DOLAR

32,6030$% 0.13

EURO

35,0224% 0.45

STERLİN

40,6483£% 0.12

GRAM ALTIN

2.423,39%0,02

ÇEYREK ALTIN

4.052,00%0,02

TAM ALTIN

16.160,00%0,02

ONS

2.313,35%-0,10

BİST100

9.722,09%0,80

BİTCOİN

2088572฿%-3.80256

a
alan18-kopya

SİZ HANGİ LİDERSİNİZ ?

Genel olarak şirketlerde, ofislerde ve küçük oluşum içerisindeki işyerlerinde liderlik vasfından bahsediyoruz.

Peki liderlik vasfı nedir? Lider olarak seçilmiş kişilerde hangi özellikler bulunur ya da bulunmalı? Biraz bundan bahsedelim;

Liderlik başlığını anlam olarak ele aldığımızda;

‘’ Liderlik, bireylerin ortaklaşa yaratılan vizyon çerçevesinde bir araya getirerek, istekli ve coşkulu bir şekilde ortak amaçları benimsemesini ve gerçekleştirmesini sağlayan enerjik bir süreçtir.’’

Liderlik kavramı kendi içerisinde farklı alanlara bölünmektedir;

Vizyoner Lider: Yenilikçi bir bakış açısına sahiptir. Değişiklikleri ve gelişmeleri takip eder ve olayları önceden tahmin edebilme özelliğine sahiptir. Her daim farklı bir pencereden bakmaya çalışırlar.

Örneğin; Kurumsal bir mağaza şirketi olup kendi içerisindeki vizyon ve misyona göre ilerleyen bir kurum düşünelim. Bu özellikler ile çalışan kurumların farklı illerdeki her mağazasında bir müdür bulunmaktadır ve bu müdür kurumun vizyon kurallarına göre kendine hedef alarak mağazayı geliştirmeye yönelik değişimleri ve gelişmeleri içine alarak çalışanlar ile birlik içerisinde hareket eder.

Coach Lider: İşlerin yapılmasından ok kişilerin gelişimini sağlayabilmektedir. Kişilere gerekli desteği vererek ve fikir danışmanlığı yaparak kişilerin kendisini geliştirmesine yardımcı olurlar. Kendi bünyesinde barındırması zorunlu iki özelliği vardır. Birincisi kişiler ile iletişiminde empati sahibi olmak, ikincisi ise özbilince sahip olmaktır.

Örneğin; Dört büyük takımı ele alırsak antrenörlerin maçtan önce kendilerini de futbolcuların yerine koyarak motivasyon amaçlı moral yemeğine çıkardığını hepimiz bilmekteyiz. Yüksek motivasyon kişilerin gelişiminde önemli bir rol almaktadır. Bu yemekte futbolcuların neler yapacağı ve nelere dikkat etmesi gerektiğine dair konuşmalar yapılır. Böylece özgüveni yükselterek futbolcunun hata yapma oranını en aza indirgemiş oluruz. Maç öncesi iyi bir konuşma ve eğitim ile de bu özgüveni desteklemiş oluruz.

Entelektüel Lider: Zengin bir dil yeteneği, kişisel olgunluk ve birlik beraberliğe önem veren yapıları vardır. Yönetimsel kavramlarının süreci konularında analitik düşünerek, bilgiyi işleyip, üzerine düşen sorumlulukları benimser, ortamdaki tüm üyeleri  ve aynı zamanda kendilerini de motive ederler. Yenilikçi liderlerdir ve geçmişe bağlı kalmazlar.

Örneğin; Kendisini farklı ülkelerin desteğini de alarak dilini ve düşünme yeteneğini geliştirmiş bir lider düşünelim. Bu şekilde liderliğinin içerisinde diğer ülkelerin örnek aldığı geliştirmiş bir lider düşünelim. Bu şekilde liderliğinin içerisinde diğer ülkelerden aldığı yenilikleri de katarak çalışmayı hedef alırlar. Bu lider farklı motivasyon yöntemleri ile hazırlayıp geçmişte kullanılan yöntemleri baz almadan kişileri yeniliklere açık bir şekilde hedefe yönlendirirler.

Sistem Liderliği: İş başındayken çalışanları liderlerinden aldıkları direktiflerle hareket etmektedirler. Bir sistem lideri çalıştıkları ortamda kendileri olmasa bile devam ettirebilecek bir değişimi kalıcı olarak gerçekleştirirler. Çalışanlar için kesin ve etkileyici çözümler sunarlar. Bu şekilde daima planladığı sonuçlara ulaşırlar.

Örneğin; Güvenlik sistemleri ile ilgili bir yazılım şirketini ele alalım. Sistem lideri programlarla ilgili bilgileri ekibine açıklayıcı ve net bir şekilde vererek kişilerin bu bilgileri kodlama üzerinden kalıcı bir şekilde devam ettirmesini hedeflerler.

Transformasyonel Liderlik: İşletme Vizyonuna göre hareket eden kişilerdir. Çalışanların moral ve motivasyon yönünden en yüksek düzeye çıkartılmasını hedef alırlar. Personellerin yeterliliklerini ölçer ve bu ölçüme göre kişileri görevlendirirler. Hayalperest değil gerçekçi bir lider olmayı hedeflerler.

Örneğin; Kurumsal bir şirkette çalışan müdürü ele alalım. Bu bir giyim firması da olabilir. Çalışanların aynı zamanda satış yaparken bulunduğu reyonun düzenini sağlaması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Mağaza müdürü yapılan bu süre içerisinde uygulamaları uzaktan gözlemler. Her reyonun ilk düzenlemede bir renk geçişine sahip olması gerektiğini düşünürsek mağaza müdürü bu gözlemi sayesinde görselliğe yatkın olan kişiyi seçerek bu görevi üstlenmesini sağlar.

Lider olabilmek için gerekli olan özellikler;

Yüksek özgüvene sahip kişilerdir ve aynı zamanda özgüven verebilen bir yapıya sahiptirler. Bu şekilde hem kurumun geleceğine şekil vermeye çalışırken aynı zamanda kendi içerisinde bulunan özgüven ile birlikte çevresinin güvenini kazanabilirler. Dikkat etmesi gereken bir durumda var tabii ki. Şirketin geleceğine şekil vermeye çalışırken tüm risk faktörlerini yönetebilmeli ve en az zararla bu işin içerisinden çıkmaları gerekmektedir.

Peki bu yazımda liderliğin anlamını, bölümlerini ve bir liderin sahip olması gereken özellikleri sizlerle paylaştım.

Sizler bu yazıyı okurken lider olmuş olduğunuz alanı seçerken ben bir sonraki yazımda sahip olmuş olduğunuz liderliği uygulamalı ve hayattan örnekler alarak hazırlamaya devam edeceğim ve sizlerle paylaşacağım.

Sevgi ile var olun.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

YAN KESİCİYİM AMA VİCDANSIZ DEGİLİM…!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.