DOLAR

32,5637$% 0.05

EURO

34,9520% 0.27

STERLİN

40,6699£% 0.14

GRAM ALTIN

2.424,23%0,09

ÇEYREK ALTIN

4.052,00%0,00

TAM ALTIN

16.158,00%0,01

ONS

2.316,41%0,04

BİST100

9.722,09%0,80

BİTCOİN

2095259฿%-3.01391

a
alan18-kopya

Kadına şiddete karşı her yerdeyiz

Türkiye’de kadına çeşitli yöntemlerle yapılan şiddet, alınan birtakım yasal önlemlere rağmen devam ediyor. Gaziantep’te yaşayan Emmun Ateş 6 yıl önce evlendiği kocası Turgut Ateş tarafından bıçakla yaralandı.

Koca şiddeti Gaziantep’te de kendini göstermeye devam ediyor. Biri 5,diğeri de 2 yaşında olan iki çocuk annesi 24 yaşındaki Emmun Ateş, 6 yıl önce evlendiği kocası Turgut Ateş (32) yüzünden bıçakla yaralamıştı. Turgut Ateş, polis tarafından yakalandıktan sonra çıkarıldığı adliyede tutuklanarak cezaevine konuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep kadın kolları erkek şiddetine maruz kalan Ateş’e moral ziyaretinde bulundu. Koca şiddetine maruz kalan Ateş’i, CHP Gaziantep kadın kolları il ve ilçe başkanlıkları baba evinde ziyaret etti. CHP Gaziantep İl kadın kolları başkanı Cennet Cemile Şevran, erkek şiddetine karşı kadın dayanışması ile bir olmalıyız dedi.

Şevran:” Senelerdir fazlasıyla yaşanan kadın şiddeti pandemi sürecinde insanların karantinaya girmesiyle artmış durumda. Biz artık her gün ‘yeter’ demekten usandık. Artık söylenecek söz bulamıyoruz. Yasaların işlenmesini istiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına seslenmek istiyorum buradan: ’Yasaların işlenmesini, kadın cinayetlerinin durdurulması için ne gerekiyorsa yapılmasını; yasaların yürürlüğe girilmesi ya da bir açıklama yapılmasını merakla bekliyoruz. Artık daha çok kadınımız ölmesin, şiddete maruz kalmasın.”

 “Bir Kadın Derneği ‘#erkekyerinibilsin’ akımını kınamış!”

Hayatları boyunca maruz bırakıldıkları toplumsal cinsiyet rollerine dikkat çekmek isteyen kadınların başlattığı sosyal medya akımı, Kadın ve Demokrasi Derneği’ni (KADEM) rahatsız etti.

Sosyal medya kullanıcılarının cinsiyet eşitliğine vurgu yaparak, her konuda kadınlara dayatılan tüm kadın hakları ihlallerine tepki vermek adına başlattığı ‘erkekler yerini bilsin’ akımına ilişkin KADEM açıklama yayınlamıştı. KADEM sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, Twitter’da gündeme oturan ‘erkekler yerini bilsin’ akımına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Adalet ve hakkaniyet ölçüsünde kadın ve erkeğin toplum içindeki varlığı, karşılıklı saygı ve anlayıştan geçer. Bir empati vurgusu olarak ortaya çıkan #erkekleryerinibilsin akımı inandığımız değerleri zedeleyecek boyuta ulaşmıştır. Bu durumu kınıyor ve reddediyoruz.”

KADEM’in, #erkekleryerinibilsin akımına duyduğu rahatsızlığını belirten bu açıklamasına ilişkin CHP Gaziantep Kadın kolları başkanlığı ise şu ifadelerle tepkisini dile getirdi: Derneğin biri kadına şiddetin yer aldığı ifadelere bir tepki olarak gelişen #erkekleryerinibilsin akımına karşın ‘kınıyoruz’ açıklamasını yapmış. Tabi ki bizim de bozulmasını istemediğimiz gelenek göreneklerimiz var fakat erkeğin kadın üzerindeki baskısını da biz kınıyoruz! Ve bu baskının artmasından şikayetçiyiz. Bu şiddetin durdurulmasını istiyoruz. Yeter artık!”

Erkek şiddetine maruz kalan Ateş: Şiddetin önüne geçilmesi için yetkililer neyi bekliyor?

 Koca şiddeti sonucu ölümden dönen, 6 yıllık evli olan Emmün Ateş adlı 2 çocuk annesi genç kadın:” 2 Haziran günü eşim tarafından darp edildim. Yüzüme bıçak saplamaya kalktı ve yüzüme bıçak yarası açmaya çalıştı. Ben kaçmaya çalıştıkça saçımdan tutup çekmeye başladı. Ben dur dedikçe durmadı. En sonunda boynumu kesti. Sonrasında beni bırakarak kaçıp gitti. Ben de sürünerek komşularımdan yardım istedim. Gözümü açtığımda ise hastanedeydim. İlla birinin canının yanması mı lazım dur denmesi için? Yetkililerden birinin başına mı gelmesi lazım bunun için?” ifadelerini kullandı.

“Adalet istiyorum”

Sadece erkeklerin değil kadınların da erkek şiddetini besleyen zihniyetin bir parçası olduğuna değinen Ateş: “Twitter hesabımda hemcinsim olan bir Bayan ‘Gör, ne yaptı ki eşini bu hale getirdi. Normal bence kıskançlık krizi geçirmesi’ gibi yorumlar yaptı. Bunlar durdurulmadığı sürece kadın cinayetleri artacak. İlla yetkililerden birinin ölmesi mi gerekiyor buna dur demesi için? Ben de bugün ölmedim ama belki 3 veya 5 ay sonra çıkıp beni öldürecek. Biri bu ihtimallere son versin. Ben devlet istiyorum, adalet istiyorum” şeklinde konuştu.

CHP Şahinbey Kadın Kolları Başkanı Hidayet Alber ise şiddetin gerekçesi olarak gösterilen kıskançlığın hiçbir şiddete gerekçe olamayacağını belirtmenin yanı sıra “masum görülen kıskançlığın sonucu bu olabiliyorsa eğer demek ki denildiği kadar masum değilmiş” ifadelerini belirtti.

CHP Şehitkâmil Kadın Kolları Başkanı Dilber Duman Kurtal ise yaşanan bu olayların önüne bir an önce yasalarla geçilmesi gerektiğini aksi takdirde bu şiddet ve cinayetlerin ardı arkası kesilmeyeceğini vurguladı.

Emmun Ateş ve ailesi kendisine destek ziyaretinde bulunan CHP Gaziantep Kadın Kollarına teşekkür etti.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Şehitkamil’de tedbirli nikah dönemi

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.