DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

TAM ALTIN

16.168,00%0,01

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2071555฿%0.61332

a
alan18-kopya

KARKAMIŞ HANGİ İL’E BAĞLI BİR İLÇEDİR ?

Yazıma bir soru ile başlamak istiyorum.

Karkamış, hangi il’e bağlı bir ilçedir. Sorunun cevabını bilenlere kocaman bir alkış göndereceğim.

Karkamış’ın nerede olduğuna ve hangi il’e bağlı olduğuna dair bazı bilgileri aktarayım, belki bulmanıza yardımcı olur.

Karkamış, Suriye-Türkiye sınır kapılarını ilçe bünyesinde barındırdığı için konumu itibarıyla önemli bir yere sahiptir. Toprakları tarıma elverişli olan Karkamış su yönünden çok şanslıdır, çünkü hem Fırat nehrine yakın hem de içinden su kanalları geçmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer yer alan Karkamış’ın yüzölçümü 341.000 m2, rakımı ise 365 metredir. Gaziantep il merkezine 75 km’lik bir yol ile bağlıdır ve doğusunda Fırat nehri, batısında Oğuzeli ilçesi, kuzeyinde Nizip ilçesi, Güneyinde Suriye devleti yer almaktadır.

Karkamış’ta yaşayan halkın çoğunluğu Türkmen’dir ve Araplarda yaşamaktadır. Bronz Çağ döneminde Uruk olarak adlandırılmıştır. Sümerlerin ünlü destanı Gılgamış’ın Karkamış’ta yazıldığı ve kralın Fırat nehri yakınlarındaki antik kentte yaşadığı sanılmaktadır.

Umarım, bu bilgiler ışığında Karkamış’ın hangi il’e bağlı bir ilçe olduğunu bulabilirsiniz.

Şimdi gelelim asıl meseleye…

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden gelen bir mailde Belediye kaynaklarından Gaziantep’in 7 ilçesine tohum eleme (selektör) makineleri dağıtımı yapıldığı belirtiliyor.

Şahinbey, Şehitkamil, Yavuzeli, Araban, Oğuzeli, İslahiye ve Nurdağı ilçe belediyelerine, yerel çeşitleri korumak, bölgelere özgü çeşitleri çoğaltmak ve ata tohumlarını yaygınlaştırmak amacıyla teslim edilen Selektör makineleriyle tohumluk arpa, zayıf arpa çavdar, orta-zayıf buğday, mercimek taş kırıktane ot tohumu gibi ürünlerin ayrıştırıldığı, saatte 2,5 ton tohum işleme gücüne sahip olduğu ifade ediliyor.

Projeyi düşünen ve hayata geçirenlere teşekkür ediyorum.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in söylediği gibi, gıda konusunda kendimize yetebilmemiz çok önemli.  Ürünler elde edildikten sonra kalitesi ve rekoltesi de önemli.

Buraya kadar tamam.

Bildiğim kadarıyla Gaziantep’in merkez ilçeler dahil 9 ilçesi var.

Tohum eleme (selektör) makineleri dağıtılan ilçeler arasında Nizip ve Karkamış’ı göremedim.

Nizip, çok daha büyük ve imkanları daha geniş olduğu için kendi imkanları ile bu makinaları temin edebilir ve ilçeye bağlı eski adıyla köy, yeni adıyla mahallelerindeki çiftçilere yardımcı olabilir.

Ancak, Türkiye açısından son derece stratejik bir konumda olan ve sınıra sıfır noktada konumlanan Karkamış ilçesine ve ilçeye bağlı mahallelerde çiftçilik yapan insanlara bu hizmet niye götürülmedi anlayamadım.

Yavuzeli, Araban, Nurdağı ve Oğuzeli Belediyeleri imkanlar açısından bu makineleri alma şansları çok zayıf. Karkamış Belediyesi’nin imkanları bu ilçelerden çok daha kısıtlı.

Karkamış ilçesi, bizim ve kamuoyunun haberi olmadan başka bir il’e mi bağlandı yada başka bir devletin kontrolüne mi geçti ?

Yoksa…

Siyasettir bu, o ilçenin belediyesi iktidara mensup değil, bu nedenle de ilçeye bağlı mahallenin çiftçileri de bu ülkenin nimetlerinden faydalanamaz mı denilmek isteniyor?

Belki gözden kaçmıştır…

Belki o an düşünülememiştir…

Ben hatırlatmış olayım.

Karkamış Türkiye’ye bağlıdır ve Gaziantep’in küçük ama stratejik açıdan en önemli ilçelerinden birisidir.

İlçede ve ilçeye bağlı mahallelerde de çiftçilik yapan, hayatlarını bu yolla kazanmaya çalıştıkları gibi ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışan insanlar da var…

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

GAZETECİLİK MESLEĞİNİN GELDİĞİ NOKTA

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.