine bazı sayım döküm cetvellerinin imzasız ve boş olması seçim iptali sebebi sayıldı. 225 civarında sandık kurulu başkanının ve 3 bin 500 dolayında sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmamasının, seçim sonucunu etkileyecek boyutta olduğu değerlendirildi. Yine 22 sayım döküm cetvelinin boş, 101’inin ise imzasız oluşu iptal gerekçesi yapıldı.

SADECE BÜYÜKŞEHİR SEÇİMLERİ

YSK’nın kararına göre, yeniden yapılması gereken seçimde, seçmenler yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanacak. 31 Mart 2019'da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek. Siyasi partiler mevcut adayları dışında aday gösteremeyecek ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşluk durumunda ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar yeni bir aday belirlenebilecek. Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanacak.

AYNI SEÇMEN LİSTESİ İLE GİDİLECEK

Yenilecek seçimde, 31 Mart 2019'daki seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri tekrar kullanılacak. Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanacak.

"SEÇİMLER SADECE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇİN YAPILACAK"

Siyasi partiler aynı adaylarla katılacak. Ölüm ve istifa halinde adaylarını değiştirebilecekler. Seçmen kütüklerinde ilave bir işlem yapılmayacak. Sandık kurulları kanuna uygun bir şekilde yapılacak. Şu anda sadece Büyükşehir belediyesi için seçim oldu.

İMAMOĞLU MAZBATAYI İADE EDECEK

YSK'nın kararına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını iade etmesi gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanlığı için bir oylama yapılacak.

SEÇMENLER AYNI SANDIKTA OY KULLANACAK

Yeni seçimde sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak. 31 Mart seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek. Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak. Ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar belirlenecek tarihe kadar doldurulabilecek. pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak. 31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Şırnak’tan acı haber: 2 Asker şehit

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.