DOLAR

32,3739$% -0.01

EURO

34,8550% 0.14

STERLİN

40,6678£% 0.11

GRAM ALTIN

2.390,46%-0,25

ÇEYREK ALTIN

3.940,00%0,17

TAM ALTIN

15.738,00%0,19

ONS

2.299,01%-0,18

BİST100

10.276,88%0,67

BİTCOİN

1996723฿%4.48402

a
alan18-kopya

HAMİLELİKTE GUATR BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNİ ETKİLEYEBİLİR

Gebelik döneminde yaşanan bir dizi önemli hormonal ve fizyolojik değişiklikler nedeniyle tiroid hormonları etkilenebiliyor. Boynun hemen önünde adem elması denilen kıkırdağın hemen altında bulunan ve metabolizmayı düzenleyen hormonlar salgılayan tiroid bezinin çalışması da gebelik sırasında değişebilmektedir. Hamilelikte hem tiroid bezinin fonksiyonlarında hem de şeklinde bazı önemli değişiklikler görülebilmektedir.

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Ülker, gebelikte tiroid hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Tiroid hastalığının hem anneyi hem de bebeği etkiyebildiğinin altını çizen Dr. Ülker ‘Özellikle altta yatan bir tiroid hastalığı olanların ya da ailesinde tiroid hastalığı hikâyesi olanların gebelik planlarken ve / veya gebe olduğunuzu öğrendiğinde en kısa zamanda gerekli incelemeler için hekime başvurması gerekir’ dedi.

HAMİLELİKTE GUATR BELİRTİLERİ ÖNEMSENMELİ

Hamilelik esnasında oluşan guatr  belirtilerini; sinirlilik, ellerde titreme, terleme, çarpıntı, kabızlık , konsantrasyon sorunları , uykusuzluk , soğuk ve sıcağa hassasiyet , kas krampları şeklinde sıralayabiliriz.

Tiroid’e karşı hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından yakın takip gerekir

Tiroid bezinin az ya da çok çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkabilen hastalıklar gebelik dönemi için ayrı bir önem taşıyor. Özellikle daha önce tiroid hastalığı nedeniyle tedavi edilen kişiler, guatr hastalığı olanlar ya da tiroid hastalığı olan bebeği olan kadınların daha dikkatli olması gerekiyor. Bunun yanında bir otoimmün bozuklugu olanlar, ailesinde Graves hastaligi veya Hashimoto gibi otoimmün tiroid hastaligi öyküsü bulunanlar, Tip 1 diyabet hastalığı olan kadınlar, yüksek doz boyun radyasyonu veya hipertiroidizm tedavisi görenler gebeliği sırasında tiroid rahatsızlığı için diğer kadınlara göre daha yüksek risk altındadır. Bu durumda gebelik planlarken ve/ veya gebe olduğunu öğrendiğinde en kısa süre gerekli incelemeler için hekime başvurmalıdır.

TİROİD HORMONLARI BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR.

Annede tedavi edilmeyen şiddetli hipotiroidi, bebekte beyin gelişiminin bozulmasına neden olabileceğini belirten Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Esra Ülker ‘Hipotiroidi  hemen fark edilmez ve tedavi edilmezse çocukta ciddi bilişsel ve gelişimsel anormalliklere neden olabilir. Doğumdan sonra hemen tanı konulursa bütün bu olumsuzlukların önüne geçilebilir. Artık her yeni doğan bebekten kan örneği alınarak tiroid hormonlarına bakılmaktadır. Gerekirse tiroid hormonu verilerek kalıcı sorunlar büyük ölçüde önlenebilir’ dedi.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

“PREMATÜRE BEBEKLERLE İLGİLİ FARKINDALIK YETERLİ DEĞİL”

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.