DOLAR

32,5259$% 0.07

EURO

34,9618% -0.17

STERLİN

40,8000£% -0.17

GRAM ALTIN

2.439,59%0,16

ÇEYREK ALTIN

4.058,00%0,15

TAM ALTIN

16.206,00%0,15

ONS

2.335,01%0,14

BİST100

9.716,77%-0,05

BİTCOİN

2093263฿%0.04568

a
alan18-kopya

Halkın geçim kaynağı mera, marn ocağına dönüşecek

Kilis’e bağlı Polateli ilçesinin Mağaracık köyüne ait mera Limak Holding tarafından marn ocağına dönüştürülmek isteniyor. Köylüden habersiz bir şekilde merayı satın alan şirkete tepki gösteren yurttaşlar, meranın ocağa dönüştürülmesiyle birlikte tek geçim kaynakları olan hayvancılığın ellerinden gideceğini ifade etti.

Kilis’in Polateli ilçesine bağlı Mağaracık köyünün geçim kaynağı olan merayı çimentonun ham maddesi olan Marn ocağına çevirmek isteyen Limak Holding’e mahalle sakinleri tepkili. Merayı köy halkından habersiz bir şekilde satın alan Limak Holding, Urfa’da bulunan çimento fabrikasına İskenderun’dan getirdiği marn’ı Kilis’ten çıkararak mesafeyi kısaltmak istiyor. Merayı ocağa dönüştürmek için çalışmalara başlayan iş makinelerinin çalışmasına engel olmak isteyen köy sakinlerini Jandarma karşı duruyor. İş makinelerinin çalışmasını engelleyen 8 kişiyi gözaltına Jandarma halkın geçim kaynağı olan meranın marn ocağına dönüştürülmesi için çalışan iş makinelerini koruyor. Gözaltına alınan köylüler savcılıkta verdikleri ifadeden sonra serbest bırakıldılar.

Bölgede fabrika, ocak gibi kuruluşlara karşı olmadıklarını söyleyen yurttaşlar, geçim kaynakları olan meranın ocağa çevrilmesini istemediklerini belirterek, ocağın bölgede başka bir yere kaydırılmasını talep ettiler.

‘MERA BİZİM GEÇİM KAYNAĞIMIZDIR’

Yetkililerle konuyla alakalı olarak yaptıkları görüşmelerde sonuç alamadıklarını kaydeden Adem Kılıç, şirketin anlamadıkları bir şekilde merayı resmi yollardan ellerinden aldıklarını anlattı. Tapu’da orman olarak görünen merada tek bir ağacın olmadığını aktaran Kılıç, “Burada dinamit patlatıldığında yaşam yok olacak. Burada bizim tek geçim kaynağımız olan hayvancılık bitecek. Tarım alanları toz dumandan etkilenip verimi düşecektir. Birde açılacak olan ocak yerleşim yerine çok yakın. Belediye başkanı ve muhtarımızın haberi olamadan meranın satışı ya da kiralaması yapılmış. Biz burada ocak istemiyoruz. Yetkililer bir an önce bu hatadan dönmeliler” diye konuştu.

‘YAPILANLAR KANUNA AYKIRI’

Köylünün elinin kolunun bağlandığını ifade eden Mustafa Özdemir ise, “Buradan çimentonun ham maddesi olan marn çıkaracaklar. Burası marn ocağına dönüştürülecek. Bizim de geçim kaynağımız elimizden gidecek. Şirketin maliyeti biraz azalacak diye biz meramızdan olacağız. Biz buradaki çalışmaların durdurulmasını istiyoruz. Zaten kanuna göre de bu yapılan yanlıştır. 4342 sayılı mera ve yaylak kullanımı kanununa göre meralar özel mülkiyete geçirilemez ve amacı dışında kullanılamaz. Burada resmi işlemlere göre de bir usulsüzlük var. Bu mera bize aittir. Halkın ortak malıdır” dedi.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

ABD’li Della Miles, Barış Pınarı Harekatı’na destek için Suriye sınırında

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.