DOLAR

32,3862$% -0.19

EURO

34,7872% 0.07

STERLİN

40,6748£% 0.21

GRAM ALTIN

2.428,27%-0,41

ÇEYREK ALTIN

3.985,00%-1,94

TAM ALTIN

15.916,00%-2,04

ONS

2.341,46%0,16

BİST100

10.005,25%0,90

BİTCOİN

2011371฿%-2.68954

a
alan18-kopya
  • bire1haber.com
  • Genel
  • ÖZTÜRKMEN, ÜRETİCİLERİN SORUNLARI İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

ÖZTÜRKMEN, ÜRETİCİLERİN SORUNLARI İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Avukat Hasan Öztürkmen, Antep fıstığı ile kırmızı biber, kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı yağı ve şekerpancarı üreticilerinin yaşadıkları sorunların tespit edilerek yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.

CHP’li Öztürkmen ve milletvekillerince TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, sadece birkaç ayda mazottaki fiyat artışının yüzde 100’leri bularak ilaç ve gübredeki fiyatların katlanarak arttığı ve elektriğe, akaryakıta, gübreye, işçi ücretlerine her gün gelen zamlar nedeniyle maliyetlerin dahi karşılanamadığı belirtilerek, “Yıllardır sürdürülen yanlış tarım politikaları sebebiyle kendi kaderine terk edilen Antep fıstığı, kırmızı biber, kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı yağı  ve şekerpancarı üreticileri mağdur durumdadır.” denildi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi, antep fıstığı ile kırmızı biber, kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı yağı ve şekerpancarı üreticilerinin yaşadıkları sorunların tespit edilerek yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını içeriyor.

Araştırma önergesinin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

GÜNEYDOĞU BİRLİK KAPATILDI

“Gaziantep’te başta Antep Fıstığı Üreticileri olmak üzere tarım ürünlerine destek vermek amacıyla 1940 yılında kurulan ve bir nevi üreticinin can damarı olan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, AKP iktidarı döneminde ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek 2009 yılında fiilen; Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle de 1 Şubat 2022 tarihinde resmen kapatılmıştır.

Bir dönem Türkiye’nin en büyük kooperatifi olan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri, faaliyette bulunduğu süre zarfında başta Antep Fıstığı üreticileri olmak üzere, kırmızı biber, kuru üzüm, zeytin ve zeytinyağı yağı üreticilerinin ürünlerinin değerlendirilmesine destek olarak, bir nevi üreticinin kötü gün dostu olmuştur.”

KOOPERATİFLEŞME SÜRECİ TEŞVİK EDİLMELİ

“Üretimin bilinçli bir şekilde yapılabilmesi ve üreticiler arasında dayanışma içinde birliğin sağlanarak, aracı ve tüccarlara karşı ortak hareket edebilmeleri amacıyla aynı Güneydoğubirlikte olduğu gibi kooperatifleşme sürecinin teşvik edilmesi yönünde yoğun bir beklenti ve talep oluşmuş durumdadır. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığının sorumluluk alması ve ivedilikle çalışma başlatması büyük önem taşımaktadır.”

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

ÜNLÜ ŞEFLER GASTROANTEP’TE YENİ TATLARIN KEŞFİNE ÇIKIYOR

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.