DOLAR

32,3716$% 0.16

EURO

34,9710% -0.3

STERLİN

40,9526£% 0.17

GRAM ALTIN

2.324,14%0,22

ÇEYREK ALTIN

3.966,00%-0,72

TAM ALTIN

15.961,00%-0,28

ONS

2.233,48%0,04

BİST100

9.129,12%0,54

BİTCOİN

2276168฿%0.26777

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

SINIRIN SIFIR NOKTASINDA ARKEOPARK AÇILIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in başkanlığında, Karkamış Kazısı Türk-İtalyan Ortak Ekibi toplandı. Toplantıda; Karkamış Antik Kenti kazı çalışmaları kapsamında Arkeopark’ın bir bölümünün halka açılacağı müjdelendi, kentin sahip olduğu kültürel mirasın önemi vurgulandı.

Ancak, sınırın hemen yanı başında yaklaşık 7 yıldır devam eden Suriye savaşı nedeniyle, özellikle yabancı turistin ne kadar ilgi göstereceği akıllarda soru işareti yaratırken, kazı çalışmalarının da silahların gölgesinde sağlıklı bir şekilde yapılıp yapılamayacağı ise bir başka soru işareti olarak kaldı.

Toplantıya; Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker ile Bolonya Üniversitesi’nden Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolò Marchetti ilgili kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

ŞAHİN: BÜTÜN DÜNYA’NIN GÖZÜ KARKAMIŞ’TA

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, “Karkamış arkeolojik kazılarının sekizinci sezonunun bilimsel sonuçlarını sunmak üzere burada buluştuk. Kazı başkanı Nicolò Marchettı ve Hasan Peker tarafından yürütülen Türk-İtalyan projesinde son sekiz yıldır çok yoğun çalıştılar ve bulunan eserler ve sonuçlarını anlatacaklar. Karkamış Türkiye’de, Akdeniz’deki en önemli arkeolojik merkezlerden biridir. Dünya’nın ilgisini çekerek yatırım ve kalkınma getirecek kentin bölgemizde bulunması bizim için bulunmaz bir fırsattır. Bu fırsatı gerçeğe dönüştürmek için aynı zamanda vizyona sahip olmak gerekmektedir.  Karkamış Antik Kenti kazı çalışmalarında gelinen son noktada emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Bu çalışma nasıl başladı? Nereye geldi? Burada yılların emeği var, yılların inancı var, yılların aşkı var, yılların çabası var. En büyük zenginliğimiz olan kültürel mirasımızın sonucunu aldık. Geçen hafta Japonya’daydım, herkes bu bölgeyi konuşuyor. Karkamış Antik Kenti kazı çalışmalarında ortaya çıkacak eserlerin arkeoloji tarihini, dünya tarihini değiştireceğini konuşuyor, bizlere, buradan çıkan çıktıları yakından takip ettiklerini söylediler. Bütün Dünya’nın gözü bu noktada.

SANKO HOLDİNG SPONSOR OLDU

Zeugma Antik Kenti’ne yönelik yapılan kazı çalışmalarında olduğu gibi SANKO Holding, Karkamış Antik Kent çalışmalarında kültürel mirasımıza sahip çıkarak çalışmalara sponsor oldu, birlikte çalışma sonucunda Gaziantep modeli oluşmuştur. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yalnızca iki ay içerisinde kazı çalışmalarının daha güvenli yapılabilmesi amacıyla 450-500 milyon TL destek sağladı. Bölgedeki çalışmaları çok önemsiyoruz. Belediye olarak şehirdeki 5 antik kentindeki kültürel mirasa sonuna kadar sahip çakacağız. Bu şehrin iki rekabet etme gücü var, birincisi sanayisi ve ticaret hayatı, ikincisi ise kültürel mirası, antik kentleridir. 6 ay gibi kısa bir sürede Gaziantep'in tarihi altyapısı olarak bilinen, yer altı su tesisleri kastellerle içme suyu şebekesi livaslar, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) geçici listesine aldırdık. Bu çok büyük başarı ama bu başarıyı konuşamadık, Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi’yle Zeugma Antik Kenti'ni UNESCO’nun geçici listesinden kalıcı listesine aldırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Asya turistlerinin buraya gelmeye hazır olduğunu biliyorum. Kapadokya’ya Efes’e gelen Asya turistlerin kente gelmek için büyük bir heyecan içerisinde olduklarını söyleyebilirim. Allah’ın izniyle yetişmiş insan gücüyle hep birlikte bunu başaracağız. Geçmişten aldığımız güçle geleceğe yürüyeceğiz. UNESCO yolculuğumuz devam ediyor. Şahinbey Belediyemiz mağaralarla ilgili çalışmalar yapıyor. Yerin altı da yerin üstü de kültürel zenginliğimizi yansıtıyor, tarlasını süren bir kişinin tarlasının bir metre altından tarih çıkıyor, böyle bir şehiriz, yer altındaki kültürel mirası yeryüzüne çıkarmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu hafta sonu açılacak Karkamış Arkeopark’ı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi. 

MARCHETTİ: ANA HEDEF: KÜLTÜREL VE EKONOMİK KALKINMA

Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolò Marchetti ise, şehrin fiziksel özellikleri hakkında bilgi vererek, “Çalışmalarda güzel sonuçlar aldık. Karkamış Antik Kenti, Geç Hitit Dönemi’ne ait Suriye Bölgesi’nin en büyük merkezlerinden biri. Büyükşehir Belediyesi ve SANKO’nun yürütülen çalışmalarda büyük destekleri var. Ayrıca diğer belediyelerimizin de destekleri için çok teşekkür ediyorum. Ana hedef kültürel ve ekonomik kalkınma. Gaziantep’te büyük bir sistem var. Yesemek, Zeugma, Karkamış, Rumkale, Tilmen Höyük inanılmaz zengin bir sistem. Gaziantep’in kültürel mirası, bence Güneydoğu’da yüzde yüz duyuldu. Bu ortaklı vizyonla devam edeceğiz” diye konuştu.

KONUKOĞLU: DÜNYADA BULUNMAZ BİR KENTİZ

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu da şunları aktardı: “Nicolò ile tanıştığımız günden itibaren elimizden geldiği kadar destek olmaya çalıştık. Gaziantep kültürüyle, tarihiyle, dünyada bulunmaz kentlerden bir tanesi. Zeugma’da belli bir aşamaya gelmiştik. Burada da gerekli çalışma üretiliyor. Bu konuda her zaman bu projenin arkasındayız. Katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. Birlikte hareket ettiğimiz zaman da başaramayacağımız hiçbir şey olmadığına inanıyorum.”

KAZI ÇALIŞMALARINDA NELER ÇIKTI?

Dünya’nın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış’taki kazıların sekizinci sezonu Türk-İtalyan ekip tarafından tamamlandı. Çalışmalar sonucunda; MÖ 13’üncü yüzyılda Hitit İmparatorluğu’nun bir eyalet krallığı başkenti işlevini yerine getiren Karkamış’ta iki saray keşfedildi. Onlarca mühür baskısı Hitit sarayı hakkında emsalsiz detaylar sağladı. Demir Çağı’ndan olağanüstü eserler, mezarlar ve mühürler ortaya çıkarıldı.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Turizmde yeni hedef: Uzakdoğu

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.