DOLAR

32,4518$% -0.12

EURO

34,7558% -0.67

STERLİN

40,5454£% -0.67

GRAM ALTIN

2.438,77%0,12

ÇEYREK ALTIN

4.046,00%-0,12

TAM ALTIN

16.161,00%-0,12

ONS

2.335,17%0,14

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2069067฿%-1.26435

a
alan18-kopya

DİJİTAL DÜNYADA ÇOCUKLARI KORUMAK

Merhaba sevgili bire1haber.com okuyucuları.

Bugünden başlayarak sizlerle bu satırlarda düşüncelerimizi paylaşıp, özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın gelişimine katkı sunmaya çalışacağız.

Hayatını eğitime adamış bir öğretmen olarak hayatın gerçeklerini ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı bekleyen tehlikeleri tespit edip, çözüm önerileri getirmeye çalışacağım.

Malum, yaşadığımız dünyada art niyetli insanlar öylesine kötülüklerle besleniyor ki, bir anlık dalgınlığınız, bir anlık boş bırakmanızı fırsat bilip çocuklarımızı hemen kurdukları tuzaklara rahatlıkla çekebiliyorlar.

Daha temiz, daha sağlıklı bir nesil ve dünyaya yön veren bireylerin yetişmesi için el ele verelim.

İlk yazımızla birlikte sizlerin de sunacağı katkılarla eminim çok güzel fikirler ortaya çıkacaktır. Bu nedenle de sizin fikirleriniz, önerileriniz benim için her zaman çok değerli olmuştur, olmaya da devam edecektir.

 

DİJİTAL DÜNYADA ÇOCUKLARI KORUMAK

Çocuklar geleceğimizin teminatı. Dijital bir dünya içinde doğan çocuklara erken yaşlarda kazandırılacak internet kültürü ve temel disiplinler hayat  kurtarıyor. Kazandırılan farkındalık sayesinde böylelikle hem çocuklar korunmuş oluyor, hem de başkalarına zarar gelmesi önleniyor.

Çocuklarımız artık dijital bir çağın çocukları olarak öne çıkıyor. Günümüzde dışarı çıkmak yerine günde birkaç saatlerini internette, sosyal ağların sanal gerçekliğinde harcıyorlar.

Peki, çocukların teknolojiden faydalanmasını sağlarken, aynı zamanda güvende kalmalarına nasıl yardımcı olabiliriz?

Çocuklara en başta tanımadığı insanlarla konuşmaması gerektiği anlatılmalı, mahremiyet ve özel hayat konusunda da bilinç sağlanmalıdır.

Cep telefonunda ve cihazlarda sağlanan güvenlik ile kamera hacklenmesinin önüne geçilebilir. Yabancılardan gelebilecek tehditler bertaraf edilir. 

Telefon numarası, adresi anne ve babasının iş ve telefon bilgilerini onların izni olmadan asla paylaşmayacağını,  ailesi dışında kimseye, arkadaşlarına bile şifresini vermeyeceği. İsteyen olursa annesine ve babasına söyleyeceği, internette birileri rahatsız ederse bunu anne ve babasına hemen anlatması gerektiği vurgulanmalıdır.

Anne ve babanın izni olmadan kendisinin ve başkalarının fotoğraflarını ve videolarını paylaşmayacağı, kendisini rahatsız eden mesajlara cevap vermeyeceği, bir şey olursa hemen anne ve babasına anlatacağı, bir dosyayı indirmeden önce anne ve babanın iznini alacağı, sosyal medya ve e-posta ile kimseyi incitecek sözler yazmayacağı izah edilmelidir.

Bir virüs koruma yazılımı İstanbul Teknik Müdürü, koruma sağlayacak 7 öneriyi şöyle sıraladı.

Çocuklarınızla konuşun

Diyalog, özellikle konu internet, sosyal ağlar veya siber zorbalık olduğunda, çocuklarınızı online ortamda güvende tutmanın en önemli unsurlarından biridir. Çocuklarınızın kararınıza ve tavsiyelerinize uymasını istiyorsanız, ortamı sorulara ve tartışmaya açık tutmak çok önemlidir.

Bilgilendirin

İnternet gizliliği ile ilgili çocuklarınızı bilgilendirin. Kişisel bilgileri yabancılarla ve sosyal medyada paylaşmamaları gerektiğini anlatın. İnternette paylaştığınız bilgiler kolayca silinmez. Bir fotoğraf sildiğinizde ya da sosyal medya hesaplarınızı komple kapattığınızda bile bu verilerin sonsuza kadar silindiğini düşünmeyin. Fotoğraflarınız ve bilgileriniz başka birinin bilgisayarına kayıt edilmiş olabilir. Çocuklar ve ebeveynler hangi fotoğrafları ve bilgileri paylaşacağını iyice düşünmelidirler.

Dahil olun

Çocuklarınızın internet aktivitelerini gözlemleyin ve onlarla online olarak vakit geçirin. Bu şekilde onların en sevdiği web adreslerini görebilme imkanını elde edin. Çocuklarınıza, yaşlarına uygun sosyal ağları kullanmalarını tavsiye edin. Sosyal ağlar üzerinde siz de arkadaşı olun, bu ağlardaki arkadaşları hakkında fikriniz olsun.

Kontrol edin

Ebeveyn kontrolü (parental control) yazılımları kullanın. Bu tür yazılımlarla aileler, çocuğun yaşına göre belirlenebilen koruma filtreleri kullanabiliyor. Aileler bu filtrelerle pek çok değişik kategorideki web sitesine ve uygulamaya erişimi engelleyebiliyor. Siber zorbalığın oluşabileceği kanalları da bu şekilde daraltmak mümkün. 

Web kamerasına dikkat edin

Suçlular tarafından kolaylıkla kullanılabilen web kamerasını kontrol edin. Çocuklarınıza sadece tanıdıkları arkadaşları ya da aile fertleri ile kamera kullanmalarına izin verin. Sizin bilginiz olmadan ya da bilgisayarınız istismara uğradığında web kameranıza erişebilen kötü amaçlı yazılımlar vardır. Güvenlik yazılımı üreticileri, ‘Web Kamerası Koruması’ modülleriyle bu tür kötü amaçlı  erişimleri engelliyorlar.

Güncel kalın

Yüklediğiniz uygulamaları ve işletim sisteminizi güncel tutun. Sistem yamalarını mutlaka yapın. Güncel olmayan yazılımlar, sisteminizi bir süre sonra açık hedef haline getirebilir.

Güvenlik yazılımı kullanın

Dijital dünyadaki zararlı yazılım sayısı o kadar yüksek ki, güçlü bir savunma mekanizması olmadan mücadele edemezsiniz. Hem kendinizi hem çocuklarınızı hem de cihazlarınızı korumak için mutlaka güncel ve proaktif bir antivirüs veya internet güvenliği yazılımı kullanın.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Bağımlılıkta bireysel Terapi

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.