DOLAR

32,3193$% 0.19

EURO

35,1420% -0.01

STERLİN

40,9050£% -0.3

GRAM ALTIN

2.301,55%1,07

ÇEYREK ALTIN

3.955,00%-0,36

TAM ALTIN

15.826,00%-0,30

ONS

2.211,37%0,77

BİST100

9.056,33%2,83

BİTCOİN

2287600฿%0.46294

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

Terhis ve celp ertelenecek mi ?

Corona virüs önlemleri kapsamında askerlik hizmetiyle ilgili iki karar gündemde. Milli Savunma Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, askerlerin terhis ve celp işlemleri bir süre durdurulacak. Bedelli askerlerin de uzaktan eğitimle bu hizmeti yerine getirmesi üzerinde duruluyor.

Corona virüse karşı alınan önlemler kapsamında silah altındaki askerlerin terhisleriyle celp dönemi gelenlerin askere alınmalarının ertelenmesi düşünülüyor. Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, askerlerin terhis ve celp işlemlerinin kısa bir süre için durdurulması, askerliğini bedelli olarak yapacak olanların ise kışlalara gitmek yerine uzaktan eğitimle askerlik hizmetini yapmaları üzerinde çalışılıyor.

Hürriyet gazetesinden Abdulkadir Selvi'nin haberine göre, En son 1 Nisan’da terhis işlemlerinin yapıldığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nde son celp işleminin ise 19 Mart tarihinde gerçekleştirildiği öğrenildi.

Celp ve terhis dönemlerinde 60 bin asker terhis olurken, 60 bin kişinin de askere alındığı öğrenildi. Corona virüs salgınının ortaya çıkması üzerine TSK’da terhis sırası gelen askerler 14 gün önceden karantinaya alınıyor. Askere alınanlar ise salgın tehlikesine karşılık birliklerine gönderilmeden önce 14 gün gözetim altında tutuluyordu.

TSK’da yapılan değerlendirmede celp ve terhis dönemlerinde 120 bin kişinin neden olacağı hareketliliğin aileleriyle birlikte ciddi bir risk oluşturmasından endişe edildiği öğrenildi. Terhis ve celplerin geçici bir süre durdurulması kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından sonra yürürlüğe gireceği öğrenildi.

MSB: RİSKLER ORTAYA ÇIKTI

“Terhisten 14 gün önce askerler kontrol altına alınıyor. 14 günlük kontrolden sonra il veya ilçe sağlık müdürlükleriyle koordineli olarak terhisler yapılıyor. En son 1 Nisan’da terhisler oldu. Terhisi gelen askerlerimizi 14 gün kontrol altında tuttuktan sonra 1 Nisan’da terhis ettik. En son 19 Mart’ta celp oldu. Onları da askere alınca görev vermeden 14 gün süreyle bekletiliyor.

Bu tedbirlere rağmen KOMMER’in tespitlerine göre yine de bazı risklerin olduğu ortaya çıktı. Şimdi terhis ve celplerin durdurulması konusu var. O nedenle ‘Gerekirse kısa bir süre için terhisleri uzatalım ve celpleri durduralım’ şeklinde yaklaşım var. Bu konu üzerinde çalışılıyor. Bedelliler içinse ‘Askerliklerini uzaktan eğitimle yaptıralım’ düşüncesi var. Bu dövizli askerlikte yapılmıştı. Uzaktan eğitimle terhis edilmişlerdi. Aynısı bedelli için geliştirilmek isteniyor.

Her dönemde, her celpte asker geliyor. Aynı zamanda binlerce asker de terhis oluyor. Aileleriyle birlikte 100 bini aşan bir nüfus hareketinden bahsediyoruz. Büyük bir hareketlilik. Şu anda bunları terhis olmadan önce 14 gün karantinaya alıyoruz. Ama terhis olduğu andan itibaren bilet almaya gidiyor, yolculuk yapıyor, evlerine gidene kadar insanlarla teması oluyor. Aynı şekilde celp nedeniyle birliklerimize gelenler de koronavirüsü bulaştırabilirler. O nedenle terhis ve celpleri durdurma yönünde çalışmaların yapılması zaruret halini alıyor. Halkımızın ve Mehmetçiğin sağlığı esastır. Gerekirse bir gün geç terhis olsun ama sağlıklı bir şekilde evinde bulunsun.”

IRAK VE SURİYE'DEKİ ASKERLERDE VİRÜS YOK

Milli Savunma kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak ve Suriye’de görev yapan askerlerimizde corona virüse rastlanmadı. Sınır ötesinde görev yapan birliklerimizde koronavirüse karşı sıkı önlemlerin alındığı belirtilerek şöyle denildi: “Kuzey Irak’ta Pençe harekât bölgesi ile Suriye’de Barış Pınarı, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve İdlib bölgesinde sıkı önlemler alınıyor. Buralara giriş-çıkışlar çok sıkı kontrol altında tutuluyor. İçeriye girişler ve çıkışlar durduruldu."

"Komutanların emri olmadan giriş ve çıkışlar yapılamıyor. Irak ve Suriye’de sınır ötesindeki harekât bölgelerimizde corona virüsten dolayı şu an itibarıyla bir sorun yok. Operasyon bölgelerimizde corona virüs yok. Bu bölgelerde komutanlardan izinsiz hareket edilmiyor. Corona virüsten dolayı personelimizi çok yakından takip ediyoruz. Gözetim altında olan arkadaşlarımız var; takip ediyoruz, öksürseler bile izliyoruz. Libya’da askeri eğitim işbirliği ve danışmanlık için bulunan arkadaşlarımız dahil, Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki operasyon bölgelerimizde bir sıkıntı yok.”

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Yasağı ihlal edenlere para ve hapis cezası

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.