DOLAR

32,5309$% 0.08

EURO

34,9427% -0.21

STERLİN

40,8317£% -0.18

GRAM ALTIN

2.439,02%0,13

ÇEYREK ALTIN

4.060,00%0,19

TAM ALTIN

16.216,00%0,21

ONS

2.333,34%0,07

BİST100

9.716,77%-0,05

BİTCOİN

2096289฿%0.34807

a
alan18-kopya

VAJİNİSMUS

Kadınlarda görülen cinsel işlev bozukluklarından biridir. Vajinismus’u, cinsel ilişkide vajinaya girişte zorlanma olarak adlandırabiliriz. Vajinanın üçte birini çevreleyen kaslarda yineleyici ya da sürekli bir biçimde istemsiz kasılmaların olmasıdır. Peki bu kasların işlevi nedir?

  • Cinsel ilişkide ve orgazm olma fonksiyonunda,
  • Normal doğumda,
  • İdrar yapma fonksiyonda,
  • Dışkılama işlevinde önemli işlevlere sahiptir.

Çoğunlukla cinsel birleşmeye olanak vermeyen bu kasılmayı kadın kendisi yapmaz ve kendi isteği ile de geçiremez. Temel bozukluk, vajina girişteki kasların istemsiz kasılmasıdır ancak Vajinismus’ta buna bedenin çeşitli bölgelerinde bazen tüm bedende kasılmalar olmakla birlikte, sıklıkla bacakların kapanması, korku, bazen titreme, çarpıntı, bulantı, hatta kusma, fenalık hissi ve ağlama gibi durumlar eşlik edebilir.

Cinsel mitlerde olduğu gibi Vajinusmus’a eşlik eden yaygın yanlış inanışlar mevcuttur.

  • Vajinam çok dar.
  • Penis çok büyük, giremez.
  • Vajina girişinde duvar gibi bir engel var.
  • Benim cinsel organım anormal, iğrenç, utanç verici
  • Kızlık zarım kalın, parçalanacak
  • Çok canım yanar, çok kanar.

Gibi ifadeler kullanılmaktadır.

Vajinadaki kasılma çoğu vakada cinsel birleşmeye izin vermez. Daha az sayıda olguda ise zorlamayla giriş olabilir ancak birleşme ağrılı ve acılıdır. Bizim toplumumuzda genellikle evliliğin ilk gecesi, ilk birleşme esnasında ortaya çıkıyor. Aslında cinsel yaşamın başlangıcından itibaren vardır fakat cinsel birleşme olmadığı için bu durum farkedilmez.

Birçok kadın evlilik öncesi cinsel birliktelikten ahlaki ve dini nedenlere bağlı olarak kaçınıyor. Bunun yanısıra seyrek olarak sağlıklı bir cinsel yaşam sürecinde ve hiç vajinismus olmayanlarda yaşanmış olan kötü tecrübelerle birlikte ortaya çıkabilir. Bu kötü tecrübeler doğum, düşük, kürtaj, hastada kötü deneyimlere neden olan jinekolojik muayene ve operasyonlar gibi ikincil olarak vajinismus gerçekleşebilir.

Örneğin; Gebe kalmış bir anne adayının kadın doğum muayenesinde bebeğin kalp atışları olmaması sebebiyle kürtaj olması gerekebilir. Bazı kurumlar kürtaj esnasında anestezi kullanmıyor. Bu sebepten dolayı ağrı hissi olacağından anne adayı bunu yansıtabilir.

Doktorun söylemi ise;

– Cinsel ilişkinizde bu kadar ağrı gibi belirtisi vermiyorsunuz gibi bir cümle ise kürtaj olan bu kişi cinsel işlev bozuklukları arasında olan vajinismusa adaydır.

Bu sebepten yıllarca bebek sahibi olamayan kişiler mevcut. Ayrıca bu psikolojik bir travmadır. Beyin linkleme yapar ve cinsel birleşme esnasında bunu sizlere sunar. Birlikteliği süren çiftlerde cinsel birleşme zamanla azalır. Birleşme olmaksızın cinsellik sürer.

Çözüm arayışı evliliğin ilk yıllarında başlayabilir. Bazı çiftlerde seneler sonra da başlayabilir. Bu çiftlerde çocuk sahibi olma isteği veya bu konudaki çevre baskısı en önemli tedavi motivasyonudur.

Mevcut araştırmalar üzerinden bakarsak eğer vajinismustan dolayı boşanma oranları oldukça yüksektir. Tedavisi çok zor olan bir cinsel işlev bozukluğu olarak adlandıramayız. Yalnızca farketmek ve farkındalık süresince gerekli desteği cinsel terapistlerden almak gerekli ve verilen ödevleri gerçekleştirmek, gerçekleştirmeye çalışmak önemlidir.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

15 TEMMUZ, KİM KATİL KİM MAKTÜL

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.