DOLAR

32,4413$% 0.22

EURO

35,1732% -0.04

STERLİN

41,5965£% 0.71

GRAM ALTIN

2.324,29%0,21

ÇEYREK ALTIN

3.999,00%0,17

TAM ALTIN

15.995,00%0,17

ONS

2.232,84%0,00

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2297796฿%2.35992

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

OYUNCAK MÜZESİ’NDE 10 BİN ÇOCUK TOPAÇLA TANIŞTI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı  Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde açılan ‘’Topaç Atölyesi’’nde çocuklar, eski nesillerin popüler oyuncağı topacı öğrenerek, kuşaklar arası bağ kuruyor.

Şahinbey ilçesine bağlı Bey Mahallesi’ndeki 3 katlı tarihi binanın restorasyonuyla 9 yıldır geleneksel oyunları yaşatmak için çeşitli eğitimlerin verildiği Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde bu yıl yaklaşık 10 bin çocuk topaçla oynamayı öğrendi.

Müze içerisindeki atölyede dağıtılan topaçları boyayarak eğitime başlayan öğrenciler, daha sonra eğitmenlerinden topacın inceliklerini öğrenip müze bahçesinde pratik yapıyor. Salı ve çarşamba günleri 10.00, 12.00 ve 14.00’te gerçekleştirilen atölye eğitimlerinden 7’den 70’e herkes ücretsiz faydalanıyor.

YAKICI: BU GELENEKSEL OYUNU GELECEK NESİLLERE AKTARMAK İSTİYORUZ

Oyun ve Oyuncak Müzesi Birim Sorumlusu Aslıhan Yıkıcı, yaptığı açıklamada, bölgeden bölgeye eveleme, kökleme, koçek, fırıldak, gatır, mici gibi birçok isimle anılan topaç eğitimlerinin renkli görüntülere sahne olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

“Oyun ve Oyuncak Müzesi, 10’uncu yılına giriyor. Sadece müze değil, aynı zamanda yaşayan bir müze olmaktı hedefimiz. Ziyaretçilerin gelip de vitrinleri gezdiği bir yer olmaktan ziyade müzenin isminde de yer alan oyun kısmını etkin hale getirdik. Topaç da bizim geleneksel oyuncaklarımızdan bir tanesi. Şu anki nesil bu oyunu bilmiyor. Çocuklara bu oyunu öğretip bu geleneksel oyunu gelecek nesillere aktarmak istiyoruz.”

Topaç atölyesinde çocukların topacın nasıl oynandığını öğrendiklerini ifade eden Yıkıcı, “9 yıldır geleneksel topaç oyunu hakkında çocuklara ve gelen ziyaretçilere eğitimler verip bu oyunun nasıl oynandığı hakkında pratik yaptırıyoruz. Bu eğitimlerde bir yaş aralığımız yok. Herkes katılıp bu eğitimlerden faydalanabilir” diye konuştu.

GELENEKSEL OYUNCAK TOPAÇ İLE ÇOCUKLAR BİR NEBZE OLSUN TEKNELOJİK ALETLERDEN UZAK KALABİLECEK

Naima Durdu Doğmuş Anaokulu’nda öğretmenlik yapan Zeynep Geçer ise öğrencileriyle beraber bugün topaç eğitimi aldıklarını dile getirerek, “Bu eğitim çocuklarımızın yaratıcılık becerilerini geliştirerek, yeni şeyler öğrenme konusunda onların özgüven kazanmalarına yardımcı olacaktır. Bizim için oldukça yararlı ve verimli bir atölye çalışması olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bir diğer anaokulu öğretmeni Emine Doğan da, çocukların bir nebze olsun teknolojik aletlerden uzaklaştırarak eski sokak kültürünü yaşamalarını ön ayak olmak için topaç atölyesindeki eğitime katıldıklarını dile getirerek, “Geleneksel oyunlardan biri olan topaç oyunu öğrencilerimin yakından görmeleri ve nasıl oynanabileceği konusunda bilgi sahibi olmaları için bugün buradayız.” ifadesini kullandı.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

SATRANÇ ŞAMPİYONU GAZİANTEP KOLEJ VAKFI’NDAN

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.