DOLAR

32,4854$% -0.03

EURO

34,8567% -0.37

STERLİN

40,6843£% -0.33

GRAM ALTIN

2.451,08%0,63

ÇEYREK ALTIN

4.071,00%-0,17

TAM ALTIN

16.259,00%-0,16

ONS

2.343,32%0,49

BİST100

9.867,84%1,55

BİTCOİN

2087310฿%0.75575

a
alan18-kopya

Suriye’de asıl hedef demokrasi değil, zengin yer altı kaynakları

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle yüzbinlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca insan ise evini, yurdunu terk etmek zorunda kaldı.

Ülkeye demokrasi getirme vaadi ile her türlü silah, teçhizat ve insan gücü ile bölgeye gelen batı ülkeleri, çeşitli terörist gruplar ile işbirliği içerisine girerek yer üstü ve yer altı kaynaklarını kendi egemenlikleri altına almanın peşine düştüler. Sözde demokrasi, yerini zengin kaynakların paylaşımına bıraktı.

Tarım, petrol, gaz, kaya tuzu gibi zengin yatakları olan Suriye toprakları batılı güçlerin kontrollerine geçti, mazlum Suriye halkı ise sefalete, sürgüne mahkum edildi.

EMPERYALİST ÜLKELER DEMOKRASİNİN DEĞİL, DOĞAL ZENGİNLİKLERİN PEŞİNDE

Suriye Türkmen kitle Partisi Başkan adayı Eyüp Ahmet Ağa, iç savaşın tüm acımasızlığı ile sürdüğü Suriye’de,  emperyalist ülkelerin Suriye'ye demokrasi getirmek peşinde olmadığını, yeraltı kaynaklarına sahip olmanın peşinde olduğunu söyledi.

Ağa, emperyalist ülkelerin Suriye’de PYD’yi maşa olarak kullandıklarını ifade ederek,” Rakka,  Derelzzor ve Haseke Suriye’nin en değerli yer altı kaynaklarının bulunduğu bölgelerdir. Batının emperyalist güçleri bu bölgelerde PYD’yi maşa olarak kullanarak mazlum Suriye halkının yurtlarından ederek bu zenginliklere sahip olmanın peşindedir” dedi.

İşte savaşın tüm acımasızlığı ile sürdüğü Suriye’nin özellikle de Fırat’ın doğusundaki bölgelerin önemli zenginlikleri;

PETROL, GAZ, KAYA TUZU

Suriye’nin Doğu şehirleri, (Fırat’ın doğusu) Deir Al-Zor, Al-Haseke ve Al-Rakka, stratejik konumunun yanı sıra hayvancılık ve doğal kaynakların yanı sıra Petrol, gaz, kaya tuzu gibi stratejik kaynaklar üreten tarım alanları ile Suriye'nin en zengin bölgelerinden biridir.

Ancak bölge, tüm bu zenginliklerine rağmen ekonomik ve eğitim gelişim alanında en çok ihmal edilen ve geciken bölge olarak görülmektedir.

TARIMSAL ZENGİNLİK

Genel olarak Gezira bölgesindeki (özellikle Fırat'ın doğusundaki) geniş ovalar ve özellikle Hasakeh, tarımda buğday, arpa ve mercimeklerin, pamuk yetiştiriciliğinin yanı sıra, buradaki başlıca ürünlerdir. El Haseke’de  ekilebilir alanın 1milyon 578 bin hektar, Rakka ‘da  (813 bin hektar) ve Deir Ezzor’da  (224 bin hektar) olduğu tahmin edilmektedir. Sonuç olarak, doğu şehirlerindeki ekilebilir arazi (Ain al-Arab bölgesi hariç) tahmin edilen (6 milyon 68 bin  hektar) ile tüm Suriye'deki toplam ekilebilir arazinin yüzde 43'ünü oluşturmaktadır.

Örneğin, 2011 yılında doğu şehirlerinin üretimi 2 milyon147 bin 826 ton buğday olurken, bu miktar Suriye'nin o yılki 3 milyon 858 bin 331 tonluk toplam buğday üretiminin yüzde 55'ini oluştururken, aynı yıl doğu şehirlerinde pamuk üretimi 522 bin 966 ton olarak gerçekleşmiştir. Suriye'de 671 bin 668 ton ile pamuk üretiminin yüzde 78'ini buldu. Hasakah, 239 bin 396 ton ile Suriye'nin toplam pamuk üretiminin yüzde 35'ini üretti.

ÇİFTLİK HAYVANLARI

Fırat bölgesinin doğusundaki kırsal nüfus, bölgenin toplam nüfusunun yüzde 61'ini oluşturuyor ve nüfus ilk etapta tarıma ve ikinci derecede hayvancılığa bağlı. Bölgede yetiştirilen en önemli hayvancılık koyun, büyükbaş ve sınırlı sayıda manda ve Arap atları. Al-Asilah bugün sınırlı bir ölçekte iken, 1940'lardan sonra bölgede deve yetiştiriciliği tamamen ortadan kalktı.

Osmanlı döneminde, Deir al-Zor, adanın çeşitli yerlerinden ve hatta Musul'dan getirilen ve daha sonra Halep ve Anadolu'dan tüccarlara satılan hayvancılık ihracatının bir noktası olduğu için küçükbaş hayvan ticaretinde önemli bir yer tutmuştur.

SU ZENGİNLİĞİ

El-Cezire bölgesi, özellikle yüzeysel olanları ile Suriye'nin en zengin bölgesidir. Toplam Suriye suyunun yüzde 64'ü olarak tahmin edilmektedir ve 20.647 milyon metreküpün 13.93 milyon metreküpünü aşan bir miktarla Fırat Nehri ve Suriyeli payıdır.

Dicle nehrinden ise  Al-Khabour, Ras Al-Ain bölgesindeki bir grup yayından da ortalama zenginliği (40 m3 / s) olan su zenginliği ile katkıda bulunuyordu ve bu nedenle orta Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci karstik kaynağı olarak kabul edildi ve akışı tamamen kuruyana kadar önemli ölçüde azaldı. 1997 yılında Hasaka valisi Mustafa Miro, on binlerce yıl süren bir yolculuktan sonra kurumuş olan barajın yaylar üzerindeki etkileri konusunda yerel mühendislerin uyarısına rağmen, yabancı şirketlerle inşaat anlaşmasının tamamlanmasında ısrar ediyor.

YAĞ VE GAZ

1968'de Suriye'de ticari petrol üretiminin küçük miktarlarda başlaması ve 1995'te zirveye ulaşması için üretim gelişti (Günlük 591 bin varil) Ancak, 1996 yılından başlayarak, yağın kademeli olarak azalması 2005'te günde 422 bin varile düşmeye ve 2010 yılında ise günlük  385 bin varile ulaştı.

Petrol üreten sınıfları etkileyen sabotaj ve üretimin rastgele olması ve petrol rezervlerini geliştirmeye yönelik politikaları takip etmeme ve üretim mekanizmalarının geliştirilmesinin yanı sıra rasyonalizasyonu nedeniyle rehidrasyona maruz kalmasının bir sonucu olarak. Suriye'deki petrol üretiminin gerçek miktarları hakkında çelişkili raporlara rağmen, Suriye hükümetinin pazarlamalarını resmi olarak denetleyenler ve Fırat'ın doğusundaki Suriye petrolünün büyük kısmını temsil eden rejimin otoritesi dışında yayınlayan İngiliz Petrol bültenine güvenerek sadece resmi olarak, petrol üretiminin 2011'de günlük 353 bin varil’e, 2012'de 171 bin varil, 2013'te 59 bin varil, 2014'te 33 bin varil, 2015'te 27 bin varil, daha sonraki yıllarda ise 25 bin varil ve altına düştüğü belirtiliyor.

Fırat'ın doğusunda üretilen ve SDF tarafından yerel olarak yatırım yapılan veya kuzey Irak üzerinden pazarlanan habersiz miktarlara gelince, bunların günde 100 bin varilden az olmaması bekleniyor.

Suriye petrol rezervleri toplam Arap rezervlerinin yüzde 0,5'ini ve küresel rezervlerin yüzde  0,3'ünü oluşturmaz. Ancak bu, 4,3 milyardan fazla varil üretildiğinden ve "BP" haber bültenine göre 2017 sonunda 2,5 milyardan az petrol rezervi olarak kaldığı için Suriye hükümetini 6,7 milyar varilin tahmini rezervinin tükenmesinden ötürü övmedi ve bence üretim koşullarının pahalı olabileceğini düşünüyorum. Yüksek verimli sınıfların yok edilmesi sonucu gelecek ve yararsızdır.

Suriye'deki gaz rezervlerine gelince yüzde 57,65'i doğu şehirlerinde kalan yüzde 42,35'i Palmyra bölgesinde olmak üzere 241 milyar metreküp olduğu tahmin edilmektedir.

PETROL VE GAZ SAHALARI

 Petrol ve gaz sahaları doğu şehirlerinde  şöyle dağılmaktadır.

A- HASEKE

Al-Rumailan Sahaları: [Qarah Chowk, Hamzah, Birinci İsveççe, İkinci İsveççe, Rumailan, Alyan, Pappasi ve Naour rezervuarları] içerir. Ayrıca, ilişkili gaz ve gaz alanları şunların her birinde yayılmaktadır: [Derek, Leylan, Alyan, Khirbet, Awda sahası, El-Baredah, El-Bawab].

Alçı alanları: ve bunların her birinde petrol rezervuarları: [Gibsa, Şeyh Mansour, Hasaka'nın Güneyi, Griba, Tishreen, Al-Hawl], daha sonra petrol alanları – rezervuarlardaki ortak gaz [Al-Gouna, Kebbeh, Al-Gibsa, Al-Salihiya, Al-Manajid ve Umm Mudiaf, sonra bir gaz sahası Çapraz çubuk üzerinde slugled].

B- DE-DEİR VE RAKKA ALANLARI:

 Ada bölgesinin güney üçgeninin alanıdır ve [Al-Zruh petrol sahaları, Kuzey Attallah, Hadiya, Al-Jafra, Al-Ghawari, Al-Risain, Al-Ward, Sijan, Al-Jaz gibi onlarca petrol sahası içerir.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Mahalle denetim ekipleri geliyor

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.