DOLAR

32,3400$% -0.07

EURO

34,8790% 0.06

STERLİN

40,6534£% 0.01

GRAM ALTIN

2.392,77%-0,15

ÇEYREK ALTIN

3.944,00%0,37

TAM ALTIN

15.753,00%0,37

ONS

2.301,22%-0,06

BİST100

10.276,88%0,67

BİTCOİN

2051706฿%0.56644

a
alan18-kopya

Futbolda radikal karar

Futbolda oyun kurallarını belirleyen kurul olan IFAB’ın toplantısından radikal bir karar çıktı. Yapılan toplantıda değişiklikler resmiyete kavuşturuldu ve 1 Temmuz’dan itibaren yeşil sahalarda geçerli hale getirilmesi sağlandı.

Yeni elle oynama kuralı belli oldu.

Futbolda oyun kurallarını belirleyen kurul olan IFAB’ın toplantısından, elle oynama kuralında değişikliğe gidilmesi kararı alındı.

Alınan kararlar şöyle:

O KURALA AÇIKLIK GETİRİLDİ

IFAB toplantısında, futbol dünyasının son dönemde en tartışmalı kararlarından bir tanesi olan elle oynama kuralında değişikliğe gidildi. IFAB’ın yeni kuralına göre, oyuncunun kasıtlı olmayan elle oynamasını takiben takım arkadaşı gol atar ya da gol pozisyonuna girerse, artık bu pozisyonlar elle oynama sayılmayacak.

IFAB genel olarak elle oynama tanımına da açıklık getirdi. Daha önceden elle oynamada kasıt olup olmadığına bakılırken bu kural bir yıl öncesinde değiştirilmiş ve vücudun doğal olmayan bir açıklığa kavuştuğu hallerde de pozisyonun ele oynama olarak kabul edilmesi kurala bağlanmıştı.

Ancak aradan geçen zamanda elle oynama düdükleri çok arttı, neredeyse topun ele her teması ihlal olarak değerlendirilmeye başlandı.

Bu konu, üzerinde en çok tartışma çıkaran konu olunca kural koyucular bununla ilgili harekete geçme gereği hissetti. Kuralın yanlış yorumlanmasından kaynaklı olduğu düşünülen uygulamayı düzeltmek adına bu kural daha açıklayıcı hale getirildi.

Buna göre bundan sonra hakemler elle oynamayı ancak, kolun pozisyonu oyuncunun hareketinin bir sonucu olmadığı durumlarda çalabilecekler.

Yani futbolcunun belli bir durumda yapmış olduğu hareketin bir sonucu olarak kolun mecburen orada olduğu ve topla temas ettiği hallerde elle oynama çalınmayacak, bu pozisyon ceza sahası içindeyse penaltı çalınmayacak.

ŞUTU KESERSE EL SAYILACAK

Ancak kural aynen yürürlükte kalacak. Futbolcunun vücudu doğal olmayan bir şekilde büyüttüğü hallerde, bir şutu ya da bir pası, topun eline değmesi sonucu kestiği durumlarda elle oynama çalınacak.

HAKEM DEĞERLENDİRECEK

Hakemler topun her ele değişine düdük çalmak yerine, kaçınılmaz olarak ele değen top ile oyuncunun elini, elle oynama riski taşımasına karşın o konumda bulundurması arasında değerlendirmede bulunacak.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Gaziantep 10 kişi ile geri döndü

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.