DOLAR

32,3400$% -0.07

EURO

34,8790% 0.06

STERLİN

40,6534£% 0.01

GRAM ALTIN

2.392,77%-0,15

ÇEYREK ALTIN

3.944,00%0,37

TAM ALTIN

15.753,00%0,37

ONS

2.301,22%-0,06

BİST100

10.276,88%0,67

BİTCOİN

2069681฿%0.48112

a
alan18-kopya
  • bire1haber.com
  • Genel
  • HUSUMETLİ İKİ KÖYÜN BİRLEŞTİRİLMESİNE KÖYLÜLERDEN SERT TEPKİ

HUSUMETLİ İKİ KÖYÜN BİRLEŞTİRİLMESİNE KÖYLÜLERDEN SERT TEPKİ

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen yerlerden olan Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Elbistanhüyüğü (Köyü) Mahallesinde evlerin yerle bir olması nedeniyle, köyün aralarında yaklaşık 50 yıldır husumet bulunan yaklaşık 5 Kilometre yakınındaki Örtülü (köyü) Mahallesine taşınmasına her iki mahalle sakinleri büyük tepki gösterdi.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinde evlerin büyük çoğunluğu zarar gören ve zemin yapısı nedeniyle taşınmasına karar verilen Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Elbistanhüyüğü köyünün, aralarında yaklaşık 50 yıla dayanan husumet bulunan Örtülü köyü sınırlarına taşınması kararına her iki köy sakinlerinden büyük tepki geldi.

Elbistanhüyüğü ve Örtülü köyü sakinlerine, alınan kararın geri çekilmesini ve iki köy sakinlerinin bir araya getirilmesi ile istenmeyen olayların yaşanabileceğini belirterek, yetkili makamlara yaptıkları başvurulara olumsuz cevap aldıklarını belirttiler.

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, bölgeye giderek her iki köy halkı ile görüştü. Öztürkmen, iki köy arasında husumetin yanı sıra, kültürel ve sosyal yaşam anlamında farklılıkların olduğunu bu nedenle de iki köy halkının seslerine kulak verilmesi gerektiğini söyledi.

TAŞINMA BÜYÜK SORUNLARI BERABERİNDE GETİRECEK

Örtülü köyünde oturan vatandaşlar, Elbistanhüyüğü Mahallesi sakinleri ile aralarında geçmişi 50 yıla dayanan husumet bulunduğunu, bu nedenle mahallenin kendi mahalle sınırları içerisine taşınmasının büyük sorunları da beraberinde getireceğini ve kan dökülebileceğini belirterek,” Elbistanhüyüğü Mahallesi 50 yıl önce bizim köyümüze yaklaşık 1 kilometrelik mesafedeydi. İki köyün birbirine yakın olması ve Elbistanhüyüğü köylülerinin arazilerimize, ürünlerimize zarar vermelerinden dolayı iki köy arasında sayısız kavgalar meydana geldi, yaralanmalar oldu. Bu nedenle iki mahalle sakinleri arasında husumet başladı ve Elbistanhüyüğü mahallemizden uzaklaştırılarak şu an bulundukları bölgeye yerleştirildi. Depremden sonra şimdi, Elbistanhüyüğü köyü sakinleri bizim mahallemiz sınırları içerisine yeniden getirilmek isteniyor. Bunun iki mahalle arasında bulunan husumet nedeniyle sakıncalı olduğunu, yeniden kavgaların başlayacağını ve kan dökülebileceğini Gaziantep Valiliği’ne, İslahiye Kaymakamlığı’na, Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne ve diğer yetkili makamlara yazılı olarak ilettik. Ancak bir sonuç alamadık” dediler.

BAŞKA BİR YERE TAŞINMALARINDA YARAR VAR

Elbistanhüyüğü Mahallesi’nin hazine arazisi olan başka bir yere taşınmasının çok daha iyi olacağını, bölgede yerleşim yeri olabilecek müsait yerler olduğunu ifade eden Örtülü Köyü sakinleri, “ Bölgede hazineye ait bir çok yer var. Elbistanhüyüğü neden oralara taşınmıyor da bizim mahallemiz sınırları içerisine getiriliyor. Böyle bir şeyi kesinlikle istemiyoruz. Arasında gerek hayat tarzı ve gerekse de kültür farkı olan iki mahallenin birleştirilmesi ileride çok daha büyük sorunları beraberinde getirecektir. Yetkililerin bu isteklerimizi dikkate alarak yeni bir değerlendirme yapmalarını istiyoruz” diye konuştular.

SU DEPOSU ANCAK BİR KÖYE YETİYOR

Mahallelerine ancak kendilerine yetecek bir su deposu yaptıklarını ve yıllardır bu depodan su ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyen Örtülü köyü sakinleri, başka bir mahallenin kendi sınırları içerisine gelmesi ile birlikte su sorunu da yaşayacaklarını da vurguladılar.

ELBİSTANHÜYÜK SAKİNLERİ: “YERİNDE DÖNÜŞÜM OLURSA DAHA İYİ OLUR”

Elbistanhüyüğü sakinleri ise yıllardır yaşadıkları topraklardan, tarlalarının, arazilerinin bulunduğu bölgeden taşınmak istemediklerini, Örtülü Mahallesine taşınmak yerine daha yakın bir bölgeye evlerinin yapılmasının daha iyi olacağını belirttiler.

Kendilerine gösterilen yerin tarlalarına 5 kilometreden daha fazla bir mesafe olduğunu vurgulayan Elbistanhüyük mahallesi sakinleri,” Yetkililere başvuru yaparak Örtülü Mahallesine taşınmak yerine başka bir bölgeye örneğin Organize sanayiye yakın bir yere evlerimizin yapılmasının daha uygun olacağını ilettik. Böylece mahallemizdeki çocuklar hem rahat bir şekilde okullarına gidecek, hem de gençlerimiz Organize Sanayi’de iş imkanına kavuşacak. Bunun yanı sıra yakınımızda meramız var, orası tek katlı ev yapımına uygun diye biliyoruz. Eğer o bölgeye yapılırsa, hem arazilerimize yakın tarım yapabileceğiz, hem de hayvancılık yapabileceğiz.  Ama bizi dinleyen bile olmadı. Bizim Örtülü Mahallesi’ne taşınmak gibi bir talebimiz olmadı. Yer seçiminde bize hiç bir şey soran olmadı” diye konuştular.

CHPLİ ÖZTÜRKMEN: “ İKİ MAHALLE BİRLEŞİRSE SONUÇLARI AĞIR OLABİLİR”

Bu arada, bölgeye giden ve mahalle sakinlerini dinleyen CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, iki mahalle arasında kültürel ve yaşam tarzı olarak büyük farklılar olduğunu, iki mahallenin birleştirilmesinin iyi sonuçlar doğurmayacağını vurgulayarak,” Örtülü mahallesi sakinlerimiz ile görüştük. Aralarında geçmişe yönelik husumet bulunduğunu, eğer Elbistanhüyüğü mahallesi yanlarına gelirse aralarında çatışmaların çıkacağını belirttiler. Bölgeyi gezdik, hazineye ait bir çok yer olduğunu öğrendik. Konuyu gerekirse meclise taşıyacağız ve sonuçları iyi olmayacak bu iki mahallenin farklı yerlerde yaşaması gerektiğini anlatacağız” şeklinde konuştu.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

JANDARMADAN MAGANDA OPERASYONU

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.