DOLAR

32,5341$% 0.14

EURO

34,9455% -0.09

STERLİN

40,7428£% -0.14

GRAM ALTIN

2.455,88%0,82

ÇEYREK ALTIN

4.071,00%-0,05

TAM ALTIN

16.260,00%-0,07

ONS

2.346,43%0,62

BİST100

9.889,36%1,78

BİTCOİN

2089580฿%0.74937

a
alan18-kopya
  • bire1haber.com
  • Ekonomi
  • “PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN BÜROKRATİK ENGELLERİ AŞMAYA ÇALIŞIYOR”

“PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN BÜROKRATİK ENGELLERİ AŞMAYA ÇALIŞIYOR”

Gaziantep’in, Suriye sınırının sıfır noktasındaki ilçesi Karkamış, hemen yanı başında yaklaşık 11 yıldır devam eden iç savaştan en çok etkilenen bölgelerin başında yer alıyor. Savaş nedeniyle, ülkelerini terk ederek Türkiye’ye kaçan Suriyeli sığınmacıların geçiş noktası olan Karkamış’ta durma noktasına gelen hayatı yeniden canlandırmak, ilçe esnafına gelir kaynağı yaratmak ve ağır bir şekilde hissedilen özellikle genç kesimin işsizlik sorununu çözüme kavuşturmak için bir çok proje üreten Belediye Başkanı Ali Doğan, önüne çıkan bürokratik engelleri aşabilmek için büyük çaba harcıyor.

https://www.youtube.com/embed/BLkYvUnPKnQ

Göreve geldikten sonra öncelikli hedefini ilçedeki konut problemini ortadan kaldırmak, kepenklerine kilit vuran esnafın yeniden işyerlerine dönmesini sağlayacak projeler hazırlayan Doğan, bir yandan ilçenin dünyanın ilk yazılı anlaşması olan Kadeş anlaşmasının yapıldığı milattan önce 2’nci bin yılda Anadolu’da ve Mezopotamya’da hüküm süren Hititlerin önemli kentlerinden antik kentin tarihi dokusunu dünyaya anlatarak bölgeye turist çekmeyi hedefliyor, bir yandan da hemen yanı başında akan Fırat nehrinin kenarındaki doğal güzelliği insanların dinlenebilecekleri, yemek yiyebilecekleri ve hoş saatler geçirebilecekleri bir alan haline getirmeye çalışıyor.

Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, ilçenin yeniden o eski hareketli günlerine dönebilmesi için hayata geçirmeyi planladığı projelerini anlatırken, önüne çıkan birçok bürokratik engeli aşabilmek için büyük bir mücadele veriyor.

Gaziantep’in tek sınır kapısına sahip Karkamış’ın küçük bir ilçe olduğunu, tarihi dokusunun çok özel ve özellikli, aynı zamanda yörede baklavaya tat katan ve o aromaya sahip fıstığın da sadece o yörede yetiştiğini belirten Doğan, projelerini şöyle anlattı:

KONUT PROJESİ İHALESİNİ YAPACAĞIZ

Göreve geldiğimiz günden itibaren bizim burada konuttan dolayı sıkıntılar vardı. Konutlar ile ilgili bir projemiz vardı onun çalışması hazır, ihalesine 1-2 ay içerisinde çıkacağız, ekonomisi ile de alakalı bütçemiz de müsait.

DÜĞÜN SALONU YAPACAĞIZ, 8 AYDIR DİLEKÇEMİZE TEDAŞ’TAN CEVAP BEKLİYORUZ

Kırsal mahalleyi ilçeye nasıl çekeriz diye düşünüp bir düğün salonu ihtiyacı hasıl oldu.  İlçemizde düğün salonu yok ve bu nedenle gerek ilçe halkı ve gerekse de kırsal mahallelerdeki insanlar evlatlarını evlendirirken kilometrelerce uzaklıktaki Nizip ilçesine gitmek zorunda kalıyor. İlçemize düğün salonunu yapacağımız yerde sadece TEDAŞ’a bağlı bir trafo merkezi var. O trafo merkezinin yaklaşık 15 metre ileriye kaydırılmasıyla ilgili bir talebimiz oldu,  8-10 aydır sadece bekliyoruz. Eğer o trafo merkezi kayarsa dediğimiz istikamette, verdiğimiz koordinatlara onun da inşaatına şu anda başlamaya hazır durumdayız. Hem projemiz, hem yaklaşık maliyetimiz, hem de bütçemiz buna müsait.

Şimdi düğün salonu deyince “başkanım burada çalışır mı veya memlekete ne gibi getirisi olur ?” diye ve düşünen insanlara benim şöyle bir hesaplama yapmam gerekiyor.

1 yılda 52 hafta var, bu da haftada üç düğün olsa 156 düğün yapar, her düğüne 200 kişi gelse ve 50 TL harcasa esnafın cebine yıllık 31 bin TL para girecek.

Burada belediye oradaki sosyal tesis yapacak, ondan para kazanacak diye kimsenin hafızasında yer almasın. Nizip ilçemizde bir düğün salonu 7000 TL ise Karkamış’ta 3 bin 500 TL olacak. Burada kırsal mahallede oturan insan niye gitsin Nizip’te düğün yapsın. 8-10 bin TL para versin. Gelir, burada düğün salonunda düğününü yapar. Aynı zamanda buradaki esnafta kazanır.  

Bizim buradaki tek eksiğimiz mevcut alandaki trafonun sadece belirlediğimiz koordinatlara kaydırılmasını sağlamak. TEDAŞ diyor ki, “ben burada 30 yılı aşmayan yatırımlarımı yenilemem” diyor. Biz belediye olarak,” Yatırımı yenilemeyin, biz üstlenelim taşıma maliyetini biz üstlenelim” dedik, gönderdik tekrar halen yanıt bekliyoruz. Geldiği takdirde biz o trafo taşındıktan sonra düğün salonumuzun projesine de orada başlayacağız. 8 ay önce gönderdiğimiz yazılı bir dilekçemiz mevcut.

TARİHİ LOJMANLAR İLE İLGİLİ RESTORASYON PROJEMİZ HAZIR

Turizmle alakalı ve aynı zamanda atıl durumda bulunan lojmanlar mahallesinin restorasyon projesini taslak olarak çıkardık çizdik, bir animasyon gösterisi vardı, onu da sayın Valimize taktim ettik. Çünkü sayın Valimizin bizim Devlet Demiryolları atölyemizin restorasyonu ile ilgili büyük bir çalışması var buradan da teşekkür ediyorum. Her fırsatta Karkamış’ın tarihi dokusunu dile getiriyor ve Karkamış için her fırsatta neler yapabiliriz diye çaba sarf ediyor.

Oradaki depo atölye konumuna gelirse, benim projemde onu tamamlayıcı bir proje. Onu da büyük ihtimalle sayın Valim değerlendirecektir.

TARİHİ DOKUYU GÖRMEK İÇİN GELENLERE DOĞA GÖRSELİ DE SUNMAK İSTİYORUZ

Onun dışında bizim tarihi dokumuzu görmeye gelen insanlara bir doğa görseli sunmak anlamında bizim daha önce mesire alanı olarak kullanılan alanımız vardı. Oranın restorasyon çalışmalarını yaptık,  orada şuan kıyı kenar şeridinden dolayı bizden belgelendirme istenildi.  bizde müracaatlarımızı yaptık, Büyükşehir Belediyesi’nde şu an mevcut. Koruma kurulundan geçtikten sonra onunda kültür varlıklarından hiçbir sorun olmaksızın onayını aldık yani  koruma kurulundan geçtikten sonra biz o projemize kaldığı yerden devam edeceğiz.

Fırat’ın görseli Gaziantep’te tek. Nizip’ten gelenler, Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi kıyı kenar şeridine gidiyor. Birecik’e gideceğine, gelsin buraya.

NESLİ TÜKENMEK ÜZERE OLAN 28 KANATLI HAYVAN VAR

Bizim burada nesli tükenmek üzere olan 28 tane kanatlı hayvan var, aynı zamanda barajımız var, aynı zamanda yurt dışına, 42 ülkeye ithalat yapan balık çiftliklerimiz var.

DÜNYAYA NORVEÇ SOMONU DİYE SATTIKLARI BALIK ASLINDA TÜRK SOMONU

Norveç Somon’u adı altında dünyaya satılan balık aslında Türk Somon’u. Çok ta lezzetli. Türkiye’de Alabalık en verimli burada üretiliyor. Onların da varlığı gelen misafirlere değer katacaktır, burada da keyifli bir zaman geçireceklerdir. Aynı zamanda mesire alanımız da olursa insanlar ailesiyle beraber gelip piknik yapabilecek, tarihi dokuyu görebilecek. Belki de burada güzel bir restoran açıldıktan sonra gelen misafirlerini burada ağırlayacaktır.

Göreve ilk geldiğimizde yöremize ait olan  Nane’yi nasıl eleme ve paketleme tesisi haline getiririz, hem naneye değer katıp hem de aynı zamanda burada bir istihdam üretebiliriz diye düşünmüştük. Birkaç girişimimiz oldu, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız bir projeyle buradaki naneye değer katacak Nane eleme ve paketleme tesisinin şu anda paydaşı oldu. Tesis buraya kurulduğunda yine memleketin insanları burada iş alacak.

GENÇLERE AMATÖR REHBERLİK KURSU

Bizim bir projemiz olan Antalya AKEV Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamile Perçin Akgül hanımefendi ile Turizm sektörüne kalifiyeli işgücü yetiştirme konusunda işbirliği protokolü imzaladık.

Protokol ile Mesleki Yeterlilik Belgesi kursları açacağız. Aşçılık ve turist rehberliği sertifikası e-devlet kaydı öncelikli olmak üzere mesleki yeteneklerini sertifikalandıracağız.

Buradaki gençlere öncelikle bölgenin tarihi dokusuna sahip bilgileri verip aynı zamanda onu da İngilizce öğreterek amatör bir rehber olmalarını sağlayacağız.

İŞ GARANTİLİ USTA AŞÇILIK KURSU

Yine aynı proje içerisinde gençlerimiz usta aşçılık eğitimi alacaklar. AKEV Başkanı da bu konu ile ilgili “Başkanım bende size destek olayım, buradaki yetenekli aşçılarımızı oradaki otellere yerleştirebiliriz. Aynı zamanda iş garantili bu çocukları eğitip verebiliriz” dedi.

BANA İNANSINLAR, ONLAR İÇİN ÇOK MÜCADELE EDİYORUM

Buradaki arkadaşlarımız endişelerinde haklılar,  bana inansınlar, ben onlar için çok mücadele ediyorum, çok çaba sarf ediyorum, inşallah en kısa zamanda bunların hepsini çözeceğiz.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

KAVGA CİNAYETLE BİTTİ: 1 ÖLÜ, 1 YARALI

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.