DOLAR

33,9947$% 0.02

EURO

38,0989% 0.11

STERLİN

44,9627£% 0.05

GRAM ALTIN

2.744,55%0,00

ÇEYREK ALTIN

4.522,00%0,70

TAM ALTIN

18.113,00%0,68

ONS

2.511,44%-0,02

BİST100

9.668,10%-2,55

BİTCOİN

2179157฿%0.03575

a
alan18-kopya
  • bire1haber.com
  • Yaşam
  • “SIĞINMACILARIN SİGORTA VE İZİNLİ İŞYERİ RAKAMLARI GİZLENİYOR MU?”

“SIĞINMACILARIN SİGORTA VE İZİNLİ İŞYERİ RAKAMLARI GİZLENİYOR MU?”

Sığınmacı meselesinin Türkiye’nin en büyük problemlerinin başında geldiğini belirten Melih Meriç, “Sayıları milyonları bulan Suriyeliler ülkemizin 81 iline dağılmış durumdalar.

İlk başta kardeşlik ve tarihi sorumluluk ilkesiyle misafir ettiğimiz, kucak açtığımız bu insanlar şimdi kendi vatandaşlarımızın işini ve aşını elinden almış durumdadır. Hatta o kadar ki, Türkiye’nin iş gücü piyasasına büyük oranda hâkim oldular desek abartmış sayılmayız. Buna paralel biçimde, Suriyelilerin iş yerleri açmaları, ücretleri, kayıtlı ve kayıt dışı istihdamları kamuoyunda sık sık tartışma konusu olmaktadır. Bizim işçimiz, emeklimiz, memurumuz, emekçimiz karnını doyurmakta dahi zorlanırken iktidarın yanlış politikaları sonucu Gaziantep başta olmak üzere birçok ilimizde ticari hayat sığınmacılara terk edilmiştir.” dedi.

Sığınmacıların sosyal hizmetler sistemine çok ağır bir yük getirdiğini belirten CHP’li Meriç, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre ülkemizde çalışan yabancılar Bakanlığınızdan izin almak kaydıyla 4.1 (a) kapsamında sigortalı olarak çalışabilmektedirler. Yine aynı Kanunun ilgili hükümleri doğrultusunda işyeri sahibi yabancıların da 4.1 (b) sigortalısı yükümlüsü olacağı belirtilmiş, Genel Sağlık Sigortalılığını düzenleyen ilgili maddelerine göre de ülkemizde yaşayan yabancılar dahil herkesin genel sağlık sigortalısı olacakları hüküm altına alınmış ve gelirleri doğrultusunda prim ödeme yükümlüsü olacağı belirtilmiştir. Ancak iktidar, sığınmacıların sigorta sistemine getirdikleri yük konusunda tepkilerden çekindiği için adeta karartma uyguluyor. AKP şunun cevabını vermek zorundadır: Kendi halkımızın cebinden çıkan vergilerle kaç sığınmacının sigortasını finanse ediyoruz, bunun maliyeti nedir?” ifadelerini kullandı.

Melih Meriç konuya ilişkin olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şu soruları yöneltti:

 1.Ülkemiz genel toplamda ve Gaziantep bazında son 10 yılda Suriye vatandaşları için yapılan çalışma izin başvuru sayısı kaçtır? Bu başvurular sonucunda izin verilen kişi sayısı kaçtır?

2.Ülkemiz genel toplamda ve Gaziantep bazında Suriyelilerin 4.1 (a) ve 4.1 (b) sigortalı sayısı kaçtır?

3.Suriyelilerin düşük ücretlerle ve sigortasız çalıştırdıklarına dair iddialarla ilgili Bakanlığınızca yapılan denetimler nelerdir? Bu denetimler sonucunda ne tür işlemler yapılmıştır?

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

“UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ” 

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.