DOLAR

32,5924$% 0.23

EURO

34,8186% 0.43

STERLİN

40,4638£% 0.74

GRAM ALTIN

2.417,02%-0,64

ÇEYREK ALTIN

4.074,00%-1,86

TAM ALTIN

16.248,00%-1,87

ONS

2.306,32%-0,87

BİST100

9.645,02%-0,50

BİTCOİN

2150658฿%0.4036

a
alan18-kopya

MAKİNE MÜHENDİSLERİ SANDIĞA GİDİYOR

Gaziantep Makine Mühendisleri Odası (MMO) 14. Olağan Genel Kurulu başladı.  MMO Konferans salonunda başlayan Genel Kurul’da, ve mevcut Başkan Aykut Kocalar’ın başkanlığında tek liste ile seçim yapılacak.

Genel Kurul’un ilk gününde geçmiş dönem yaptıkları faaliyetleri ve gündeme yönelik bir konuşma yapan Başkan Aykut Kocalar, her 4 Makine Mühendisinden birisinin işsiz olduğunu belirterek, ülkede genç işsizlik patladığını ifade etti.

Umutsuz gençlerin yurt dışında bir yaşamın hayalini kurduğunu söyleyen Kocalar şöyle konuştu:

Genç işsizlik patlamış durumda, her 4 makina mühendisinden 1’i işsiz. Umutsuz gençler yurt dışında bir yaşamın hayalini kuruyor, ülkenin kıt kaynaklarıyla yetiştirilen beyinler birer birer gelişmiş ülkelere göçüyor.

Her ne kadar işsiz olan üyelerimize iş bulma konusunda destek olmaya çalışsak da bu gayretimiz tabiri caiz ise bataklıktaki sinekleri tek tek avlamaya çalışmaktan öteye gitmiyor. Sorunun asıl çözümünün bataklığın kurutulmasından, yani planlı, gerçekçi, odağına halkı alan ekonomik modellerle üreten bir ülkeye dönüşmekten geçtiğini artık hepimiz biliyoruz.

Gaziantep MMO Başkanı Aykut Kocalar, konuşmasında Botaş’ta yaşanan sorun neticesinde Sanayide doğalgaz kesintilerinin meydana geldiğini vurgulayarak bu kabul edilemez bir durum olmadığını belirtti.

HALK KADERİNE TERK EDİLDİ

Salgının başlangıcından itibaren kaderine terk edilmiş bir halk olarak hayatta kalmaya çalıştığımız yetmezmiş gibi bir de verilen IBAN’ lara para istenilerek sözde dayanışma kampanyalarına destek vermemiz istenildi.

AŞI TEDARİKİNDE GEÇ KALINDI

Halk sağlığı değil, sermayenin ticari çıkarları gözetilerek palyatif önlemlerle süreç geçirilmeye çalışıldı. Basit bir maske dağıtımı bile doğru dürüst yapılamadı.

Emekçiler salgının devam ettiği her koşulda çalışmaya zorlandı. Aşı tedarikinde geç kalındı, çelişkili açıklamalarla halkın kafası karıştırıldı, salgın yönetimi bilimsel temelden uzak, acziyetin hâkim olduğu bir şekilde yürütüldü.

Geldiğimiz son aşamada kaderine terk edilmiş halk olarak pandemi ile baş başa bırakılarak sürü bağışıklığı sürecine girildi.  Umuyoruz ki bu kış pandemi sürecindeki son kışımız olur.  Pandeminin zor şartlarını henüz üzerimizden atamadan, verdiği zararları toparlayamadan, toplum olarak tekrar zor ve kritik bir ekonomik türbülans dönemine girdik;  İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz giderek derinleşiyor, yaşam koşulları ağırlaşıyor, zamsız geçen bir gün dahi yok. Döviz kurundaki artışının olumsuzluklarına bir de küresel boyutta enerji, hammadde ve emtia fiyatlarındaki anormal artışların eklenmesiyle kötü ekonomi yönetiminin faturası halka katlanarak yansıyor.

PEMBE TABLOYA ARTIK KİMSE İNANMIYOR

Yaklaşık yarısı asgari ücrete mahkûm olan halkın önemli bir kısmı beslenme ve barınma ihtiyacını bile zorlukla giderebilecek hale geldi. Şimdi halkın gündeminde elektrik ve doğalgaz faturalarının nasıl ödeneceği, araçların deposunun nasıl doldurulacağı, tencerelerin nasıl kaynayacağından başka bir şey yok.

TÜİK istatistiklerindeki pembe tabloya artık kimse inanmıyor.

GAZ KESİNTİSİ KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL

Geçtiğimiz günlerde, sanayi kuruluşlarına verilen doğal gazın kesilmesi ve elektrik kesintilerinin yaşanması, iktidarın hatalı enerji politikaları ve uygulamaların kaynaklı olduğunu hepimiz biliyoruz.

BOTAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, İran tarafındaki doğal gaz iletim hattında meydana gelen bir arıza nedeniyle doğal gaz kesintileri yaşanacağının belirtilmesi üzerine, birçok sanayi kuruluşumuz doğal gaz kesintisi yaşadı. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.Bu durum, doğalgaz depolamasının yetersizliğini ortaya koymasının yanı sıra, ülke olarak dışa bağımlılığın ve yanlış enerji politikalarının açık bir sonucudur. Sanayide gaz ve elektrik kesintilerinin üretimi durduracağı, maliyetleri artıracağı ve zaten çekilmez olan hayat pahalılığını daha da arttıracağı açıktır. Her ne nedenle olursa olsun, faaliyetleri süreklilik arz eden sanayi kuruluşlarına gaz ve elektrik arzının belirli bir süre kesilmesi sanayiye darbedir, kabul edilemez.

Vatandaş da, sanayici de, ekonomik, sürekli ve güvenli bir şekilde ülkenin enerji ihtiyacının karşılanmasını ve bu tür sorunların artık yaşanmamasını istiyor, köklü çözümler bekliyor.

Makina Mühendisleri Odası olarak yıllardır bıkmadan usanmadan tekrarlıyoruz, enerjide köklü çözüm, toplum çıkarlarını gözeten kamusal planlama ve kamu hizmeti yaklaşımı ile enerjinin azami ölçüde yenilenebilir kaynaklara dayalı etkin ve verimli temini, iletimi ve dağıtımından geçer dedi.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ YENİ BAŞKANINI SEÇİYOR

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.