DOLAR

32,5121$% -0.09

EURO

34,9549% 0.31

STERLİN

40,7010£% 0.31

GRAM ALTIN

2.432,94%0,42

ÇEYREK ALTIN

4.056,00%-0,53

TAM ALTIN

16.580,00%0,11

ONS

2.329,61%0,61

BİST100

9.769,50%0,49

BİTCOİN

2077867฿%-3.86722

a
alan18-kopya

İLAÇ SIKINTISI ECZACILARI DA, VATANDAŞI DA PERİŞAN EDİYOR

Her yıl Aralık ayında başlayan ve Şubat ayında yapılan zamlara kadar devam eden ilaç sıkıntısı bu yıl daha şiddetli şekilde etkisini gösteriyor. Eczanelerde antibiyotik, ateş düşürücü ve tansiyon ilaçlarını bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Euro kuru yükseldikçe büyüyen ilaç sıkıntısı eczane nöbetlerini kabusa çeviriyor. Hiç bu kadar ilaç kıtlığı yaşamadıklarını söyleyen eczacılar, kucağında ateşli çocuğuyla ilaç almayan gelenlere, “Yok” demek zorunda kalmanın stresini yaşıyor. Bazı reçete sahipleriyse ilaçları sakladıklarını düşünerek gerginlik yaratıyor.

Eczacılar, ilaç sıkıntısının altında yatan gerçeğin devletin belirlediği kur fiyatı olduğunu belirterek,” Devletin ilaç için belirlediği kur fiyatı, reel değerinin çok altında. Devlet ilaç alırken Euroyu 7 lira 86 kuruştan hesaplayarak ödüyor. Oysa Euro kuru 18 lira civarlarında. Dolayısıyla ilaç firmaları da hem düşük kurun, hem de yüksek enflasyonun maliyetlerini bile karşılamadığı gerekçesiyle kısıtlı miktarda ilaç ithalatı ve üretimi yapıyor” diye yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.

Sağlık Bakanlığı’yla ilaç endüstrisi arasındaki bu çekişmenin, eczanelere oldukça büyük bir sorun olarak yansıdığını ifade eden eczacılar, “Depolar stoklarını kontrol için ilaçları tane tane verebiliyor. Eczane rafları boş, reçeteler karşılıksız kalıyor. Eczaneler mesai saatleri içinde ilaç takas ederek reçeteleri karşılamaya çalışıyor. Fakat nöbetçi olan eczaneler büyük sıkıntı yaşıyor. Resmi günler ve mesai saatleri dışında hizmet veren nöbetçi eczaneler yazılan ilaçları veremiyor” şeklinde konuştular.

SURİYE’DEN İLAÇ GETİRİLİYOR İDDİASI

Gaziantep’te uzun yıllardır eczacılık yapan ve meslek hayatı boyunca böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmadığını ifade eden bir eczacı, daha önce Suriye’ye gitmiş bazı  ilaçların yeniden Türkiye’ye girişinin sağlandığını ve şu an piyasa fiyatı 40- 50 lira olan bu ilaçların eczanelerin dışında el altından 200  ile 300 liradan satıldığını belirtti.

Eczacı, Türkiye’de bulunamayan bazı ilaçların muadili olan Hindistan menşeili ilaçların da Suriye ve Irak üzerinden Türkiye’ye getirilerek yine el altından gerçek fiyatlarının 5-6 kat fazlasına satıldığını iddia etti.

GAZİANTEP ECZACILAR ODASI BAŞKANI İRFAN DEMİRCİ:

TÜRKİYE’DE İLAÇ SIKINTISININ SEBEBİ EKONOMİK

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ilaç sıkıntısının öncelikli sebebinin ekonomik ve daha sonra da ilaç fiyat politikaları olduğunu söyledi.

İrfan Demirci, Türkiye’de ilaç fiyatlarının uygulanması, eczane karlılığı ve firmaların uygulayacağı fiyatların ilaç fiyat kararnamesi ile hesaplandığını, bunun da karmaşık bir matematiği olduğunu ifade ederek,,” Türkiye’de ilaçlara bir çok Avrupa ülkelerine benzer şekilde fiyatlandırma yapılıyor. Burada da görevsel Euro değeri dediğimiz bir değer var ve bunun üzerinden Euro’nun belli bir oranının üzerinden ilaç fiyatları belirleniyor. Türkiye’de dalgalı bir ekonomi var, enflasyon var, döviz fiyatları bir anda yukarı çıkıyor. Dolayısıyla, ilaç fiyatları ilaç sanayisini yada ilacı ithal edenleri memnun etmeyecek, onların üretim ve ithalat değerlerinin çok gerisinde kalacak fiyatlarla karşılaştıkları için birinci neden olarak bunu görüyoruz” dedi.

İlaç sanayiinin sorununu çıkıp açık bir şekilde beyan etmediğini dile getiren Demirci, “İlaç sanayi, ekonomik olarak üretemediği veya ithal edemediği ilacı piyasaya tevzisinde sorun yaşıyor. Ama bunu bir türlü dillendiremiyorlar. Burada sanayinin çıkıp açık açık söylemesi ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

İLAÇ FİYATLARINA KUR DÜZENLEMESİ

İlaç fiyatlarını belirleyen Euro değeri aralık ayında yüzde 36.77 artıran karar Resmi Gazete’de yayımlandı

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğin 10’uncu maddesi kapsamında yapılan gerçek kaynak fiyat veya depocuya satış fiyatı değişikliklerinin geçerlilik tarihi bu yıl için kararın yayım tarihi olarak belirlendi.

Böylelikle her yıl şubat ayında yapılan ilaçta fiyat güncellemesi erkene çekilmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 avro değeri aralık ayında yüzde 36,77 artırıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mecliste dün gazetecilere yaptığı açıklamada, ilaç temini konusunda yaşanan sıkıntının çözümüne yönelik ilk adımın 1-2 gün içinde atılacağını belirterek, bir düzenleme yapılacağının ipucunu vermişti.

Yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı sonrasında sosyal medya hesabından da paylaşımda bulunan Koca, “İlaç bulunamaması probleminin çözümü için ilk adım Sayın Cumhurbaşkanı’mızın imzası ile atıldı. Şubat ayında yapılması gereken fiyat güncellemesi erkene çekildi. Diğer adımlar da yolda. Çözeceğiz kimse endişe etmesin.” değerlendirmesinde bulundu.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

FİLEDE ŞAMPİYON GKV

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.