DOLAR

32,5300$% 0.23

EURO

34,7693% 0.08

STERLİN

40,5804£% 0.26

GRAM ALTIN

2.493,40%1,28

ÇEYREK ALTIN

4.259,00%0,56

TAM ALTIN

16.962,00%1,04

ONS

2.384,04%1,04

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2059587฿%4.19448

a
alan18-kopya

KUTNU KUMAŞI DÜNYAYA AÇILIYOR

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ile ‘Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

GAİB hizmet binası toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına; Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Yarışma Koçu Dilek Hanif, Kutnia markası kurucusu Julide Konukoğlu, moda tasarımcılar ile iş insanları katıldı. Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğü, Tekstil Mühendisleri Odası (TMO) Güney Bölge Şube iş birliği ve Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlenen ‘Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın tanıtımı yapıldı.

 “KAZANAN ÜLKEMİZ OLSUN”

Programda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, “Gaziantep her sıkıntılı dönemde başarıyla çıkan bir şehir. İnşallah bu yarışmanın sonucunda sektör basta olmak üzere hem Gaziantep hem ülkemiz önemli bir kazanım elde edecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“MARKALAŞMA HİKAYESİ VAR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Markalaşmanın önemine vurgu yaparak, “Burada bir başarı ve markalaşma hikayesi var. Yerelden evrensele, gelenekten geleceğe dünyaya söyleyecek çok sözümüz vardı. Ama bunu söylerken de dünyanın eylem ve söylemine uygun şekilde konuşmak gerekiyordu. Kutnu çok özel bir kumaşımız ve yok oluyordu. Bunun üzerine gönüllü bir sistem kurduk ve başına da Jülide Konukoğlu hanımefendiyi getirdik. Her seferinde daha güzel bir çalışma yaptık ve en son İngiltere’de kumaş fuarına katıldık. Kutnu kumaşını bütün dünyaya anlatacak bütün Fırsatları değerlendirdik ve ortaya bir marka çıktı. O yüzden bugün gelinen noktayı çok kıymetli görüyorum. Bundan sonrası da çok önemli. Çünkü tasarım dünyasındayız. Geleneksel yapıyı modernize etmek ve kullanılabilir hale getirmek çok önemli. Bunun için de ciddi bir ARGE altyapısı ve İnovasyon merkezi istiyor. Eğer SANKO Holdingin kurumsal altyapısı olmasaydı bunu başarmak mümkün değildi. Bu bakımdan da ciddi bir başarı hikayesi var.”

 “GECELEĞE TAŞIMAMIZ GEREKİYOR”

“Gençlerin dünyasına bunu girdirmek gerekiyor. Son dönemde yaptığımız çalışmalarla gençler artık bu kumaşı tanımaya başladı. Gençlerin bakışıyla gelecek için başka bir şey söylemek gerekiyor.  İşte bu yüzden bu yarışma çok önemli. Neye dokunacağız, neyi dokuyacağız. Burada elimizde büyük bir hammadde var ama onların bakışına göre bunu geleceğe taşımamız gerekiyor. İçindeki hammadde kadar görünüş de çok önemli. Zamanın ve mekanın ruhunu yakalamamız lazım çünkü büyük bir rekabet var. Ya kendimizi yenileyeceğiz ve rekabeti yöneteceğiz ya da yenilenmediğimiz için yenileceğiz. Onun için rekabeti yönetmemiz lazım ve her alanda geleceğe çok güçlü adımlarla yürümemiz lazım. Onun için bu yarışmayı çok önemli buluyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Büyükşehir belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.

 “KUTNU KUMAŞI DÜNYA MARKASI OLACAK”

Kutnu Kumaşı’nın bir marka olduğunu söyleyen AJK TEKSTİL CEO’su Jülide Konukoğlu ise, “Kutnu kumaşından bir marka oluşturulması fikrini belediye başkanımız verdi. 20 yıldır eğitim sektörünün içerisindeydim, bir anda kendimi moda sektörünün içerisinde buldum. Kutnu kumaşında en büyük hedefimiz modern hayata, dünyaya, çağa ayak uyduran bir kutnu kumaşını yaratmaktı. Bu yarışma için de bir örnek Kutnia markası. Millet olarak, Gaziantep olarak tekstilde söz sahibi bir şehirken, bu olayı artık bambaşka bir yere götürmenin vakti çoktan geldi, geçiyor. Ustalar mutlaka yetiştirmeliyiz ama ustalar aynı modelleri yapmamalı, tasarımcılar da yetişmeli. Yabancı uyruklu bir şirket bakırlara bir tasarım yapıp İstanbul’da ve dünyanın birçok başkentinde bakır satıyorsa onun daha alasını yapacak ustalar da bizde varsa, eksiğimiz sadece tasarım olacak.”

 “GENÇ FİKİRLERE İHTİYACIMIZ VAR”

“Kültür zenginliği sayesinde desen problemimiz de yok. Sadece bu desenleri bu zamana uyarlayacak gençlerimizin fikirlerine ihtiyacımız var. Bu gücü kullanmalıyız. Sadece müşterinin bizden istediği işler değil de katma değeri yüksek, bizim tasarladığımız ürünler olması gerekiyor. Gaziantep’in bu gücü olduğunu düşünüyorum.  Bu yarışmadan çıkacak her bir fikrin bazı markaların oluşması için önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“DİLEK HANİF’TEN İTİRAF”

Programda konuşan Yarışma Koçu Moda Tasarımcısı Dilek Hanif, “30 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Yıllardır hep İtalyan, Fransız kumaşı peşinden koştuk. Gerçekten bu işi yapan firmalar var. Bunu inkar etmemek lazım ama ülkemizde neler var, bu anlamda neler oluyor diye çok da fazla bakmadığımızı şu anda görüyorum. Ve buna Gaziantep vesile oldu. Tasarımcıyla malzemeyi birleştirmek çok önemli. Bu noktada bu yarışmayı çok önemsiyorum.  Hakikaten çok büyük değerlerimiz var ve bunları kaybetmememiz gerekiyor. Tasarımlarımızı artık kendi ülkemizde ürettiğimiz kumaşlarla yapmalıyız. Sentetikten arındırılmış malzemelerle hayatımızı sürdürülebilir hale getirebiliriz. Onun için bu yarışmada yarışmacılardan gelen numunelerde doğaya daha saygılı, daha doğal ipliklerden yapılmış malzemeler olmasını istiyoruz ve bunların üretimi için çalışmaya başlayalım. Bunun yanında yeni farklı dokular elde edebilelim. Doğal malzemeyle çalışmak bizim için farklı olacak.”

“DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLABİLİRİZ”

Gaziantep’te inanılmaz bir potansiyel olduğunu dile getiren Hanif, “Biraz daha butik, daha farklı ve daha özel kumaşlar yapıp bu kumaşlarla da dünyada söz sahibi olabileceğimizi düşünüyorum. Türkiye gerçekten büyük bir hazine. Bu hazineyi el birliğiyle değerlendirmeliyiz. Bu yarışmaya katılanlarla beraber çok farklı ürünler çıkarmayı çok arzu ediyoruz. Bu konuda üstümüze düseni en iyisini yapmaya çalışacağız. Bu yarışmada sınır koymadık. Her yasta insana açık olacak yarışmamız. Diğer yarışmalardan farkımız sentetikten uzak doğal olan malzemeyi desteliyor olmamız. Kutnu kumaşı Gaziantep’in çok özel bir kumaşı. Zaman içerisinde çok farklı bir boyuta geldi. Bastan sona bu kumasın hikayesini hep beraber izleyeceğiz. Bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.

GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci de dünyada çok büyük yenilik ve değişimin olduğunu, kendilerinin de buna ayak uydurmaya çalıştıklarını kaydetti.

Yarışmanın bölgeye büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Kileci, “Teknik ve artistlik jüri olacak. Yarışmanın kaybedeni olamayacak. En büyük kazananı da sektör, bölge olacak.” dedi.

BAŞVURULAR 17 MAYIS’A KADAR DEVAM EDECEK

Yarışmaya başvurular 17 Mayısa kadar dokusundasanatvar.org adresinden yapılabileceği ve yarışma sonucunda birinciye 100 bin lira, ikinciye 50 bin lira, üçüncüye 25 bin lira ödül verilirken ilk üçe giren yarışmacılar uygun görülmesi halinde 2 yıl süreyle uluslararası düzeyde yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitim görme imkanına sahip olacağı belirtildi.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.