DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

TAM ALTIN

16.168,00%0,01

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2072755฿%-1.25362

a
alan18-kopya

Kadın olmanın dezavantajlarını fazlasıyla yaşıyoruz

Kutnu kumaşının markalaşmasında ilk adımı atan, kültüre gönül vermiş bir işkadını Sema Albayram bire1haber.com’a konuştu

Gaziantep’te, hastane, restoran ve iş güvenliği  kıyafetleri konusunda faaliyet gösteren ASBA Tekstil’in kurucusu ve işletmecisi Moda tasarımcısı, stilist Sema Albayram, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kadın otoritesine direnç gösteren bir toplum yapısına sahip olduğundan, bir çok sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de kadın yöneticilerin otorite sıkıntısı yaşadığını söyledi.

Bire1haber.com’un sorularını yanıtlayan Moda tasarımcısı, stilist Sema Albayram, hayatında Kutnu kumaşının ayrı bir yeri olduğunu ve bu konuda İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle yaptığı proje ile Kutnu kumaşını markalaştırdığını da vurguladı.

İş hayatına atıldığı günden itibaren çok çalışarak  başarıyı hedeflediğini ancak başarıya giden yolda hiçbir zaman parayı insana değişmediğini, bulunduğu sektörde ilk kadın girişimci olduğunu ifade eden Albayram,” İş camiasında dürüst çalışkan mert ve işinin hakkını veren kadınlara “Erkek gibi ” derler bu terim bile üst vasıfların erkeğe ait olduğunu bilinç altına empoze ediyor. Ama gerçek şu ki başarıyı getiren vasıflar; cinsiyetle değil, dürüstlük, cesaret ve kişilikle alakalıdır” dedi.

Sema Albayram, iş hayatı, kadın girişimcilerin iş dünyasındaki yeri, hedefleri ve projeleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

SEMA ALBAYRAM KİMDİR

Gaziantep de doğdum, ilk, orta, lise eğitimimi Gaziantep de yaptım. Yüksek öğrenimimi Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümün de tamamladım. Aynı dönemde İstanbul da özel bir eğitim kurumunda modelistlik ve stilistlik eğitimi veren bir kurumda  moda tasarım eğitimi aldıktan sonra Gaziantep’e döndüm. Bir dönem halk eğitim merkezinde ve iki dönem Hacı Sani Konukoğlu Endüstri Meslek Lisesinde hazır giyim bölümü ve tekstil bölümünde eğitmenlik yaptım.

İŞ DÜNYASINA GİRİŞİNİZ NASIL OLDU

İş hayatına 1998 yılında ASBAB Collection ismiyle tasarım ofisi açarak başladım. Bir yıl sonra küçük çaplı atölyeyle kendi tasarımlarımı üretmeye başladım. Daha sonra Sağlık Sen üyesi arkadaşlarımın teşvikiyle medikal tekstil ve üniforma üretimi konusunda bölgemizde açık olduğunu fark ederek, firmamın faaliyet alanını bu sektöre kaydırdım.

YAPTIĞINIZ İŞTEN VE VERDİĞİNİZ HİZMETLERDEN BAHSEDERMİSİNİZ

ASBA tekstil, hastane, restoran ve iş güvenliği  kıyafetleri konusunda faaliyet göstermektedir. Hastane üniforması üreten ilk firma olmakla birlikte, bizi piyasadan ayıran en önemli özelliğimiz, almış olduğum eğitimler ve deneyimler sonucunda çok hızlı model tasarımı yapabiliyor olmamızdır. Çünkü yeni model tasarımı yapmak maliyetli ve emek isteyen, en önemlisi de bilgi birikimi ​gerektiren bir aşamadır.

İŞ HAYATINDA KADIN OLMAK NASIL BİR DUYGU

Günümüzde Anadolu kültürü, kadın otoritesine direnç gösteren bir toplum yapısına sahip olduğundan, bizim sektörde kadın yöneticilerin otorite sıkıntısı yaşadığını görüyorum. İş camiasında dürüst çalışkan mert ve işinin hakkını veren kadınlara “Erkek gibi ” derler bu terim bile üst vasıfların erkeğe ait olduğunu bilinç altına empoze ediyor. Ama gerçek şu ki başarıyı getiren vasıflar; dürüstlük ve cesaret cinsiyetle değil kişilikle alakalıdır.

GİRİŞİMCİLİĞİNİZİN İLK YILLARINDAN BU YANA NASIL BİR GELİŞME SÜRECİ YAŞADINIZ? NELERİ HEDEFLEMİŞTİNİZ VE BUNLAR GERÇEKLEŞTİ Mİ?

İş hayatına başladığım yıllarda çok genç, idealist, azimli işine aşık bir girişimciydim. Para kazanmaktan çok başarıyı hedefledim. Bulunduğum sektörde bu bölgede hep ilk olmayı başardım; Gaziantep de kendi işyerini açmış ilk stilist oldum. Ayrıca Doğu ve Güneydoğu bölgesinin ilk hastane üniforması üreticisiyim.

KUTNU BENİM TUTKUM

Bunların dışında benim ruhumu besleyen gönül verdiğim ve vazgeçemediğim bir KUTNU hikayem var ki, çoğu zaman sanki tüm hedefim ve gayem buymuş gibi hissediyorum.

Stilistlik öğrenimim sırasında hocamız bizlerden bitirme tezi hazırlamamızı istedi. Ben konumu Gaziantep yöre kıyafetleri ve tekstil ürünleri olarak seçtim. Tatilde Gaziantep’e geldiğimde lisedeki halkoyunları oynadığım yıllardan kalan çevremle görüşüp, aba dokumacılığından, şal kumaşına oradan kutnu dokumacılığına kadar üreticilerle röportajlar yapıp bilgi aldım. Kutnu dokumacılığı konusunda bu işin duayeni olarak bildiğim  Mekki Tekstil-Abdukadir  Mekki den bilgi aldım. Abdulkadir abinin çok ciddi bir arşivi vardı ve bana inanılmaz yardımcı oldu. Ben kutnuyu sadece klasik deseni meydaniye den ibadet olduğunu zannederken beni kutnunun binlerce çeşidiyle tanıştırdı. Hala eğitimim devam ediyordu ama iş kurma hayallerimin yanında her zaman kutnu temalı bir marka oluşturma hayalim vardı.

Kutnu ile ilgili  ilk faaliyetimi, 2010 da aile Derneğimizin Yörük şenliğinde yöresel kıyafet defilesi olarak yaptım. Defileyi iki bölüme ayırdım otantik ve modernize. Modernize bölümünü tamamen kutnu kumaşından tasarladığım modellerden oluşturdum, eskiden kadın giysilerinin hikayelerini anlattım, büyük beğeni topladı.

KUTNU MARKASINI HAYATA GEÇİRDİM

Bir yıl sonra kutnu hayalimi hayata geçirmek ve markalaştırmak amacıyla İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle yapmış olduğum 2011 TRC-11-TMDP-4119 nolu “Geleneksel kutnu kumaşımız yeniden canlanıyor” projesini yaptım. Proje çerçevesinde kutnu kumaşı tasarımları ile ilgili çalışmalarım halen devam ediyor.

Bu projeyle unutulmaya yüz tutmuş kültürel miraslarımızdan olan kutnu kumaşının güncellenerek gelecek nesillere aktarılmasına hizmet etmek, üretim alanını genişletip kadınlara imkan sağlayarak kadın istihdamını artırmayı hedefledim.

Beni asıl onurlandıran ise Kutnu projem bir iki yıl sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesine ışık oldu. Belediye bünyesinde “ Kutnu Tasarım Komisyonu” kuruldu, defileler yapıldı ve şu an tarihi 16. Yüzyıllara dayanan kumaşımız hak ettiği değeri görmeye başladı. Akabinde kendi markalarını hayata geçiren genç tasarımcılarımız oldu.

BİR TASARIMCI GÖZÜYLE BAKTIĞINIZDA GAZİANTEPLİ KADIN VE ERKEKLERİN İYİ GİYİNDİKLERİNİ SÖYLEYEBİLİR MİSİNİZ?

Gaziantep halkı her dönemde giyinmeye meraklı bir halk olmuştur. Eskiden Gaziantep’te bu kadar marka mağazalar olmadığından daha büyük şehirlere alış verişe giderlerdi. Fakat bugün birçok markanın şehrimizde yatırım yapmasıyla şık giyinmek kolaylaştı.

Diğer taraftan bazı markalar satış politikasını değiştirerek daha ekonomik ürünleri müşterilerine sunmaya başladı. Bu durum daha az bütçelerle insanların şık giyinmelerine olanak sağladı.  Bazı davetlerde, moda dergilerinden fırlamışçasına şık hatunlar ve beyler görüyorum. Şık giyinmek, aynı zamanda yerine ve zamanına göre giyinmekle mümkündür. Doğru zamanda giyiliyorsa insanlar eşofman ve spor ayakkabısıyla da çok şık olabilirler.

İŞ HAYATININ SİZE ÖĞRETTİĞİ DEĞER VE PRENSİPLER NELERDİR ?

Genç yaşta iş hayatına başladım ve ilk yıllardan bu yana işime saygıyı önceliğim yaptım. İş hayatındaki başarının; dürüst, prensipli ve öğrenerek çalışmayla mümkün olabileceğini gördüm. Paraya, insandan daha çok değer veren insanlardan uzak durmam gerektiğini öğrendim. Doğru ve severek yapılan bütün işlerin maddi, manevi kazanç olarak kişiye döneceğini gördüm.

FİRMANIZIN GELİŞİMİ İÇİN NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPIYORSUNUZ ?

Bir kadın girişimci olarak hem firmamın işgücünü geliştirmek hem de kadınlarımız başta olmak üzere genel istihdamı arttırıcı projeler yapmaya çabalıyorum.

Başarılı işlere imza atmanın, işini seven donanımlı ve mutlu bir ekiple mümkün olduğuna inanıyorum. Almış olduğumuz eğitimlerle daha verimli, stresten uzak, insan odaklı; çalışanların sosyal ve psikolojik açıdan doyuma ulaştığı bir firma olmayı hedefliyoruz. Kendimi geliştirmek adına sosyoloji bölümünü okuyorum, Yani her zaman yaşayarak öğrenmeyi destekleyici faaliyetlerde bulunmaya özen gösteriyorum.

HOBİLERİNİZ NELERDİR, BOŞ ZAMANLARINIZI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Geçmişten kalan bir alışkanlıkla halkoyunlarına olan ilgim hala devam ediyor. Resim ve fotoğraf sergilerini kaçırmamaya çalışıyorum. Yağlı boya resim yapıyorum. Değişik kültürleri tanımak ve bu amaçla yaptığım seyahatler en çok keyif aldığım tatillerdir. Fırsat buldukça bulunduğum bölgenin kültürel zenginliklerini ve folklorik özelliklerini öğrenmeye çalışırım. Kültürel yozlaşmaya maruz kalmamış değişik yörelerin insanlarıyla sohbet etmeyi ve onların yaşantılarını gözlemlemeyi çok seviyorum.

HEDEFİM ANADOLU’NUN GİYİM, KUŞAM VE FOLKLORİK ARŞİVİNİ OLUŞTURMAK

Yapmak istediğim şeylerden biride İlk fırsatta Anadolu’nun tüm yörelerinin giyim kuşam ve folklorik zenginliklerini konu alan bir arşiv oluşturmak.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

GSO-MEM model olacak

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.