DOLAR

32,4854$% -0.03

EURO

34,8567% -0.37

STERLİN

40,6843£% -0.33

GRAM ALTIN

2.451,08%0,63

ÇEYREK ALTIN

4.071,00%-0,17

TAM ALTIN

16.259,00%-0,16

ONS

2.343,32%0,49

BİST100

9.867,84%1,55

BİTCOİN

2087310฿%0.75575

a
alan18-kopya

FETİŞİZM

Öncelikle merhaba;

İçinizden belki de bu konu da nereden çıktı diye düşünebilirsiniz. Fakat şunu belirtmek istiyorum ki bu bozukluk daha çok erkeklerde görülen cinsel sapkınlıklar arasında yer alıyor. Böyle olunca da konu üzerinde açıklama yapma gereği düşüyor tabii ki biz terapistlere de.

Dilerseniz öncelikle Fetişizm nedir? biraz bundan bahsedelim;

Fetişizm, cinsel heyecan veren herhangi bir nesneyi yani bir kişiyi değil de kişinin bir parçasını veya kişiyle ilgili herhangi bir nesneyi temsil ediyor. Demek şu ki erkek kadını bir bütün halinde değil de parçalar halinde düşünerek bu parçalardan herhangi birine odaklanıyor.

Bir diğer anlam olarak karşı cinsin giysi ve benzeri eşyasıyla cinsel doyuma ulaşma biçimindeki cinsel sapkınlıkta diyebiliriz.

Grubunda örnek verecek olursak bu bir çorap, kalem, mendil, parfüm şişesi, kişinin dokunmuş olduğu herhangi bir nesne de olabilir. Fetişler kadının cinsel organını temsil eden simgelerdir. Genellikle fetiş çocukluk çağlarında kurulmuş olmasına rağmen bozukluk ergenlikte başlar. İlk oluşumundan sonra, bozukluk kronik olma eğilimi gösterebilir. Fetişist bozukluğu olan birey, sadece cinsel olarak uyandırılabilir ve fetiş kullanıldığında orgazma ulaşabilir durumdadırlar. Tabii ki her insan bu nesnelerden etkilenebilir fakat fetişlerde durum böyle değildir. Daha ağır ve daha baskın bir yapıya sahiptir.

Peki Fetişizm için tanı kriterleri nelerdir? 

  • En az altı ay bir süre için, kişi tekrarlayan, yoğun cinsel fantezileri veya genital olmayan vücut kısımlarına özel bir odaklanma içeren dürtüler ve davranışlara sahip olabilirler.
  • Fanteziler, cinsel dürtüler veya davranışlar bir süre sonra önemli sıkıntılara neden olur ve sosyal, mesleki aynı zamanda kişisel işlevsellikte bozulmaya neden olabilir.

Böyle bir durum ile karşı karşıyaysak uzman birinden destek almak gerebilir.

Peki tedavisi nasıldır?

  • Psikanaliz
  • Hipnoz,
  • Bilişsel ve davranış terapisi ve ayrıca
  • Testesteron kontrolünden sonra da uygulanabilecek olan ilaç tedavisi

Konumuz aslında çok daha derin bir yapıya sahip fakat bilgi kavramı açısından aydınlanmak için şimdilik yeterli olacağı kanaatindeyim.

Var olun, sevgi ile

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Biri şu TEDAŞ’a dur desin

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.