DOLAR

32,5961$% 0.35

EURO

34,8217% 0.19

STERLİN

40,4112£% -0.5

GRAM ALTIN

2.507,76%0,95

ÇEYREK ALTIN

4.278,00%0,71

TAM ALTIN

17.006,00%0,41

ONS

2.394,40%0,65

BİST100

9.693,46%1,77

BİTCOİN

2110311฿%3.2604

a
alan18-kopya

TBMM BAŞKANI NUMAN KURTULMUŞ SEÇİLDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 30. Başkanı Numan Kurtulmuş oldu.  Meclis Başkanı’nı belirlemek üzere toplanan Genel Kurul’da Meclis Başkanlığı için 7 isim yarıştı. İlk turda 7 adaydan hiçbiri nitelikli çoğunluk olan 400 oya ulaşamadı. Seçimin ikinci turunda da 400 oya ulaşılamayınca yarış üçüncü tura kaldı. AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 3. turda 321 oyla 30. TBMM Başkanı seçildi.

TBMM Genel Kurulunda yapılan üçüncü tur oylamada 584 milletvekili oy kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 160 , Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 43, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay 4 oy aldı. 5 oy da geçersiz sayıldı.

Üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu (301 milletvekili) sağlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM’nin 30. Başkanı oldu.

MİLLETVEKİLLERİ VE BAKANLAR YEMİN ETTİ

Öte yandan yemin etmeyen milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bakanlar Meclis’te yemin etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yemin etti.

KURTULMUŞ: 85 MİLYONUN EMRİNDE OLACAĞIZ

Teşekkür konuşması için kürsüye gelen Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, “TBMM’nin 1 . Meclisi’nden bize kalan iki temel hedef. Birincisi tam bağımsızlık, ikincisi Türkiye’yi muasır medeniyetlerin üstüne çıkarmaktır. Bizim gibi ülkelere yerinde durmak yakışmaz, bizim gibi büyük milletlere gündelik hesapların üzerinde durmak hiç yakışmaz. Türkiye yüzyılı olarak adlandırdığımız sözü güçlü oluşturmak üzere hep beraber destek vereceğiz, omuz vereceğiz Allah’ın izniyle. Nasıl hemen Divan’ın arkasında yer alan egemenlik kayıtsızlık şartsız milletindir sözü nasıl sadece motto ve slogandan ibaret değilse, demokratik anlayış manzumesi ise aynı şekilde Türkiye yüzyılı ortak bir hedef ve amaçtır. Biliyoruz ki, insanlar fani, kurumlar ve kurallar kalıcıdır. Şu anda bu salonu dolduran 600 milletvekilimizin tamamı geçiciyiz, faniyiz. Bu millet bize imkan tanımıştır. Bu imkanı Allah’ın verdiği kudret ve güç sayesinde sonuna kadar kullanacağız. Bizden sonraki nesiller de dünyada sözü güçlü, tesirli Türkiye için önüne hedefler koyacak, yoluna devam edecektir. Bir seçim geride kaldı. Bazen maksadını aşan sözler söylenmiş olabilir. Bazen birbirimize karşı tahammülsüzlükler sözler ortaya çıkmış olabilir. Farklı partilerin yer aldığı Meclis demokrasimiz bakımından zenginliktir. TBMM’nin bir kavga, tartışma, hatta yüksek sesle birbirini rencide ederek, ötekileştirilerek sözlerin kullanıldığı mekan olmaktan kurtarmak bizim amacımızdır. Her alanda sözlerimizi dile getireceğiz, yumruk sıkmadan el sıkışacağız” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TEBRİK VE KABUL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’u telefonla arayarak tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni TBMM Başkanı Numan Kurtulmuşu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.

BAHÇELİ’DEN GÖREVİ DEVRALDI

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, daha sonra düzenlenen bir törenle görevi MHP Lideri Devlet Bahçeli’den devraldı.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’un Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı seçilmesine dair TBMM Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kurtulmuş’un TBMM Başkanı seçilmesine ilişkin kararda, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Genel Kurulun 7 Haziran 2023 tarihli 3’üncü birleşiminde İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş seçilmiştir.” ifadesi yer aldı.

DANIŞMA KURULU TOPLANACAK

Yeni seçilen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında, gelecek hafta Danışma Kurulu’nun toplanması öngörülüyor. Bu toplantıda; TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının kaç üyeden oluşacağı; AK Parti, CHP, MHP, Yeşil Sol Parti, İYİ Parti gruplarına düşen üye sayısı belirlenecek.

Beş siyasi parti grubu, gruplarına düşen sayıya göre, milletvekillerinin isimlerini TBMM Başkanlığına bildirecek. Daha sonraki süreçte TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının üye isimleri TBMM Genel Kurulu’nda okunarak, milletvekillerinin oyuna sunulacak.

En yaşlı üye başkanlığında toplanacak komisyonlarda; Başkan, Başkanvekili, Katip Üye ve Sözcüden oluşan Başkanlık Divanı seçimi yapılacak.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

VALİ GÜL VEDA ETTİ

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.