DOLAR

32,5494$% 0.24

EURO

35,2052% 0.65

STERLİN

40,9148£% 0.68

GRAM ALTIN

2.439,27%0,04

ÇEYREK ALTIN

4.035,00%-0,85

TAM ALTIN

16.114,00%-0,94

ONS

2.331,65%-0,26

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2031178฿%-2.2897

a
alan18-kopya

ÇKS BAŞVURULARINDA SON GÜN 2 OCAK

2024 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 2 Ocak 2024’te sona erecek. 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan başvuruların e-Devlet üzerinden veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde yapıldığı bildirildi.

1 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2024 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 2 Ocak 2024’te sona erecek. 2023 üretim yılında ÇKS başvurusu olan ve parsel bilgisi, belgeleri değişmeyen üreticiler, yeni ürün bilgilerini girerek 2024 üretim yılı ÇKS başvurularını E-Devlet üzerinden veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek gerçekleştirebilecek. İlk defa müracaat eden çiftçiler ise il-İlçe müdürlüklerine evraklarıyla birlikte giderek başvurularını yapacaklar.

Gaziantep İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada ÇKS müracaatlarının ve dosya kabulünün, sadece dosya sahibi veya vekalet verdiği kişi tarafından yapılabileceğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“ Çiftçilerimiz, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri  üzerindeki  üretim bilgilerinin  güncellenmesini,  üretim  yılının  Şubat  ayı içerisinde yapabileceklerdir. Bu tarihlerin resmi tatil ve hafta sonuna rastlaması durumunda bir sonraki iş günü sonuna kadar devam edecektir.

Çiftçilerimiz 2024 üretim yılına ait ÇKS başvurularını e-Devlet üzerinden ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek yapabiliyor. Birden fazla ilçe sınırları dâhilinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler ÇKS’ye kayıt olmak için başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu İlçe Müdürlüğüne yapabilirler. Çiftçilerimizin, tarımsal desteklemelerden yararlanma konusunda mağduriyet yaşamamaları için 02 Ocak 2024’e kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ilk defa kayıt olacak çiftçilerimiz kanunen bağlı oldukları ziraat odalarının herhangi birinden almış olduğu Çiftçi Belgesi ile birlikte tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvurularını yapabilmektedir.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ilk defa kayıt olacak çiftçilerimiz hariç olmak üzere çiftçilerimiz ÇKS başvurusuna ilişkin Bakanlıkça yetki verilen iş ve işlemlerini e-Devlet Kapısı üzerinden de yapabilir.

ÇKS başvurularının e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmesi için kimlik bilgileri ve şifresiyle sisteme giriş yapan çiftçi, e-Devlet Kapısı’ndaki arama kısmına “ÇKS” yazıp, daha sonra “ÇKS Kayıt Yenileme Başvurusu” hizmetini seçecek. “Yeni Başvuru” tercihini seçen başvuru sahibi, aydınlatma metnini okuduktan sonra sayfanın altındaki “Onaylıyorum” kutusunu işaretleyecek. “Devam Et” butonuna tıklanmasıyla çiftçinin ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgileri görüntülenecek. Çiftçi, iletişim bilgilerini bu sayfadan kontrol edecek ve gerekirse bilgilerini güncelleyecek. Kayıtlı arazilerini görüntüleyen çiftçi, ürün bilgilerini “Ürün Bilgisi Değiştir” butonunu kullanarak yenileyebilecek. Son ekranda başvuruya ait tüm bilgilerini görüntüleyen çiftçi, “İlk Destek Ödemesinden mahsup edilecek başvuru ücretini görüntüleyerek onaylayacak ve böylece başvurusu tamamlanmış olacak. “Başvuru Listesi” butonu tıklanarak görüntülenen tamamlanmış başvurular, İl/İlçe tarım ve orman müdürlüklerince değerlendirilecektir.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yönetmelik değişikliğiyle intikal (Miras) sorunu ile birlikte mahalle ve köylerimizde tarım parsellerinde üretim yapıp da Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlarını yaptıramayan üreticilerimiz de taahhütname ile birlikte Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) başvuru yapılabilecektir.

Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bakanlığımız tarafından yapılan düzenlemeyle ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi beklenmektedir.

Stratejik ürünlerin, en uygun yerde üretilmesi/yetiştirilmesiyle birlikte, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması,  hasat döneminde üreticilerimizin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temin edilerek suyu merkeze alan bir üretim planlaması amaçlanmıştır.

Bu bağlamda Bitkisel Üretim Planlamasının tam sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla üretim yapılan tüm tarım parsellerinin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlılığı önem arz etmektedir”

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

GTO’DA, DEPREM BÖLGESİNİN E-TİCARET İLE KALKINMASI KONUŞULDU

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.