DOLAR

32,3232$% 0.22

EURO

35,0972% -0.15

STERLİN

40,8580£% -0.4

GRAM ALTIN

2.279,47%0,10

ÇEYREK ALTIN

3.951,00%-0,58

TAM ALTIN

15.804,00%-0,57

ONS

2.196,13%0,07

BİST100

9.019,16%2,41

BİTCOİN

2281909฿%1.4689

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

Oksijen karaborsaya düştü

Covid-19 nedeniyle yoğun bakımlarda artan oksijen kullanımı sonrası oksijenin karaborsaya düşmesi nedeniyle hastanelerin ödedikleri fiyatın 6 kat artmasına neden oldu.

Hastanelerde kullanılan medikal oksijenlerde firmaların büyük bir fırsatçılık yaptığı ve hastanelerin bu anlamda zor durumda kaldığı ortaya çıktı.

Kovid-19 salgını öncesinde kilogramı 80 kuruş ile 1 TL arasındaki fiyatlardan temin edilen medikal oksijenin kilogramı 6 liraya çıktı. Pandemi öncesi tanklarda satın alınan oksijeni 80 kuruştan temin eden hastaneler, yaşanan yoğun talep sonrası hastalarını yaşatmak adına  mecburiyetten tüplerde  oksijen satın almaya başladı. 25 kilogramlık oksijen tüplerinin fiyatı piyasada 150 liraya kadar yükseldi.

SİSTEM YERİNE TÜP KULLANIMINA GEÇİLDİ

Havada yüzde 16 bulunan oksijen, medikal oksijen tüplerinde ya da tanklarında yüzde 100 oranında bulunuyor. Normal yollarla nefes almakta güçlük çeken ve bir oksijen takviyesi ile yaşamını sürdürmesi gereken insanlar için kullanılan medikal oksijenleri hastaneler Covid-19 salgını öncesinde tanklarda satın alarak yaklaşık 1 liraya mal ederken artan talep artması üzerine aynı oksijen tüplerde satılmaya ve kilogramı da 6 liraya yükseldi.  

Bu durumda da hastanelerdeki merkezi sistem oksijen kullanımı yerine tüplerle oksijen kullanımı başladı.

NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Peki, oksijen tüpleri ya da sistemi kullanılırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Bu sorunun cevabını ise uzmanlar şu şekilde veriyor:

“Oksijen tüpünü sökerken ve takarken yanıcı ve parlayıcı bir şey olmayacak ve madeni yağ ile kesinlikle temas olmayacak. Yağ oksijenle temas ederse alev alır ve patlar. Hastadan hastaya ve cihazdan cihaza tüketim değerleri değişen oksijen cihazı dakikada 77 litreye kadar oksijen tüketebilir. Günlük bir hastane 3 bin ton oksijen tüketebilirken aylık bu 90 bin ton oksijene denk geliyor. Oksijen cihazlarının Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilmesi için TSE ya da CE uygunluğu olan belgelere sahip olması gerekiyor. Biz kullanıcılar oradaki hataları yaparsak patlama ve yanma meydana gelir. Yüksek akım cihazlarının kullanımı bittikten sonra, oksijen akımı flowmetreden tamamen kapatılmalıdır. Devam eden akım nedeni ile oksijen cihaz içerisinde sıkışarak yanma riskini artırmaktadır. İnhaler tedavi için kullanılan ilaçlar doğrudan nemlendirme haznesine atılmamalıdır. İnhaler ilaç kullanılacaksa solunum devresinin sonuna konulacak ara aparatlar ile yapılmalıdır. Nemlendirici haznesine su olarak mutlaka distile su konmalıdır. Cihazlarda aşırı ısınma uyarısı varsa, cihaz kullanımı sonlandırılmalı ve teknik servise bilgi verilmelidir.”

 

KAYNAK: memohaber

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Yurtdışı PCR testinde hızlı sonuç ANKA’da

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.