DOLAR

32,5833$% 0.29

EURO

35,0346% 0.17

STERLİN

40,8537£% 0.13

GRAM ALTIN

2.460,24%1,00

ÇEYREK ALTIN

4.077,00%0,12

TAM ALTIN

16.283,00%0,12

ONS

2.348,28%0,71

BİST100

9.853,41%1,41

BİTCOİN

2096547฿%0.97829

a
alan18-kopya

“GAZİANTEP’İN TRAFİK ÇİLESİ PLANLAMA HATASINDAN”

Makine Mühendisi Ali Peri, Suriyeli sığınmacılarla birlikte nüfusu 2.5 milyonu aşan Gaziantep’te trafik çilesinin her geçen gün katlanarak artmasının planlama hatasından kaynaklandığını belirtti.

Şehir trafiğini, doğru plan ve projelerle kalıcı olarak çözmek yerine kenti yönetenlerin geçici çözümler ürettiklerini ifade eden Ali Peri,” Bu konuda uzman olan kişilerin zaman kaybetmeden bir plan program dahilinde trafik sorunu için kalıcı ve somut adımlar atması gerekiyor” dedi.

Kentin bir çok bölgesinde sürekli kilitlenen veya oluşan araç kuyruklarının hem sürücüler hem de yayalar için çileye dönüştüğünü dile getiren Peri, “Gaziantep’te artık kangren haline gelen trafik sorununun nedenlerinden en önemlisi yol genişliklerinin veya şehir trafiğini rahatlatacak planlamaların yapılmaması. Bu yetmiyormuş gibi sürekli şehir merkezini yoğunlaştırmak adına imar çalışmaları yapılıyor. Bina yoğunluğu arttıkça haliyle trafik sorunu da kaçınılmaz oluyor” diye konuştu.

Ali Peri, yaşanan trafik sorununun ortadan kalkması için zaman kaybetmeden, geçici değil, kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Öncelikle, geçmiş dönemlerde yapılanlardan gerekli dersleri çıkarıp buna göre bir planlama yapılması gerekiyor. Şehrin merkezinin yoğunlaşmasına neden olan imar çalışmalarına son verilmesi gerekiyor. Yol genişlikleri yetersiz ve neredeyse 50 metrede bir trafik ışığı var. Bu kadar sık trafik ışığı zaten dar olan yollarda uzun araç kuyruklarının oluşmasına neden oluyor. Yapılan yanlış planlama ve imar tadilatlarından dolayı yeni yol açamadıkları için bütün yük yıllar önce açılan yollara biniyor. Avrupa’da nüfusu 1 milyonu geçen tüm şehirlerde metrolarla ulaşım sağlanıyor. Daha fazla zaman kaybetmeden metro çalışmalarının bitirilmesi gerekiyor. Şehir merkezindeki trafik azalsın diye tramvay getirildi ancak araç yollarından alınarak tramvay yolu yapıldığı için haliyle buda çözüm olmadı. Ana caddelere alternatif olacak yan yollar açılamadığı için yük yine kent merkezindeki üç – beş ana caddeye bindi. Sola dönüş yasağı, tek yön, cep park gibi geçici çözümler Gaziantep’in trafik sorununu çözmeye yetmiyor. Şehir merkezi zaten sürekli kilit durumda.

Hızla artan araç sayısı ve imarı yatay yapalıanması, kent merkezindeki yoğunluğa AVM gibi insanların yoğun olarak gittiği yaşam alanlarının çoğalması kenti trafik açısından yaşanmaz hale getirmiştir.

Gaziantep’in kaybedecek daha fazla zamanı kalmadı. Acilen, şehir merkezinde araç park sorunlarının çözülmesi, çok katlı veya yeraltı otoparkların yapılması, toplu taşımanın konforlu bir hale getirilerek teşvik edilmesi gerekiyor.

Karayolları, kent merkezindeki yolları belediyelere teslim ederek çok acil çevre yollarının açılması için alt yapısını tamamlamalı

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

HKÜ’LÜ AKADEMİSYENLER SAVAŞI DEĞERLENDİRDİ

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.