DOLAR

32,3400$% -0.07

EURO

34,8790% 0.06

STERLİN

40,6534£% 0.01

GRAM ALTIN

2.392,77%-0,15

ÇEYREK ALTIN

3.944,00%0,37

TAM ALTIN

15.753,00%0,37

ONS

2.301,22%-0,06

BİST100

10.276,88%0,67

BİTCOİN

2061529฿%-0.32366

a
alan18-kopya

ÜZÜM ÜRETİCİLERİ İSYAN ETTİ

Gaziantepli üzüm üreticileri, üst üste gelen zamlar nedeniyle maliyetlerin arttığını ve artık dayanacak güçlerinin kalmadığını, daha önce üzümlerini sattıkları Tekel ve Güneydoğubirlik’in kapatılması ile birlikte tamamen tüccarın insafına kaldıklarını belirterek isyan etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Hasan Öztürkmen ve Melih Meriç, Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı Uğurova Mahallesi’nde (köyü) üzüm üreticilerini ziyaret ederek sorunları dinledi.

Üzüm üreticileri, Milletvekillerini karşılarında görünce adeta isyan ederek, “Zor şartlarda yetiştirerek hasat yaptığımız üzüm para etmiyor. Üzümü değerinde çiftçiden alan bir tekel vardı o da kapandı. Biz emeğimizin karşılığını alamıyoruz, işçilerimize de emeğinin karşılığını veremiyoruz. Mazot ve gübre fiyatları uçmuş durumda, biz bu maliyetlerin altından nasıl kalkacağız” dediler.

Güneydoğubirlik ve Tekel’in kapatılması sonrası ürettikleri üzümü sadece Mey içki fabrikasının aldığını dile getiren üzüm üreticileri,” Başka alternatifimiz olmadığı için fabrika maliyetin çok altında fiyat vererek ürettiğimiz üzümü alıyor. Oysa daha önce bu bölgede üretilen üzümler Güneydoğubirlik ve Tekel tarafından alınırdı ve bizde emeğimizin karşılığını alarak bir sonraki hasat döneminde daha fazla üretim yapmak için çalışırdık” diye konuştular.

Arazilerinin bir bölümünün bölgeye kurulan baraj altında kalmasına rağmen kendilerine su verilmediğini de ifade eden üreticiler,” Baraj yapılan arazi bizim köyümüzün arazisi. Suyu bizim topraklarımızda biriktiriyorlar ama bize su vermiyorlar. Bu konuyu dile getirdiğimizde bir AKPli Milletvekili tarafından tehdit edildik” şeklinde konuştular.

Üzüm üreticilerinin sorunlarını dinleyen ve bu konuyu meclise taşıyarak çözüm için çaba harcayacaklarını belirten CHP Gaziantep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen ve Melih Meriç, devletin üreticiyi desteklemekten uzak bir politika izlediğini, özellikle çiftçilerin kaderleriyle baş başa bırakıldığını söylediler.

MERİÇ: “HÜKÜMETİN ÜRETİCİYİ DESTEKLEMESİ LAZIM”

CHP Milletvekili Melih Meriç, Türkiye’de çiftçinin ve üreticinin yaşadığı sorunların yanlış politikadan kaynaklandığını, hükümetin üreticiyi destekleyerek daha fazla üretim yapması için teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Melih Meriç,” Hükümetin çiftçileri her konuda yani sebzesinde de, meyvesinde de, üzümünde de aklınıza ne gelirse her konuda desteklemesi lazım. Perişan etmemesi lazım. Buda planla alakalı. Sizler gibi üreticileri alım yaparak desteklemesi lazım. Çiftçi, özel sektörün eline bırakılırsa sonuç bu olacak. Devletin bir an önce taban fiyatı açıklaması lazım. Bölge bölge taban fiyatları açıklaması lazım. Biz bu konuyu mecliste gündeme getireceğiz. Bu sezon geçti, inşallah önümüzdeki sezon hak ettiklerinizi almanız için çaba harcayacağız” dedi.

ÖZTÜRKMEN: “ KÖYLÜ TÜCCARIN İNSAFINA BIRAKILDI”

CHP Milletvekili Hasan Öztürkmen ise AKP hükümetinin izlediği yanlış politikayla köylünün tüccarın insafına bırakıldığını, bunun sonucunda da çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını söyledi. Öztürkmen,” AKP hükümeti bilinçli olarak tarımı gözden çıkarmış durumda. Daha önce köylünün üzümünü ya Tekel fabrikası alırdı. Tekel vardı. Ya da Güneydoğu birlik alırdı. Hem Tekel fabrikasını kapattılar hem Güneydoğu Birliği kapattılar. Nereye vereceksin? Sonra Kilis’teki Suma fabrikası da kapandı. Dolayısıyla köylü, üretici tüccarın insafına bırakıldı. Şimdi burada tek alıcı alkollü içki fabrikası. O da doğal olarak kendi hesabına geldiği gibi alıyor. En düşük fiyatı vererek götürüyor.  AKP üreticiye sahip çıkmadı. Üreticinin bunu artık anlaması lazım. AKP’den desteğini çekmesi lazım. Biz her zaman olduğu gibi CHP’liler olarak milletvekilimizle, il başkanımızla, il, ilçe başkanlarımızla birlikte üreticinin yanında olacağız. Üreticinin hakkını savunacağız. Üreticinin haklarını mecliste dile getireceğiz” şeklinde konuştu.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

DOKTOR HAYATİ TEHLİKEYİ ATLATTI

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.