DOLAR

32,3285$% 0.23

EURO

35,0897% -0.14

STERLİN

40,8133£% -0.5

GRAM ALTIN

2.281,83%0,20

ÇEYREK ALTIN

3.954,00%-0,53

TAM ALTIN

15.818,00%-0,53

ONS

2.193,12%-0,06

BİST100

8.999,49%2,19

BİTCOİN

2288788฿%1.73934

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

TARİHE IŞIK TUTAN MEZAT SALONU

Gaziantep’te, tarihi porselen eserlerin meraklıları için mezat salonu açıldı. Gazeteci ve koleksiyoner Ali Atalar’ın, Panorama Müzesi bahçesindeki antika dükkanında faaliyete geçen  tarihi porselen eserler mezat salonunda, insanların evlerinde kullanmadığı, ata yadigarı antika denilebilecek eşyalara ilgisi olan kişiler ulaşabilme imkanı bulacak.

Antika dükkanında, ağırlıklı olarak Avrupa tarzı antika porselenler yer alırken, Osmanlı Dönemi’ne ait bakır eserler, ahşap malzemeler, savaş malzemeleri kılıç, tabanca, tüfek, mühürler ve birçok eser de bulunuyor.

Mezat salonunda, atıl durumdaki, eserleri gerçekten bu işe ilgi duyanlara ulaştırmak istediklerini belirten Atalar, bu işe ilgisi olan  kadın ve erkeklerin buradan kendilerine uygun olan ürünleri mezat yoluyla canlı bir şekilde ürünleri görerek, inceleyerek ve uygun bir fiyata alabilmelerini sağlamak istediklerini ifade etti.

Asıl mesleği gazetecilik olan ancak yaklaşık 40 yıldır koleksiyonerlik yapan Ali Atalar Antika dükkanında bulunan en önemli eserlerden birisi olan ve daha çok krallar, şato ve konak ve büyük villalar için yaklaşık 150 yıllık Fransız Sevr Marka porseleni tanıtırken,” Fransa’nın sevr kasabasındaki bir fabrikada üretilen ve bütün detayları el yapımı çok değerli bir porselendir. Tamamı el işçiliği. Yani yapan ustanın ruhu var bunda. Renkler, acun işçiliği ve üzerindeki işlemeler elle yapılmış. Bulunması zor olan bir eser. Şu an bizim elimizde bir çift var ve bizim için çok önemli bir eserdir” dedi.

Çocukluğundan bu yana eski eserlere, antikalara ilgi duyduğunu ve bununla ilgili daha önce farklı çalışmalar da yaptığını söyleyen Atalar şöyle konuştu:

“ Daha önce tarihi Bakır eserler üzerine bir müze açtım. 8 yıl müzeyi çalıştım ve şimdi de Gaziantep’te bir ilk olan antika ve mezat salonunu hayata geçirdik. Antika denilen bir eserin en önemli özelliği bir ustanın elinden çıkmış olmasıdır. Ustanın ruhu, onun emeği olması gerekir.

HER ESKİ ANTİKA DEĞİLDİR

Koleksiyonerlikte şöyle bir durum var, arkeolojik eser koleksiyonerliği var, birde etnografik eser koleksiyonerliği var. Arkeolojik eser koleksiyoneri olabilmeniz için Kültür Bakanlığı’ndan belge almanız lazım. Yani resmi koleksiyoner olup alabilirsiniz ama satamazsınız bu yasalarla belirlenmiştir. Ama etnograifk eser dediğimiz son üç yüz yıla ait eserlerin alımı, satımı sergilenmesi, saklanması serbesttir. Biz şu anda etnografik eser dediğimiz veya daha yakın tarihe ait antika değiri olan eserleri burada bulunduruyoruz ve bunları yeni sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Bazı ürünler vardır ki insanların evinde olur çok değerini bilmez yada merakı olmaz.  Biz  o eseri, o antika parçayı yeni sahiplerine ulaştırabilmek için aracılık yapıyoruz. Eserleri alıyoruz, yada mezatlarımızda bu işle ilgili meraklı, eseri saklayabilen, koruyabilen insanlara sahiplendiriyoruz.

AVRUPA, UZAKDOĞU VE ANADOLU’DAN BİR ÇOK ESER MEVCUT

Salonumuzda, Avrupa’dan gelen Türkiye’den, Anadolu’dan gelen hatta Uzak Doğu’dan gelen bir çok antika diyebileceğimiz eserler mevcut. Bunların içerisinde çok önemli ve değerli markalardan Avrupa porselenler var, bunun dışında nakış, efemera, ahşap, metal, bakır, savaş ürünleri dediğimiz kılıç, kama, süngü gibi bir çok eserin yanı sıra takı malzemeleri, bayan – erkek takıları yada küçük objeler olmak üzere her meraklıya uygun yüzlerce çeşit ürün bulundurmaya çalışıyoruz.

GAZİANTEP’TE İLK

Salonumuz Gaziantep’te ilk. Çünkü şehrimizde bir mezat salonu yok. Bunu şöyle anlatabiliriz, bir ürün var elinizde ama çok beğenmiyorsunuz, eski bir ürün. Satacak bir yer veya yeni sahibini bulamadığınız için mezata getiriyorsunuz, biz buraya koyuyoruz,  istediğiniz fiyat eğer tutuyorsa ve mezata katılıyorsa biz eseri yeni sahiplerine devrediyoruz. Sizde hem karşılığını almış oluyorsunuz, ürün de yeni sahibinin bakacak, koruyacak insanların eline geçmiş oluyor.

KÜLTÜRÜMÜZE UYGUN OLUP OLMADIĞINA BAKIYORUZ

Bu kadar eserin, özellikle antika eserlerin bir arada olduğu, bu kadar çeşidin olduğu ilk dükkanı açıp ilk mezat salonunda hizmet vermeye çalışıyoruz. İrili, ufaklı binlerce ürün salonumuzda mevcut. Bazı eserler vardır ahşap gibi tek parçadır ve büyük yer kaplar, bazı eserler vardır minyatürdür, bir dolaba 500 tane sığabilir. Onun için, biz salonumuzda sayıdan çok kaliteye bakıyoruz. Sağlamlığına, dönemine, markasına, kültürümüze uygun olup olmadığına bakıyoruz. Şu anda salonumuzdaki ürünler 1800’lü yıllar, 1900’lü yıllar’a ait. Farklı dinlerle ilgili ürünler çok satılmıyor burada. Bunların içerisinde de sağlam kalmış ürünlere bakıyoruz.

ARTIK HER EVDE BİR ESKİYLE İLGİLİ BİR KÖŞE VAR

Yeni trende, yeni yapılan evlerin hepsinde antikayla, eskiyle ilgili bir köşe yapılmaya başlandı. Burada bir çok eser var. Özellikle Avrupa ahşap ürünler, porselenler, Osmanlı dönemine ait kılıçlar, tüfekler, süngü, tabanca gibi Osmanlı dönemine ait bakırlar, özellikle gayri müslim ustaların yaptığı 1900’lü yılların başına ait çok sayıda bakır eserlerimiz bulunuyor. Porselende, tarih ve damga çok önemli. Örneğin bir porselenin altına baktığımızda üretildiği yıl ve üreticinin damgası mutlaka bulunur.”

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

SAĞLIĞA 185 NEFER DAHA

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.