DOLAR

32,3894$% 0.2

EURO

35,0849% -0.02

STERLİN

41,0811£% 0.43

GRAM ALTIN

2.324,39%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.020,00%0,38

TAM ALTIN

16.177,00%1,12

ONS

2.233,48%0,04

BİST100

9.096,13%0,18

BİTCOİN

2275147฿%-0.40324

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

Sırrı çözüldü

İnsanlığın artık uyanmak istediği kabus olan koronavirüsle ilgili eşik atlatacak bilgilere ulaşıldı.

Araştırmacılar, hastalığı ağır geçirenlerin ortak noktalarını buldu ve bunlar dört ana başlıkta topladı. Dahası, tüm bu faktörler kişinin hastalığı daha hafif atlatabilmesi için kendi elinde olan tercihlerle ilgili, bu da ölüm ve ağır vaka riskinin azaltılması anlamına geliyor.

Koronavirüs üzerine son yapılan son araştırma, virüsün hangi faktörlere bağlı olarak ne kadar şiddetli bir sürece yol açacağını buldu. Araştırmacılara göre herkes bu bulgular eşliğinde kendi önlemini alarak ciddi anlamda riski azaltabilir.

Yeni bir araştırmaya göre, Kovid nedeniyle hastaneye gidenlerin üçte ikisinin risk faktörü dört ana gruba kadar indi ancak bunlar arasında ne yaş ne de ırk kriteri var.

Araştırmacılar, Kovid hastane vakalarının çoğunun önceden var olan dört durumdan en az birine denk geldiğini buldu: obezite, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği.

Araştırma ekibi, geçen yıl 18 Kasım’a kadar ABD’de meydana gelen toplam 906 bin 849 Kovid nedeniyle hastaneye yatışa dayalı olarak hesaplanan tahminler yaptı.

Hastaların yüzde 30’unun obeziteye, yüzde 26’sının yüksek tansiyona, yüzde 21’in şekere ve yüzde 12’sinin kalp yetmezliğine sahip olduğunu tespit ettiler.

Model, bu dört koşulun aynı zamanda, hastaneye yatışlarda yaş, ırk veya etnik köken söz konusu olduğunda büyük farklılıklardan da sorumlu olduğunu öne sürüyor.

Dört koşul için rakamlar birleştirildiğinde, modele göre Kovid nedeniyle hastaneye yatışların yüzde 64’ünün önüne geçilebilir.

Friedman Okulu Dekanı, çalışmanın baş yazarı Profesör Dariush Mozaffarian şunları söyledi: “Yeni izin verilen Kovid-19 aşıları sonunda enfeksiyonları azaltacak olsa da, bu noktaya gelmek için daha uzun bir yolumuz var.

“Bulgularımız, kardiyometabolik sağlığın iyileştirilmesinin Kovid’in hastaneye yatışları, ölüm vakalarını ve sağlık bakım türlerini azaltıp azaltmayacağını belirlemek için müdahaleler gerektiriyor.

“Sadece yemek alışkanlığındaki değişikliklerin, kilo kaybı olmasa bile, altı ila sekiz hafta içinde metabolik sağlığı hızla iyileştirdiğini biliyoruz.

“Hem bu pandemi hem de gelecekteki pandemilerde, ağır Kovid-19 vakalarını azaltmak için bu tür yaşam tarzı yaklaşımlarını test etmek çok önemli.”

Araştırmacılar, Amerikalıların obezite, yüksek tansiyon, diyabet veya kalp yetmezliğinden muzdarip olmaması durumunda önlenebilecek hastaneye yatışların sayısını ve oranını tahmin ettiler.

Diğer çalışmalar da bu koşulları Kovid-19 hastaları arasında daha yüksek kötü sonuç riskiyle güçlü bir şekilde ilişkilendiriyor.

Yeni çalışmada araştırmacılar, yaş, ırk veya etnik kökenin bu dört koşuldan dolayı Kovid nedeniyle hastaneye yatışlarda farklılıklara neden olduğunu öne sürdü.

Bu modele göre, 50 yaşın altındakiler arasında Kovid nedeniyle hastaneye yatışların yaklaşık yüzde sekizi diyabetten kaynaklanırken, bu oran 65 yaş ve üstü insanlar arasında hastaneye yatışların yaklaşık yüzde 29’una karşılık geliyor.

Ayrıca bulgulara göre obezite, Kovid nedeniyle hastaneye yatışlar üzerinde kişinin yaşıyla eşit derecede zararlı bir etkiye sahip.

Yaş fark etmeksizin, bu dört koşula atfedilebilen hastaneye yatış oranları siyah yetişkinlerde beyaz yetişkinlere göre daha yüksek.

Profesör Mozaffarian şunları söyledi: “Bulgularımız, özellikle sağlık eşitsizliklerinden en çok etkilenen gruplar arasında, kardiyometabolik rahatsızlığı olan kişilere aşı dağıtımına, iyi beslenmeye ve diğer önleyici tedbirlere öncelik verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.”

Çalışma, insanların hala enfekte olabileceğini ancak hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ciddi bir klinik duruma sahip olmayabileceklerini gösterdi.

Modele göre, her bir durumda yüzde 10’luk bir azalma, hepsi bir araya geldiğinde tüm Kovid yatışlarının yaklaşık yüzde 11’ini önleyebilir.

Friedman School’da doktora adayı olan baş çalışma yazarı Meghan O’Hearn şunları söyledi: “Tıbbi ürün üreticileri, genel kardiyometabolik sağlığı iyileştirmek için şiddetli Kovid-19 riski taşıyan hastaları eğitmeli ve iyileştirilmiş beslenme kalitesi ve fiziksel aktivite gibi önleyici yaşam tarzı önlemlerini teşvik etmeli.”

Her durum için spesifik risk tahminleri, pandeminin başlarında New York City’de teşhis edilen 5 binden fazla Kovid hastasını içeren çok değişkenli bir modelden alınmıştır.

Araştırmacılar, Kovid nedeniyle hastaneye yatışların sayısını ulusal olarak modellemek için diğer ulusal verileri kullandılar.

Bu veriler hastanelere yatışların yaş, cinsiyet ve ırka göre dağılımları ve Kovid ile enfekte yetişkinler arasında altta yatan hastalıkların tahmini dağılımını içeriyor.

Ardından, koşullardan bir veya daha fazlasının varlığı nedeniyle hastaneye yatmayı gerektirecek kadar şiddetli hale gelen Kovid-19 vakalarının oranlarını ve sayılarını tahmin ettiler.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Sağlık Bakanı paylaştı

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.