DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

STERLİN

40,2943£% -1.04

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

TAM ALTIN

16.908,00%-0,09

ONS

2.391,52%0,54

BİST100

9.693,46%1,77

BİTCOİN

2072232฿%-0.36

a
alan18-kopya

KANAYAN YARA, MTSK KURSLARI

Geçen hafta MTSK (Motorlu Sürücü Kursları) konusunu ele almış, sistemin arızalı taraflarını anlatmaya çalışmıştım.

Bu alanda “Direksiyon Öğretmeni” olarak görev yapan dostlarım beni arayarak “Yazdıklarınıza aynen katılıyoruz” deseler de, bazı kurs sahiplerinin bundan rahatsız olduklarını duydum.

İyi de etmişim…

Gerçekleri gündeme getirmek ve yetkilileri de bu anlamda harekete geçirmek adına bu hafta da aynı konuya devam ediyorum!

Ne garip bir tesadüf sonucudur ki; Benim geçen haftaki yazımın hemen ardından Milli Eğitim Bakanlığı MTSK Yönetmeliğinde bazı değişiklikler yaptı.

Bu değişiklikle mevcut kötü durumu düzeltmek, çıtayı yükseltmek yerine sanki  kötüyü daha da kötü yapacak maddeler devreye sokuldu.

 

…Ve bu değişikliklerden, sayıları 70 bine ulaşan Direksiyon Usta Öğreticileri mutlu olmadı. Sürücü Kurs Sahipleri arasında bile görüş ayrılıkları meydana geldi.

 

***

Şimdi gelelim, 12 Eylül 2019 tarih ve 30886 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 18 maddelik değişiklikte dikkatimi çeken maddelere;

“Sürücü belgesi olup her koşulda araç kullanma konusunda kendisini yeterli görmeyen ve kursa başvuru yapan kursiyerlerin kayıtları sürücü belgeleriyle yapılır. Bu kursiyerlere trafik adabı dersi ile ihtiyaç duyduğu kadar direksiyon eğitimi dersi, kurum kontenjanı ile direksiyon eğitimi ve sınav aracı kontenjanına dahil edilmeden verilir” denilmesi, bana göre Devlet adına yapılan acı bir itiraftır.

Devlet, yönetmeliğe koyduğu bu ifade ile mevcut MTSK kurslarından geçerek ehliyet alma hakkı kazananlar arasında hala araç kullanamayanların olduğunu maalesef kabul ediyor.

Ehliyet sahiplerini yeniden aynı MTSK kurslarına yönlendiren devlet, kurs sahiplerine de “Kardeşim sen de, eğitim kaliteni arttır. Eskiyen araçlarını yenile. İflas etmiş otobüs yazıhanesi görüntüsündeki ofislerini yeniden düzenle” demiyor maalesef…

***

Aynı Yönetmeliğin 27’nci maddesinin birinci fıkrasına “Eğitim personelinin görevlendirilmesinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “direksiyon eğitimi dersi için en az orta öğretim, diğer dersler için” ibaresi eklenerek, aynı fıkranın (ç) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan “Yüksekokul” ibaresi “En az ortaöğretim” şeklinde değiştirildi.

Bu değişiklikle, daha önce, en az “Ön Lisans” mezunlarının görev alabildiği MTSK Kurslarındaki Eğitimcilik artık “Ortaöğretim diploması olanlara” da açılmış oldu.

Araçları eski, ofisleri dökülen MSTK sahipleri bu durumdan pek memnun oldu.

Çünkü onlara göre “Ortaöğretim diploması” olanlarla çalışmak daha ucuz eğitimci bulmak anlamına geliyor!

Şimdi bir Üniversite Mezunu ehliyet almak için MTSK Kurslarına başvurduğunda “Ortaöğretim diploması” olanlar tarafından eğitilecek.

 

Bu çok komik değil mi?

Hem adına “Eğitim” diyorsunuz…

Hem de, Öğretmenlik yapacak kişide “Ortaöğretim” diplomasını yeterli görüyorsunuz!

Bu nasıl iştir?

 

“Ortaöğretim” diplomasının önünü her alanda açın!

O zaman kapatın bütün Üniversiteleri…

Ülkemizde meydana gelen kazalarda temel neden “Eğitimsizlik” olarak gösteriliyorsa,

yapılan bu değişiklik bir cinayete zemin hazırlamak değil midir?

***

Ülke genelinde sayıları 70 bine ulaşmış MTSK Öğretmenleri adına,

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK beyefendiye seslenmek istiyorum;

Sayın Bakanım, siz Devleti temsil ediyorsunuz…

İsteseniz, bir talimatla hem fiziki hem de idari açıdan dökülen MTSK kursları hakkında bir inceleme başlatır ve durum hakkında daha net bir bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

5580 Sayılı Yasa çerçevesinde, eğitimin özelleştirilmiş olan bu hizmetine talip olanlar maalesef, her şeyin ucuzunu tercih ediyor.

Araçlarını Kasko Sigortası yaptırmayan MTSK Kursları, eğitim sırasında bile meydana gelen hasarları da, direksiyon öğretmenlerinden talep edebiliyor!

 

Sayın Bakanım,

İl ve ilçelerde belli nüfus oranına göre kurslar açılsın elbette, ama iflas etmiş otobüs yazıhanesi görüntüsünde eski püskü araçlarla çalışanlar da devre dışı bırakılsın!

Son yapılan yönetmelik değişikliği ile “Ortaöğretim” diplomasına sahip olanların bu alanda Eğitimci olarak görev almalarının da önüne geçilsin. Üniversite Diploması taşıyan MTSK Eğitimcileri için de hak ettikleri ücret düzenlemesi yapılsın.

Sayın Bakanım,

Sizlerin de takdir edeceği gibi, eğitim ucuz adamlarla yapılacak ucuz bir iş değildir!..

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

DEĞİŞİM

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.