DOLAR

32,2626$% 0.01

EURO

34,7036% -0.04

STERLİN

40,3173£% -0.12

GRAM ALTIN

2.402,41%0,10

ÇEYREK ALTIN

3.954,00%-0,05

TAM ALTIN

15.793,00%-0,06

ONS

2.314,95%0,05

BİST100

10.263,10%-0,71

BİTCOİN

2014566฿%-1.39349

a
alan18-kopya

TESADÜFEN ATATÜRK OLUNMAZ.

 ( BİR YILBAŞI KUTLAMASI )

Kesinlikle okuyup Mustafa Kemal Atatürk’ün Noel’i nasıl kutladığını öğrenmelisiniz.

1917 yılının Ekim ayında Alman Kralı İstanbul’a ziyarete gelmiş ve ardından Padişahı Almanya’ya davet etmiştir. Bürokratik ziyaretin yanı sıra Askeri hatlar da ziyaret edileceği için bir de tanınmış, başarılı bir Türk generalin ziyarete katılması gereklidir. Sultan Reşad 73 yaşında olduğu için Padişah’ı temsilen Şehzade Vahdettin’in ziyareti yapmasına karar verilmiştir. Başarılı bir askeri temsilci olarak da Mustafa Kemal’in heyette olmasına karar verilmiştir.

15 Aralık 1917’de Almanya’ya hareket edilmiş, yeni yılın ilk günlerine kadar Almanya’da kalınmıştır.

31 Aralık 1917 Pazartesi günü, Osmanlı heyeti yılbaşı kutlamalarına davet ediliyor.(Adlon Hotel) Osmanlı heyeti davete tam kadro icabet etmiştir.

Mustafa Kemal, yılbaşı kutlamaları esnasında etrafındakilere bir hikaye anlatıyor. Hikaye kısaca şöyle;

“Alman Kralı 2. Frederick 1750 yılında Potsdam’dan geçerken bu bölgeyi çok beğenir. Oraya bir saray yaptırılması için emir verir. Kurmayları hemen çalışmaya koyuluyor, ancak kralın beğendiği arazide bir Değirmen olduğunu görürler. Değirmenciye mülkünü satmalarını, kralın buraya bir saray yapacağını söylerler.  Ne kadar para teklif ederseler etsinler değirmenci kabul etmiyor. Kurmayları krala durumu bildiriler. Kral değirmenciyi çağırtır. Değirmenci kralın karşısına çıkar. Kral derki; Biz sizin arazinizi gasp etmiyoruz. Parası ile satın alacağız. Değirmenci derki, bunu kurmaylarınız da söyledi ve ben de arazimi satmadığımı belirttim. Kral diyor ki parasını fazla fazla vereceğim. Değirmenci diyor ki, sen kralsın. İstediğin yere Saray yaparsın. Ama bu değirmen bana Atamdan, ceddimden kaldı. Ben de evlatlarıma bırakacağım.. Bu nedenle satmayacağım. 2. Frederick sinirleniyor ve Değirmenciye  “Benim kral olduğumu unutuyorsun herhalde!” diye çıkışır. Değirmenci cevaben; “Asıl sen Berlin’de Adaletli Hakimlerin olduğunu unutuyorsun. Hiçbir güç, hiçbir siyaset, hiçbir kral Adaletten üstün değildir. Hiç kimse Adaleti bertaraf edip onun üstünde oturamaz.” diye karşılık veriyor.

Nitekim değirmenci mülkünü satmaz. Saray, Değirmen ile sınır komşusu olarak yapılır. Bu Saray, yakınımızdaki Sansosi Sarayıdır. Adaletin varlığı ve üstünlüğü Kral ile Değirmenciyi komşu yapıyor. Değirmenci; sabahları bahçeye çıkan Krala, “Hey frederick, Ekmek yaptım, sana da göndereyim mi?” diye sesleniyor. Kral 2. Frederick bu durumu şöyle tasvir ediyor. ADALET, bana her sabah sıcak bir ekmek kokusuyla birlikte gelirdi.”

Mustafa Kemal bu hikayeyi heyettekilere anlattıktan sonra, “Sansoi sarayı Postdam’da. Bizlere Bulunduğumuz yere çok yakın. Saray ve değirmen halen yerinde duruyorlar. Yarın İstanbul’a döneceğiz, bir daha fırsatımız olmaz. Hadi gidip Adaleti simgeleyen o Değirmen ve sarayı yan yana görelim.”

Kimse Mustafa Kemal’in davetine icabet etmez. Yılbaşı kutlamalarına devam ederler. Mustafa Kemal  tek başına Postdam’a gider. Herkes yıl başı kutlarken o tek başına Değirmeni ve Sarayı yani (ADALETİ) izler..

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

SOSYAL BASKI

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.