DOLAR

32,5123$% 0.06

EURO

34,9852% -0.13

STERLİN

40,7884£% -0.2

GRAM ALTIN

2.442,58%0,28

ÇEYREK ALTIN

4.062,00%0,27

TAM ALTIN

16.222,00%0,25

ONS

2.334,66%0,12

BİST100

9.716,77%-0,05

BİTCOİN

2103346฿%0.48083

a
alan18-kopya

YENİ YÖNTEM; E DEVLET LOGOLU DOLANDIRICILIK

Teknoloji her geçen gün yeni bir ivme kazanıyor ve artık her şeyimize e-devlet kapısından ulaşabiliyoruz. Sosyal medya üzerinden harekete geçen dolandırıcılar da, e-devlet üzerinden kredi kartları aidat iadesi yapıldığını söyleyerek, bu yoldan bir çok insanı mağdur ediyor.

"Bu tuzağa düşmem" asla demeyin! Dolandırıcılar o kadar gerçekçi paylaşımlarda buluyorlar ki gerçek banka hesabından ayırt etmek çok zor. Para iadesi almak hayaliyle dolandırıcıların ağına düşenler dolandırılmalarının yanı sıra kişisel bilgisayarları da tehlikeye giriyor. Dolandırıcılar mağdurların banka hesaplarını ele geçirmekle kalmıyor kişisel bilgisayarlarında ki mahremiyetine de saldırıda bulunup verilere erişebiliyor.

EBRU OSMANLI KART BİLGİLERİNİ PAYLAŞTI BİN PİŞMAN OLDU

Ebru Osmanlı sosyal medyada gezinirken ‘kredi kartı aidatınızı ödeyelim’ linkiyle karşılaştı. E devlet logolu linki tıklayarak kendisinden istenen kredi kartı bilgilerini paylaştı. Kartından 7.500 TL çekildi. Durumu hemen bankaya bildiren Osmanlı kartı alışverişlere iptal ettirdi. Kartından 7500 TL çekilen Osmanlı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

DOLANDIRILMAMAK İÇİN

Hiçbir banka, sosyal medya ya da internet üzerinden anında kredi kartı hesabına ‘ kart aidatı’ iadesi yapmaz. Size bu konuda bir uyarı ya da banka linki içeren web sitesi görürseniz sakın tıklamayın ve kart bilgilerinizle birlikte şifrenizi sakın paylaşmayınız.

Asla bu yöndeki reklamlara inanmayınız. Çünkü bu bir tuzaktır. Ülkemizde sosyal medya ve internet kullanımı arttıkça vurguncular da masum insanları tuzağa düşürmek için yeni yöntemler keşfediyorlar. Organize suç çeteleri‘derin internet’ adı verilen ‘Deep web’ ortamından buldukları kiralık hackerleri çalıştıracak kadar gözleri dönmüş durumda.

Son zamanlarda Sosyal ağ Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden yayılan bir dolandırıcılık şekli de. “Sponsorlu dolandırıcılık” . Bu yöntemle, hedef kullanıcıların kişisel bilgileri ile kredi kartı şifresi ele geçiriliyor. Daha fazla kişiyi tuzaklarına düşürmek için özellikle bankaların birebir logo ve isimlerini taklit eden dolandırıcılar, sosyal medya sayesinde geniş kitlelere ulaşıyorlar.

Kullanıcıların Twitter’daki “Timeline” (zaman akışı) bölümünde karşısına çıkan bu tweet’ler, “ Banka kredi aidatını anında teslim edelim, bonus puan, çekilişe katılın, anketi doldurun, indirimden yararlanın, fırsatı kaçırmayın, hemen başvurun.” gibi cezbedici ifadelerle sosyal medya kullanıcılarını kendilerine çekmeye çalışıyor. Sosyal medya şirketlerine ödenen belirli ücretler karşılığında öne çıkarılan bu içeriklerde yer alan linklere tıklandığında, kullanıcıların kişisel ve özellikle de kredi kartı gibi hassas bilgileri talep ediliyor.

Bankaların orijinal sitelerine birebir benzeyen sahte banka isimleri linkleri tıklandığı anda gözden kaçabilir veya dalgınlığa gelebiliyor. Aynı şekilde fazla takipçili hesaplar ya da fazla retweet almış, paylaşılmış gönderiler de içeriğin sahte olmadığı anlamına gelmiyor.

Çok takipçili hesap hacklenerek ya da satın alınarak benzer yöntemlere başvuran pek çok dolandırıcı bulunuyor. Ayırt etmenin en önemli yollarından biri paylaşımı yapan hesabın onaylı olup olmadığını kontrol etmek. Yani hesap isminin yanında mavi tik yoksa o hesaba şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Ancak mavi tikin olması tek başına yeterli değil.

İlgili bankanın Twitter hesabı hacklenmiş olabilir ya da mavi tikli bir başka hesabın kullanıcı adı değil belki ama görünen adı değiştirilmiş olabilir. Bu sebeple sadece mavi tik doğrulaması tek başına hesabın orijinal olduğu anlamına gelmiyor.

En kesin yöntem ise doğrudan kaynağı doğrulamak. Bu tarz kampanya içeriklerini bankanızı arayarak da teyit edilebilir. Bu sizi mevcut bir kampanyanın taklidine karşı koruyacaktır. Ayrıca reklamını gördüğünüz içeriklerde bir internet sitesi yer alıyorsa bu sitenin URL’sini de mutlaka bankanın müşteri hizmetlerine doğrulatmanız kişisel verilerinizi güvenceye alacak bir diğer kesin çözüm.

Tabii şunu da hesaba katmak gerek. Hiçbir banka, özellikle kart aidatı iadesi konusunda, para vermek için özel bir çaba göstermez. İçeriklerin sponsorlu olarak öne çıkarılması dahi kuşkulanmak için yeterli sebep. Bu tarz hesapları ise ne yazık ki net bir kaldırma yöntemi bulunmuyor.

Hesabı ilgili bankayı taklit ettiği yönünde şikâyet edilebilir.  Sosyal medyada ya da internette çıkan ilgili reklamlarda, sahte sitelere yönlendirilen kullanıcılardan isim, cep telefonu, hesap numarası, kullanıcı parolası, kredi kartı numarası, banka kullanıcı kodu ve şifresi gibi kişisel bilgilerin girilmesi talep ediliyor. Ayrıca ilgili reklamlarda, sahte sitelere yönlendirilen kullanıcıların, bu siteler vasıtası ile mobil cihazlarına veya bilgisayarlarına, kullanıcı bilgilerine erişim amaçlı zararlı yazılımlar yüklenmesi ve bu yöntemlerle elde edilen bilgilerin, kullanıcıların hesaplarından para çekmeye yönelik dolandırıcılık eylemlerinde kullanılması hedefleniyor.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ YAPARKEN, KENDİ CİHAZINIZI TERCİH EDİN

İster bilgisayar, ister tablet veya akıllı telefon olsun, güvenilir ve mümkünse size ait bir cihaz kullanın. Ayrıca, potansiyel olarak suiistimal edilebilecek giderilmemiş güvenlik açıklarını engellemek için işletim sisteminizi ve yazılımlarınızı güncel tutun.

2. GÜVENLİ BAĞLANTI KULLANIN

Her internet bağlantısı online ödemeler için yeterince güvenli değildir. Mümkünse halka açık Wi-Fi noktalarını kullanarak online alışveriş yapmayın. Bu bağlantılar üzerinden kredi kartı bilgileriniz çok kolay görüntülenebilir.

3. ADRES ÇUBUĞUNU (URL) HER ZAMAN KONTROL EDİN

Size güvenilir bir alışveriş ortamı sunan ve muhtemel sorunları çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve güvenilir alışveriş sitelerini tercih edin. Özellikle https* özelliği taşıyan güvenli sanal mağazalarda alışverişinizi yapın. Ama tanınmış bir markayı gördüğünüzde bile tedbiri elden bırakmayın. Dolandırıcılar orijinal emsalleriyle neredeyse tamamen özdeş olan sahte web siteleri oluşturabilirler. Bundan sakınmak için gözünüz URL'nin yani web sitesi adının yazılı olduğu adres çubuğunun üzerinde olsun. Sahte siteler, genellikle taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullanırlar.

*HTTPS yani Secure Hyper Text Transfer Protocol, kısaca güvenli metin aktarma iletişim protokolü olarak tanımlanabilir. Klasik HTTP protokolüne SSL (Güvenli Soket Katmanı) protokolü eklenmesi ile oluşur. Yani, web sitelerinin metinlerle kurduğu iletişimin şifrelenmesi demektir.

4. SANAL KREDİ KARTI KULLANIN

Sanal kart, yani riskli olmayan limitteki kredi kartınızı dijital ortamta yapacağınız alışverişlerinizde kullanarak, fiziksel olarak kullandığınız kredi kartı limitinizi kapsamadığından daha güvende kalabilirsiniz. Dolandırma maksatlı bir işlem gerçekleştirilmesi durumunda bile, zararı sanal kartın limiti ile sınırlamış olursunuz.

5. BİRDEN FAZLA KORUYUCU KATMANA SAHİP GÜVENİLİR BİR GÜVENLİK ÇÖZÜMÜ YÜKLEYİN

Tercihen bu çözüm, e-bankacılık ve online ödemeleriniz için de koruma hizmeti sunan bir çözüm olsun.

6. SAHTE İNDİRİM FIRSATLARINA KARŞI TEMKİNLİ OLUN

Gerçek olamayacak kadar iyi bir teklif alırsanız büyük ihtimalle gerçek değildir. İnternette 3 bin liralık telefonu 300 liraya satılan mesaj ve sitelere ilgi göstermeyin. E-postanıza gelen sahte indirim fırsatları pek çok kez, kurbanları kredi kartı numaraları gibi kritik bilgileri toplayan sahte web sitelerine çekmek için kullanılıyor.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Benim Tuvalim Benim Renklerim

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.