DOLAR

33,9600$% 0.22

EURO

37,6884% 0.17

STERLİN

44,6087£% -0.04

GRAM ALTIN

2.802,63%0,54

ÇEYREK ALTIN

4.595,00%-0,04

TAM ALTIN

18.321,00%-0,05

ONS

2.565,74%0,28

BİST100

9.503,67%-0,18

BİTCOİN

1976806฿%0.23838

a
alan18-kopya
gastroantep
gastroantep

“GÜNEYDOĞU BİRLİK NEDEN KAPATILDI?”

Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, 1968 yılında Güneydoğulu üreticilerin ve çiftçilerin çıkarlarını korumak için kurulan ve merkezi Gaziantep’te bulunan, Türkiye’nin en büyük birliklerinden biri olan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Güneydoğu Birlik) neden kapatıldığını sordu.

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, AKP ikidarının 22 yıldan bu yana çiftçinin tüm kazanımlarını heba ettiğini ifade ederek “1968 yılında Güneydoğulu üreticilerin ve çiftçilerin çıkarlarını korumak için kurulan ve merkezi Gaziantep’te bulunan, Türkiye’nin en büyük birliklerinden biri olan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Güneydoğu Birlik) AKP Hükümeti tarafından resmen kapatılmıştır. Söz konusu birlik fıstık, mercimek, biber, üzüm üreticilerinin haklarını koruduğu gibi,  devlet adına ürünlerin fiyat dengesini sağlıyor ve tarım ürünleri piyasasını düzenliyordu. Çiftçiyi serbest piyasadan koruyan bu birliğin kapatılmasıyla çiftçiler mağdur olmuştur.” diye konuştu.

Üretimin temeli olan çiftçilerin, tüccarların insafına bırakıldığını söyleyen Melih Meriç, “Tarım ürünlerinde girdi maliyetlerinin sürekli arttığı bir ortamda bin bir zahmetle ve yüksek maliyetle üretim yapan çiftçilerin ürünlerinin tüccarın iki dudağı arasına bırakılması kabul edilemez bir durumdur. Biz istiyoruz ki hem üreticimiz, hem tüccarımız hem de bölgemiz kazansın. Ancak iktidar tam aksine, Güneydoğu Birlik gibi köklü kurumları kapatmanın, bölgemizdeki üretimi baltalamanın peşinde.” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç konuya ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

1.         Türkiye’nin en büyük birliklerinden biri olan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Güneydoğu Birlik) kapatılma gerekçesi nedir?

2.         Çiftçinin sesini duyuran, fiyat dengesi ve istikrar sağlayan, Güneydoğu Birlik’i yeniden açmayı düşünüyor musunuz?

3.         Güneydoğu Birlik’in kapatılmasının çiftçi ve tüketici üzerinde oluşturduğu zararları tespit etmeye yönelik yaptığınız bir çalışma var mıdır? Detayları nelerdir?

4.         Çiftçiyi serbest piyasadan korumak, ürettiği ürünlerde fiyat dengesi oluşturmak ve çiftçiyi tüccarın eline mahkûm etmemek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ PARA ETMEDİ

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.